Nu-i cunosc sub alta denumire, bunica asa le zicea, cartofi rantaliti, asa am invatat si eu ca se numesc. Sunt foarte buni in post mai ales sau cand va grabiti sa faceti ceva rapid de mancare.
Am adaugat si poze mai noi, dar de dragul pozelor de alta data le-am pastrat si pe cele vechi, asa ca rog nu va mirati de discrepanta dintre ele :)
Pentru reteta de cartofi rantaliti avem nevoie de:
- 4-5 cartofi rosii
- 1 ceapa
- 5 linguri ulei
- sare
- 1 lingura boia
Cum preparam cartofii rantaliti?
Se fierb cartofii cu coaja, se curata si se dau pe razatoare.
Intr-o cratita sau tigaie se caleste ceapa tocata marunt, se adauga boia , amestecam putin apoi adaugam cartofii.
Potrivim de sare .
Sunt tare buni cu muraturi, in special. Se pot servi si ca garnitura mancarurile cu carne.
Modalitatea de preparare o găsiți în format video aici:
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Noi le zicem cartofi pargaliti. Sunt preferatii lui tati :)
Ina cunosc si denumirea asta :)mie imi plac dar numai cu muraturi .
Si bunica mea le spunea rantaliti. Foarte buni, ce pofta mi-ai facut…
Atunci fuguta la aragz :))
…si no le zicem mociorliti. Dar habar nu am ce e si de ce. Principalul e ca sunt buni si usor /rapid de fecut
La noi erau crumpi cu ceapa fripta si boia! Ha ha ha! Ce nume lung!
Am mai auzit si nume de cartofi taranesti, dar nu la noi acasa….
Mama facea vinerea cu galuste de faina. Si tot cu ceapa fripta si boia si langa era o slata verde cu usturoi calit si un pic de zahar, sau iarna erau muraturi.
Yummiiii.
Ma tot uit prin blogul tau si se face balta in fata mea. LOL.
Multam fain Amalia!
Dana.
:)) ce denumire faina …ma bucur ca ti-au trezit amintiri placute :), multumesc pentru aprecieri sper sa incerci cateva din retete.
esti in topul preferintelor mele!
blogul tau ma inspira ff mult :P
asea ca maine o sa fac niste cartofi rantaliti(pt ca sub denumirea asta ii cunosc si eu) nu deageaba suntem ardelence::)))
si o sa ii servim langa o friptura de porc sub capac!
Vaiiiiiiiii ce bunatate! Merci mult pt reteta, nici nu imi puteam inchipui ca astia erau cartofii pe care mi-i facea bunica, rar ce-i drept :)
Multi pupici
noi le spunfm 'cartofi taranesti'
cind eram mic si mama imi pregatea acasti cartofi(RANTALITI)ma trimetea mai ales primavara sai aduc cinbru de cinp acesta dindui un gust aparte de 40 de ani este aceiasi reteta buna si gustoasa multumesc a fost o amintire placuta sa o vad pusa pe (cinste cui a puso)
Anonim ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute :)sper sa citesti si alte retete traditionale si sa-ti placa la fel de mult :).
buna Amalia…si eu sunt o incepatoare in ale bucatariei…dar cu ajutorul tau si a altor..bucatarese bune…ma perfectionez…pt a gati pt sotul si puiul meu de 1an si 6 luni….si apropo la noi spunem despre acesti cartofi ca sunt….cartofi cu ceapa……multumesc pt numeroasele retete frumos explicate.sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate .numai bine…cristina brasov
Draga Cristina pe mine gatitul am relaxeaza, ma face sa uit de toate grijile… asa cum unii se simt bine cititnd o carte, eu ma simt bine atunci cand gatesc. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase :).
noi le spunem "cartofi unsi" aici in Maramu`,ai niste retete extraordinare.FELICITARI!!!
Anonim interesanta denumire :)). Multumesc mult !
Am citit azi o reteta de a TA de ,,cartofi rantaliti "scrisa cuvint cu cuvint pe blogul ,,pasiuni ptr.bucatarie.Am ramas surprinsa ca nu a dat nume de pe ce blog a luat aceasta reteta.da si tu un click poate te intereseaza.
Anonim am vazut si eu, multumesc pentru atentionare. Alina-Madalina e o bucatareasa draguta care a incercat multe retete de la mine si de obicei a precizat sursa.
Scuze Amalia am citit acum linga poza cu cartofii e numele tau.Imi pare rau dar am fost prea grabita sa ma uit bine.Scuze inca o dat si la Alina Madalina.:( : )
ma bucur foarte mult de reteta ta si eu pana acum faceam cartofii dar taiati in cuburi.Abia astept sa ii incerc si razaliti.multam
La 56 de ani am ajuns sa invati sa gatesc!Am avut in minte aceasta mancare dar nu stiam sub ce denumire sa caut pe net.Am mancat de cateva ori in Napradea la soacra mea si ea zicea ca e RANTALIT asa ca am scris si eu asa si spre bucuria mea a aparut reteta.multam frumos,nu se pare greu de facut!!!!
Eu ii fac putin altfel. Fierb cartofii normal, ii fac piure, iar rantasul il sting cu apa in care au fiert cartofii, amestec totul, si ii frec bine cu lingura de lemn. Mai adaug si niste feliute de bacon, rumenite putin …. foarte buuuuuni ! :)
Exact asa ii gatea si mama si tot cartofi rantaliti le spunem si noi, chiar aseara am povestit cu un prieten despre cartofii rantaliti ,tocmai isi facuse o portie dar cu cartofii taiati cuburi . Sunt mai aspectuosi si mai gustosi dati prin razatoare.
Va felicit pt.ceea ce faceti .
Multumim
O reteta delicioasa. Fain ca ce ramane ii poti amesteca cu, cateva oua adoua zi si iese un tapas extraordinar.
Intamplarea face ca dupa 30 si ceva de ani de cand am plecat din Ardeal, la o popota din Sibiu ni se serveste o ciorba la felul unu. Dupa prima lingura , cu surprindere le-am spus colegilor de la masa: ” Mai, asta-i lucicos!” Nu stiu cum dupa atatia ani mi s-a deschis cutia cu amintiri si de atunci caut preparate care sa-mi aduca aminte de preparatele culinare ale copilariei mele. Reteta aceasta chiar imi aduce aminte de cartofii rantaliti facuti de mama. Felicitari ca mentineti treaza gastronomia traditionala!
:) asa am crescut, asa gatesc, oricate retete noi incerc pana la urma ma intorc tot la cele traditionale. Multumesc pentru aprecieri!