Mda, la noi in familie cuvintele „dovlecel” si „orez” nu sunt tocmai magice, insa eu sunt mereu in cautare de retete noi si am zis ca nu renunt pana nu-l fac pe sot sa manance cu placere o mancare preparata cu unul din aceste ingrediente. Daca va spun ca am reusit si am gasit o reteta foarte simpla care a avut un mare succes, sa stiti ca asa este si trebuie sa ma credeti pe cuvant :). Mai adaug ca la masa a fost si tatal meu pentru care cuvantul orez este egal cu armata si armata egal cu razboiul din Vietnam, iar cuvantul dovlecel=mancare pentru animale. Ce credeti ca a spus? „Orezul asta e chiar bun, poate pentru ca este cu branza ” ( el ar pune branza in orice ). Pe mine nu ma pun la socoteala, eu ador orezul. Haideti ca scriu reteta sa nu mai lungesc povestea, se face destul de repede, totul e sa aveti ceea ce trebuie pentru ea :).
Ingrediente:
- 350g dovlecei rasi ( eu am cumparat zucchini)
- 325g orez ( eu am folosit brun )
- 5 linguri ulei
- 1 ceapa potrivita
- 200g branza Gouda ( puteti pune cas, cascaval )
- 2 linguri smantana
- 1 lingurita ierburi aromatice ( optional )
- 3 oua
- sare, piper
1. Bun, pentru inceput fierbem orezul in apa cu sare. Trebuie fiert cam 3/4 din timpul total de preparare, cel mai simplu este sa va uitati pe pachet. Orezul brun fierbe mai greu, 25 min. Puteti folosi orice orez, mai putin cel cu bobul rotund ( pe asta il pastrati pentru sarmale :)).
2. Dovleceii ii dam pe razatoarea cea mare , punem putina sare si ii lasam sa stea cam 10 minute.
Intr-o tigaie incingem 2 linguri de ulei, adaugam ceapa tocata si dovlecelul scurs de apa si lasam sa se caleasca cam 5 minute, amestecand din cand in cand.
3. Rasturnam totul intr-un bol, adaugam orezul fiert si strecurat, branza rasa, ouale, sare, piper, 3 linguri de ulei, smantana si ierburile aromatice. Amestecam usor pana se omogenizeaza.
Turnam amestecul intr-un vas termorezistent uns bine cu ulei.
4. Coacem la cuptor, la 180g C timp de 25 min, pana deasupra se face o crusta aurie.
Servim ca atare sau ca garnitura la un gratar.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]