Se pare ca anul acesta „se poarta” la onomastici torturile in forma de cifre. Le-am admirat si eu pe net si m-am gandit ca ziua baiatului cel mare ar fi ocazia perfecta sa experimentez acest gen de tort. La prima vedere parea destul de complicat insa studiind mai bine problema mi-am dat seama ca se face usor. Tortul este compus din blaturi subtiri din aluat de tarta dulce care pot fi de cacao sau vanilie si o crema usoara de vanilie, in care se pune putin gelatina. Punctul forte ca la orice tort este ornarea lui si aici aveti nevoie de multa imaginatie pe care puteti sa o alimentati cu fotografii de pe pinterest sau de unde credeti voi. Un alt spect la fel de important este ca tortul trebuie facut cu o zi inainte pentru ca foile sa se inmoaie. asadar il faceti seara si a doua zi il ornati si il serviti alaturi de invitati si cei dragi.
Asa ca daca vreti sa faceti un tort care sa fie wow, mergeti pe mana mea cititi cu atentie reteta si puneti-o in aplicare :)
Reteta este pentru o cifra mare pe care am pus-o intr-o tava de 30×40, reteta de aluat o am de la Alina Chirita careia ii multumesc.
Ingrediente :
Blaturi:
- 285g faina
- 105g unt
- un praf de sare
- 15g cacao
- 105g zahar pudra
- 1,5 ou
Crema:
- 250ml lapte
- 4 galbenusuri
- 2 linguri amidon alimentar
- 100g zahar
- 400ml frisca
- 10g gelatina
- esenta de vanilie
Pentru foi am folosit sabloane, cred ca va descurcati, ori le listati pe foi A4 ori le desenati ca si mine.
Untul se amesteca cu faina amestecata cu cacao, apoi se adauga ouale si zaharul. Le omogenizam si punem aluatul la rece 2 ore.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade C si apoi intindem aluatul si il decupam direct pe foaia de copt. Grosimea foilor este de aproximativ 5mm. Mie mi-au incaput 2 cifre in tava. Le-am copt fix 10 minute. In total sunt 3 foi.
Lasam foile sa se raceasca si preparam crema; amestecam galbenusurile cu zaharul si amidonul apoi adaugam laptele caldut si amestecam usor la foc mic pana se ingroasa ca o budinca. Dam craticioara deoparte si adaugam gelatina hidratata in apa rece. Amestecam bine si lasam sa se raceasca. Cand crema este rece o adaugam treptat peste frisca si amestecam usor cu un tel pana se omogenzeaza. La sfarsit adaugam si esenta de vanilie. Punem crema la rece sa se intareasca putin astfel incat sa putem umple tortul.
Crema am impartit-o in trei iar intr-o parte am pus putin colorant albastru.
Asamblam tortul; punem pe platou prima foaie de blat, nu o insiropam, apoi cu posul turnam crema.
Eu nu am folosit niciun dui, pur si simplu am turnat crema direct cu posul. Punem a doua foaie, apasam putin si repetam oepratiunea cu crema. Apoi punem a 3-a foaie si deasupra ornam cu crema albastra.
Lasam la rece pana a doua zi si apoi ornam cu bucatele de ciocolata, bomboane, ideea este sa fie cat mai variate si pe gustul sarbatoritului :).
Servim taiat felii. Este delicios si aspectuos, la noi a avut mare succes, eu o sa-l repet cat de curand caci se apropie ziua celui mic .
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]