Scriu si ma mir, uite, de cativa ani buni nu am mai facut nici o prajitura cu mac. De fapt, hai sa fiu sincera si sa va scriu ca sotul a spus „Vreau o prajitura cu mac, asa cum mancam cand eram mic cu foi fragede si mult mac”. Si ca duhul din lampa lui Aladin i-am indeplinit dorinta (desi deja a trecut de mult de cele 3 posibile).
Reteta de mai jos este una foarte simpla, Adrian a mancat cu placere cateva bucati („Mami, imi place prajitura neagra”) si va promit ca o sa imi iau revansa la capitoul dulciuri cu mac si o sa fiti coplesiti in urmatoarele luni de o avalansa de retete. :)
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu mac
Pentru aluat:
- 450g faina
- 200g unt, margarina sau 100g untura
- 2 linguri zahar
- 4 linguri smantana
- 1 plic praf de copt
- 2 galbenusuri
Pentru umplutura:
- 500ml lapte
- 70g gris
- 200g zahar
- 4 galbenusuri
- 6 albusuri
- 250g seminte de mac
- 1 plic zahar vaniliat
Cum se face reteta de prajitura cu mac?
1. Amestecam ingredientele pentru aluat pana obtinem un aluat omogen pe care il punem la frigider 1 ora.
2. Punem laptele la fiert, adaugam zaharul si cand este fierbinte adaugam treptat grisul, amestecam pana firebe bine si apoi il lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam unul cate unul galbenusurile, apoi macul si albusurile batute spuma. Amestecam usor peste cap pana se omogenizeaza.
3. Ca sa intindem mai usor foile de aluat luam o hartie de copt apoi o punem in tava si o indoim pe margini sa luam dimensiunile. Punem hartia pe masa de lucru, luam jumatate din aluat si il intindem usor. Eu am folosit o tava de dimensiunea 25×30.
Punem prima foaie in tava, apoi umplutura de mac si deasupra cealalta foaie.
Coacem la 200 de grade Celsius timp de 15 minute, apoi la 180 de grade Celsius timp de 15 minute. Eu am lasat un pic mai mult, dar nu trebuia. :)
Lasam sa se raceasca bine, apoi pudram cu zahar (eu nu am mai apucat sa pun) si taiem felii.
Este o prajitura frageda cu mult mac si nu foarte dulce. Enjoy!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Minunate dulciurile cu mac,insa in afara tarii nici macul nu e de gasit(probabil ,nu se doreste o populatie adormita:)) ).Astept retete cu mac.
:)) uite pe asta nu o stiam. O sa mai postez cu siguranta!
felicitari continua sa ne surprinzi
Draga mea,macul nu il macin,asa-i?ms anticipat pt.raspuns,pa
Nu se macină ai anticipat bine :)
Meciul trébuie fiert sau nu?
Nu