Intotdeauna sunt entuziasmata atunci cand postez o reteta de prajitura care mi-a iesit extrem de buna. De ce? Pentru ca abia astept sa o impartasesc cu voi, sa o incercati si apoi sa va bucurati de ea. Poate ati vazut ca unele retete le laud altele mai putin pentru ca nu mi-au iesit asa cum ma asteptam, insa asta e de vis :).
Prajitura de mai jos este una cremoasa, la fel ca si Craiasa Zapezii :), care se face extrem de rapid si usor. Este o prajitura potrivita pentru sarbatori sau zile de nastere. Am ochit-o demult, am vrut sa o incerc inainte de sarbatorile de Pasti si va spun ca este deja cap de lista la prajiturile care le voi face cu ocazia acestei frumoase sarbatori.
Haideti sa vedem reteta ca nu mai am rabdare :)
Ingrediente pentru prajitura cu mac si crema de vanilie
Se fac 3 foi dupa cum urmeaza:
1 foaie de albus:
- 3 albusuri
- 3 linguri de zahar tos
- 3 linguri de faina
- 2 linguri de ulei
2 foi cu mac (ingredientele sunt pentru 1 foaie) :
- 3 albusuri
- 3 linguri de zahar tos
- 5 linguri de mac (nemacinat)
- 2 linguri de faina
Crema:
- 7 galbenusuri (2 le folositi la maioneza :))
- 1 plic budinca de vanilie
- 500ml lapte
- 6 linguri de zahar
- 250g unt minim 80% grasime
Pentru decor:
- 50g ciocolata alba
Cum preparam reteta de prajitura cu mac si crema de vanilie?
1. Pentru inceput facem foile; pentru foaia alba, batem albusurile spuma tare apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana se topeste, adaugam uleiul, mixam, apoi folosind o paleta de lemn amestecam usor peste cap adaugand faina lingura cu lingura.
Turnam compozitia intr-o tava de dimensiuni 20×27 tapetata cu foia de copt si coacem la 200g C timp de 8 minute. Scoatem, lasam putin sa se raceasca, apoi rasturnam si dezlipim usor foaia de copt.
2. Pentru foile de mac, batem albusurile spuma pana se intaresc, apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste. Adaugam treptat macul si apoi faina amestecand peste cap pana se omogenizeaza compozitia.
Le coacem la fel ca si prima foaie. Eu am copt o singura foaie in tava mare de la aragaz pentru ca este dubla ca si dimensiuni fata de tava de prajituri, apoi am taiat foaia in doua.
3. Crema; amestecam intr-o craticioara galbenusurile cu zaharul si praful de budinca si apoi adaugam treptat laptele. Amestecam bine cu un tel si apoi punem cratita la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa bine ca si o budinca.
Lasam sa se raceasca si apoi adaugam treptat untul mixand bine dupa fiecare bucata.
Impartim crema in 3 sau ma bine zis aproximam ochiometric :). Asamblam prajitura;
o foaie de mac, 1/3 crema, foaia alba, 1/3 crema, foaia de mac, 1/3 crema si deasupra ciocolata alba rasa.
Lasam la rece minim 4 ore si apoi taiem prajitura cu un cutit bine ascutit.
Este delicioasa! Si este cu oua de casa :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna ziua. Arata foarte bine prajitura. As fi interesata de cantitati in grame pentru faina,zahar,mac pentru ca linguri sunt de diverse marimi si e totul relativ. Iar pentru crema in loc de budinca se poate folosi amidon si cate grame?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ana, gramaj numai daca cantaresc in parte, ins anu e o problema daca folosesti ca referinta lingura pentru supa oricat de mare sau mica e. Nu stiu cat amidon trebuie sa pui, cred ca ar fi cam 6-7 linguri. Cand am timp masor si iti scriu.
Doamne Amalia cat de bine arata. Cred ca in weekendul asta o sa-mi fericesc sotul :)
Multumim pentru retete. Love ya :)
Vreau s-o fac azi dar tava mea este de 30×40. Este ok daca dublez toate cantitatile?
Da :)
buna ,am si eu o întrebare praf de copt nu se pune la foi ?
Nu.
Buna!Am respectat toti pasii dar am gasit crema in prajitura taiata
Cam greu s-ar putea taia crema, ce unt ati folosit?
Crediti.ma am facut aceasta prajitura de multe ori dar de ceva timp nu.mi mai imi iese crema ori m.i se taie cand amestec crema racita in unt iar daca nu mi se taie crema atunci cand o prepar o gasesc taiata in prajitura peste cateva ore sau a doua zi ,cand doresc sa ansamblez prajitura.Unt de regula folosesc
cu grasime de 80-82%.
Am inteles, dar nu uita se pune untul bucatele in crema bine racita. Asa ai facut?
Scuze,gasesc crema taiata in prajitura cand o tai pentru a o servi.Nu am o marca anume de unt dar cu grasime de 80-82%.Multumesc pentru raspunsuri!
Eu mai completez la crema cu 65 de gr de faina sau 30 de gr de amidon. Încearcă. O sa vezi ca nu se mai taie crema.
Chiar acum o fac..sunt la a treia foaie de bezea..dar raman vreo 8 galbenusuri…ce facem cu ele?? In crema sa le incorporez sunt prea multe plus alea 7..
Nu raman atatea, 9 albusuri se folosesc la 3 foi iar 7 galbenusuri la crema, raman doar 2 galbenusuri
Cate bucati de prajituri ies din cantitatile dv.? Arata splendid prajitura cred ca e si buna Sunt fan mac.
Va spun sincer ca nu le-am numarat dar in jur de 30-40
Am facut prajitura respectand indicatiile tale si a iesit delicioasa.Multumesc din suflet.
Cu mult drag!