Imi plac retetele cu aluat, fie el dulce sau sarat. Intentia nu a fost sa scriu o rima ci doar sa subliniez ca nimic nu se compara cu gustul unor cornuri pufoase si moi sau cu mirosul de paine coapta ( si de usturoi, fie vorba intre noi :)).
Ingredientele unei retete reusite sunt aceleasi, ati observat si voi ca reteta de baza contine obligatoriu drojdie, apa, sare, faina. Insa partea grea abia urmeaza si anume framantatul. Da, trebuie sa ai mana formata pentru asa ceva altfel este destul de greu. Cunoasteti si voi expresia: „as face paine de casa pentru ca este mult mai sanatoasa insa nu am nervi sa framant aluatul”. Ce putem sa facem? Solutia este foarte simpla; sa folosim aparatele de paine. E o alegere binevenita mai ales ca se pot face aluaturi de paine, pizza, chec chiar si paste.
Mama mea locuieste la tara si are un aparat de facut paine (XXL caci in familia noastra se mananca multa paine, eu mai putin, insa „compensez” cu dulciurile :)). La inceput era destul de reticenta, apoi a descoperit ca ii este de mare ajutor si incet-incet a incercat toate retetele din cartea de retete care-l insotea. S-a declarat multumita chiar foarte multumita iar faptul ca il poate programa seara astfel ca dimineata sa aiba painea proaspat coapta a fost o surpriza mai mult ca placuta.
Asa ca m-am hotarat sa achizitionez si eu un aparat de paine si sa incerc reteta de mai jos:
Paine de casa ( 750g )
- 2 linguri ulei
- 315ml apa calduta
- 1,5 lingurite sare
- 0,5 lingurite zahar
- 1 lingurita lapte praf (optional )
- 520g faina
- 1 lingurita drojdie uscata
Ingredientele se pun in ordinea enumerata iar apoi va folositi de manualul de utilizare pentru a alege programul de coacere, culoarea crustei si greutatea painii.
Puteti utiliza cronometrul daca doriti ca painea sa fie gata la un moment ulterior.
Iar daca m-am imprietenit cu aparatul de paine, poate o sa fac loc si unui prajitor de paine pentru un mic dejun sau o cina usoara.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Eu fac paine la masina si folosesc retetele din cartea ” Retete delicioase pentru prepararea painii” editura Aquila. Poti sa incerci retete de paine din toata lumea!