Introducerea la aceasta reteta este bineinteles din copilarie. Unde sa mananci placinte cu coaja crocanta si umplutura cu multa branza decat la tara. Tin minte ca bunica ne facea placinte cu branza, „lichie” asa se numeau, de fiecare data cand facea paine. Se trezea cu noaptea in cap iar pe cand ne trezeam si noi placintele ne asteptau cuminti sub servete cusute chiar de ea in tinerete . Ei ce vremuri … V-as scrie mai multe dar nu vreau sa va plictisesc mai ales ca avem treaba astazi, trebuie sa framantam si sa coacem niste placinte :)
Reteta este simpla ca dealtfel toate retetele vechi de la tara trebuie doar sa folositi ingredinete de calitate :).
Ingrediente:
- 1kg faina 000
- aprox 400 ml apa calduta
- 50g drojdie proaspata
- sare
- 700g cas de oaie
- 6 galbenusuri ( 4 pentru umplutura si 2 pentru uns deasupra )
Punem drojdia la dospit cu putina apa, faina si 1/2 lingurita zahar.
Cand drojdia a crescut punem intr-un bol faina cernuta apoi adaugam drojdia, 1 lingurita de sare si treptat apa calduta.Framantam bine aluatul pana acesta se desprinde de peretii vasului si devine elastic (cand apasam usor cu un deget revine la forma initiala).
Punem aluatul la dospit acoperit cu un servet textil, intr-un loc cald ferit de curenti.
Intre timp preparam umplutura; casul il dam pe razatoarea mare, adaugam sare si framantam bine apoi adaugam si galbenusurile.
Dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul ( aprox 1 ora ), rupem jumatate din el si intindem pe masa presarata cu faina o foaie de dimensiunea tavii de aragaz.
Punem foaia in tava unsa cu putin ulei apoi adaugam umplutura de branza.
Din cealalta jumatate de aluat mai intindem o foaie identica cu prima pe care o punem deasupra.
Se ridica putin marginile sa nu curga branza in timpul coacerii si placinta se unge cu galbenusurile batute putin.
Se baga la cuptor 45 min la foc mic. Cand este rumena deasupra si dedesubt se scoate pe un fund de lemn si (daca mai aveti putina rabdare:)) se acopera cu un servet textil si se lasa sa se raceasca.
E bine sa o lasati acoperita asa calda deoarece ramane moale.
Servim cu multa pofta :)
Observatii:
In branza se pot pune cozi de ceapa verde taiate marunt, apoi ar fi varianta cu urda si marar sau cu varza calita…sau cu gem de prune, depinde de preferinta fiecaruia.
Eu am preferat sa fac o placinta mare cat tava, dar de obicei se fac rotunde si mai mici.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
O cred ca e o bunatate!si totodata o idee!multumesc!
Tu Amalia, da ce prajituri stii sa faci !!!!
Cred ac e delicioasa :)
vai si bunica mea facea, ea le numeste „palanete”, toamna, cand era vremea culesului si le facea cu mere, prune, varza, branza….si sunt si mai bune ca erau facute pe vatra…o bunatate! mai fac si eu ca si tine, acasa, dar nu au gustul celor pe care le fac bunicile nostre:)))) pupici de la bia!
si bunica mea facea palanete, locuia in judetul Bistrita-Nasaud. mie imi placeau mult alea cu branza, urda si prune. Bune bune
Ei scumpa, atunci te invit la o felie ca esti aproape :)Multumesc de apreciere !
O cum nu as venii, te invit chiar la bunica mea sa papam un palanet…dar sunt cam departe, peste ocean…..dar cine stie cand ma voi intoarce….:)))oricum Clujul e cel mai tare:) am dreptate?pupici, bia!
Buna Amalia,
Imi poti spune cata branza ai folosit?
Off grea intrebare :), nu as putea sa-ti spun exact, cam 400g.
amalia, te rog ajuta-ma un pic si spune-mi exact um faci tu cu drojdia. mie nu imi ies deloc preparatele cu drojdie.
cum fac? un cubulet drojdie proaspata inmuiata cu 2 linguri de lapte caldut si 2 lingurite de zahar?
merci
Intotdeauna citesc pe cubul de drojdie pentru cata faina este recomandata , in general 25 g drojdie ptr. 1 kg de faina. Pun drojdia intr-o cana sau pahar cu o lingurita de zahar ( din cate stiu eu grabeste dospirea), o lingurita de faina si putina apa calduta( cam 4-5 linguri). Las cana intr-un loc la cald. O sa observi ca in cateva minute drojdia se inmoaie si incepe sa se „umfle”. Este important sa stea la cald.Mai amesteci putin sa se omogenizeze si apoi lasi sa creasca pana ajunge la marginea paharului. Daca nu am fost destul de explicita te rog sa-mi scrii:).
un cubulet de 25 g drojdie proaspata se pune la 1/2 faina,eu am pus un cubutet la 1kg faina si mea iesit perfect.normal scrie pe ambalajul cubuletului 25g la 1/2 faina.
Am facut si eu placinta dar am adaugat in aluat 200ml smantana lichida si un pahar de ulei de masline iar in compozitie am pus in plus 1/2 pahar de ulei de masline.La sfarsit (din greseala ,nu am fost atenta)am uns cu albusuri batute bine.A iesit o bunatate.Multumesc pt reteta.Mi-a amintit de bunica.Felicitari pt.site!!!!!!!!!
Gabriela ai pus atata ulei de masline ? Daca ti-a iesit buna atunci felicitari ! :) . Sper sa incerci si alte retete si daca ai vreo idee este binevenita.
Dar nu am pus mult ulei… in aluat un pahar(125ml) si in branza 1/2 pahar.Au mai ramas doar 2 portii pe maine.Chiar ma bucur ca am gasit site-ul pt ca nu prea am talent si fantezie la gatit si voi lua de aici retete.
Aaaa… eu credeam ca un pahar are 250 ml. E ok asa :)), sper sa faci o praji buna pe weekend sau chiar un tortulet :)
pai bine, mai doamne si domnisoare „gospodine”, daca o numiti „praji” pe chestia asta de pita cu brinza. unde-i zaharul?
ori e „praji” ori e placinta cu brinza sarata!
oricum, in pasiunea vostra pentru a face mincare se vede clar manifestarea refularii femeiesti.
sa na ierte bunul Dumnezeu, altceva mai stiti sa faceti?????
Anonim fiecare ii zice cum vrea … ai dreptate este un aluat de paine cu branza (de aceea se facea mai demult odata cu painea) dar daca asta e reteta cum sa-i spun? Nu inteleg ce vrei sa spui cu „altceva mai stiti sa faceti” … cele care imi viziteaza blogul stiu si pun in practica tot felul de retete daca tu ai citit-o pe asta si ti se pare prea simpla sunt altele mai complexe.Sper sa vii cu ceva constructiv pe viitor, o reteta noua, un sfat…
Amalia, mi-ai amintit de bunica mea, care (asa cum zicea si Bia mai devreme) facea palnete si le mancam mai ales cu lapte! Uneori (dupa ce s-a mutat la oras!) punea in umplutura de branza, praz maruntit. Ii dadea o aroma deosebita! multumesc pentru blogul pe care l-ai facut, imi da multe idei bune …
Irina cred ca e buna si cu praz, eu zic sa o incerci si mai vorbim dupa :))… sper sa gasesti retete pe placul tau si sa-ti reuseasca toate :).
Cristina iti dau un link tot de pe blogul meu, reteta se numeste Pizza cu cu sunca si ciuperci.
http://www.haisagatim.ro/2008/08/pizza-cu-sunca-si-ciuperci.html
amalia zimi si mie cum se face o pizza normala. merci.chrystyna
Buna Amalia, daca ai stii de cand caut reteta asta, e placinta pe care mi-o facea si mie bunica, iti multumesc tare mult! O voi proba curand…retetele de pe blogul tau sunt minunate!
Ceau Amalia,
astazi am facut si eu aceasta placinta si pt ca nu am avut suficienta cantitate de branza,
m-am hotarat sa trantesc in ea 2 feluri de umplutura: jumate branza si jumate carne macinata.
Arata fain si totodata interesant. 2in 1;)
Multumesc.
Spor la tb.
Fely cred ca e si foarte buna la gust, varianta cu carne ar trebui sa o incerc pentru sotul meu :).
Amalia, lichia mamaitzei seamana teribil cu o "paine" georgiana (gruzina nu americana), celebra la ei si pe alte meleaguri, numita khachapuri (o mai gasesti scrisa si ca hachapuri). Are mai multe variante insa una din ele este foarte asemanatoare cu lichia aiasta. "Googleste-o" ca sa vezi poze. Daca te intereseaza, am reteta…
Happy cooking!
Hei, uite asta nu stiam , multumesc de precizare…m-as bucura sa-mi trimiti reteta pe mail ( amy3747yahoo.com ).
amalia, am o intrebare te rog frumos: daca pun branza cu zahar, stafide, esenta, etc, tot asa faina iese? adica ma gandesc sa nu le lase aluatul sau ceva..
Badurox daca vrei sa folosesti branza dulce atunci te-as sfatui sa incerci reteta de Branzoici ( http://www.haisagatim.ro/2008/04/branzoici.html ). Bineinteles ca poti sa o faci si asta insa aluatul este pentru o umplutura sarata. Te rog sa-mi scrii ce-a facut pana la urma :)
Srut mana Amalia esti o gospodina desvrsita mi a placut reteta ta de placinta
cu branza mie ami place f mult sa gatesc de toate , retete noi cu fel si fel de
platouri eu traiesc an Espania si mie dor sa gatesc cate o placinta romaneasaca
as fi ancantat sa ma accepti an lista ta de amici an yahoo mai colaboram facem schimb de retete , sa ai grija de tine si de antreaga familie pe curand !!
Desigur ! Doar ca pe mess intru destul de rar, poti sa-mi scrii pe facebook sau pe adresa de mail amalia@hasagatim.ro. Sarbatori frumoase!
cand dospesti drojdia…pui zahar sau sare?ca prima oara ai zis zahar apoi sare…nu mai inteleg nimic.
Mady uite am modificat reteta :) , drojdia se pune la dospit cu putin zahar , apa calduta. Apoi se adauga la faina si se mai pune si apa si putina sare.
draga amalia imi pare bn ca am dat peste dvs imi place sa vad multe retete si mai mult cred ca sant foarte gustoase dar am o rugaminte as vrea daca se poate sapuneti niste poze cum ar fi aranjatul salatei beoff sau cum ornati un tort sa aratati si in scris daca se poate ce unelte de patiserie folositi altii au lipsa de imaginatie de exemplu eu multumesc
Catalina desi sunt incepatoare si eu in domeniul ornatului , cat de curand o sa deschid o noua sectiune in care o sa explic pe larg unel tehnici care le folosesc. De retinut este faptul ca trebuie sa ai ustensile de calitate ( eu mai folosesc si improvizatii ) . Asadar urmareste site-ul si in curand o sa apara si tehnici in bucatarie :).
n-am sa uit niciodata gustul si mirosul placintelor scoase de bunica di cuptorul de lut pe care-l avea in curte. Facea bunica mea cate un cuptor de placinte si niciodata nu ramaneau si a doua zi spre disperarea mea. Anii au trecut, am incercat zeci de retete dar nu erau placintele copilariei mele. Recent o verisoara mi-a spus cum facea mama ei placinte care probabil stia de la bunica. se face aluat noramal de paine dar se pune si o lingura de untura sau margarina. Dupa ce creste, se fac-guguloaie- le zic eu cam cat un mar obisnuit si le grupez cate 3 Presez cu palma pe primul, il ung cu untura sau ulei il presez si pe al doilea si-l pun peste primul, il ung si pe acesta l il presez si pe acesta si-l pun peste al doilea fara sa-l mai ung si intind o foaie sa fie subtire. Se face umplutura din branza sarata si dulce, putin zahar si oua dar eu pun si putina drojdie dizolvata cam cat o unghie. Se pune din compozitie sub forma de gramajoare mici peste foaia intinsa, se ruleaza si se aseaza in tava unsa cu untura sau margarina. Eu ung foaie de copt unsa . In tava mea de aragaz incap 3 astel de suluri. Intep din loc in loc placinta, o ung cu ou, pun din loc in loc deasupra untura sau margarina si o mai las sa creasca apoi o bag la cuptor cam la 200grade pana se rumeneste, o las in cuptor inca 5 min dupa ce am stins focul.
Cornelia multumesc pentru reteta , suna foarte apetisant sper sa o pot incerca !
imi plac foarte mult retetele tale intotdeuna cind caut vreo reteta de la tine le caut.imi place mult sa gatesc am si rabdare si de aceea caut retete de la tn cami plac foarte mult.te felicit pt toate retetele.fely
Multumesc mult Fely dupa cum vezi sunt destul de simple :) daca as avea timp as face si unele mai complexe.
deci tot ce pot spune : DELICIOS .multumesc
Cu placere!
buono davvero scuisito =)
buna.te rog sa-mi spui daca din aluatul rezultat din 1 kg faina faci o singura tava si ce dimensiuni are tava.multumesc
Tava mare de la aragaz pentru 1 kg de faina. O sa o masor si-ti scriu, sper sa nu uit :).
foare practice retetele tale !reteta de placinte imi aduce aminte de copilarie .mama punea ceapa verde si marar verde !o nebunie!
Da, da cu cozi de ceapa e o nebunie :).
e tare buna am ancecat si mi-a reusit reteta
si vorba aia sant baiat
va pup pe cartea de credit
de unde stii tu amalia?
ce nume frumos ai
Nu-i problema, de multe ori baietii gatesc mai bine ca fetele :).
in loc de drojdie proaspata cata drojdie uscata trebuie sa folosesc in reteta asta ca arata superb vreau sa o incerc
in loc de drojdie proaspata voi incerca sa pun uscata…aztazi am sa incerc si eu…spar ca imi va reusi, ..e preferatul sotului meu…
Se poate pune si drojdie uscata, astept sa-mi scrieti daca v-au iesit :)
Buna Amalia,azi am incercat reteta ta de placinta si undeva am gresit ptr ca a,iesit coca foarte tare! Cu ce am gresit ?
Nu-mi dau seama poate mai trebuia adăugată apă la aluat… Aluatul este asemanator cu cel de pâine