Trei salate cu andive

P1

Da, trei pentru că se fac rapid și toate sunt la fel de bune, salate pentru că de vreo lună prepar tot felul de salate așa, ca pregătire pentru sărbători (când voi găti mâncăruri cu carne la greu), cu andive pentru că uite, chiar îmi plac  De ceva vreme mă pasionează salatele ( adevărul e că întotdeauna mi-au plăcut și am încercat multe rețete, dar nu chiar așa de multe ca cele de prăjituri), iar acum am descoperit andivele și am început să le prepar sub diverse feluri.

Despre andive numai de bine, după o mică muncă de cercetare am descoperit că este o legumă care apare pe piață în sezonul rece, din noiembrie până în primăvară deci acum e momentul să o cumpărați și să o preparați.

Andivele au un conținut ridicat în vitamine (A, C și cele din complexul B) dar și de săruri minerale ( conțin fier, mangan, potasiu, fosfor). Este deosebit de important conținutul mare de potasiu, necesar echilibrului funcțional al organismului. Principiile active conținute de această legumă previn modificarea metabolismului glucidic si lipidic. Andivele ajută la reglarea tonusului musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil. Conținutul ridicat în apă (90%) face să contribuie activ în funcționarea sistemului renal.

Cercetări recente au confirmat și unele proprietăți citostatice ale andivelor. Ele împiedică înmulțirea  celulelor – ceea ce le face utile în tratamentul cancerului, ca adjuvant. Nu deageaba sunt numite “aurul alb”.

Ele au fost descoperite întâmplător în Belgia dar la ora actuală sunt cultivate cel mai mult în Franța.

Să nu uitați că andivele tratate termic, fierte, coapte, călite sau prăjite iși pierd absolut toate proprietățile. Nu mai aduc în organism niciun aport de vitamine, minerale, antioxidanți. Le consumăm doar pentru gust și nu pentru beneficiile lor, deci încercați să le lăsați în stare crudă, în salate.

Așadar ne pregătim pentru intrarea în iarna cea friguroasă dar cu multe sărbători consumând andive.

Cum în Selgros este raiul verdețurilor, găsești chiar și ce nu cunoști J, mi-a fost ușor să cumpăr tot ce am avut nevoie pentru a pune în practică rețetele. Am remarcat că absolut toate verdețurile erau foarte proaspete și erau ambalate atât în cantități mai mari cât și în cantități mai mici. Eu am cumpărat o pungă de 500grame suficientă pentru trei salate.

Haideți să vedem rețetele și apoi poate o să-mi scrieți cum vi s-au părut. Toate ingredientele sunt pentru o porție.

Salată cu andive, rucola și ridichi

S1

O salată ușoară și energizantă.

  • 2 andive
  • 1 măr roșu mai acrișor
  • 30g rucola
  • 1 ridiche roșie
  • 2 lingurițe suc de lămâie
  • 3 lingurițe ulei de măsline
  • 1 linguriță de oțet

S01

Amestecăm sucul de lămâie cu uleiul de măsline și oțetul. Andivele se taie în jumătate pe lung, se scoate cotorul ( el e vinovatul de gustul amărui ) și apoi se taie fâșii subțiri. Mărul și ridichea se spală bine și la fel se taie felii subțiri. Dacă folosiți un feliator de legume o să vă fie foarte ușor.

Punem legumele într-un bol, adăugăm dresingul și amestecăm ușor.

S02

Servim imediat.

Salată cu andive, varză roșie și nuci

S2

O salată de sezon, care vă întărește imunitatea.

  • 1 andivă
  • ¼ varză roșie ( aproximativ 300g)
  • 1 morcov potrivit
  • 6-7 mieji de nucă
  • 2 lingurițe suc de lămâie
  • 4 lingurițe ulei de măsline
  • 2 lingurițe oțet balsamic

S03

Varza o tăiem fâșii subțiri, la fel și morcovii. Amestecăm sucul de lămâie cu uleiul de măsline și oțetul. Turnăm sosul peste legume și amestecăm ușor.

S04

Andiva o desfacem felii și le așezăm una lângă alta pe o farfurie. Punem amestecul de varză și morcovi peste ele iar deasupra presărăm sâmburii de nucă.

Salată cu andive, piept de curcan și ardei

S3

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.