Iahnie de fasole – reteta traditionala

Am aceasta reteta de la colega mea, o doamna tare draguta, este o reteta de fasole asa cum se face la tara intr-o zona din Ardeal, va invit sa o incercati deoarece este absolut delicioasa.

Fasolea se fierbe impreuna cu un morcov , 1/2 de telina rase , 2 frunze de dafin, sare. Separat se calesc in ulei 2 linguri faina de grau, 3 linguri faina de malai, apoi se adauga si o lingura de boia.

La acestea se adauga 250 ml bulion , se amesteca si se toarna in oala cu fasole. ( apa nu se arunca). Se baga oala la cuptor si se lasa la foc mic vreo 30 de min. Eu am pus intr-un vas de yena ca toate oalele mele au manere de plastic. Daca faceti cu ciolan il fierbeti impreuna cu fasolea apoi il taiati bucati, il puneti inapoi si bagati la cuptor. Asa arata scoasa de la cuptor.

Apoi am amestecat usor

Si in farfurie cu castraveti murati la soare si carnati.


Cred ca data viitoare fac cu ciolan ca tare mi-a placut cum a iesit. In mod normal fasolea se fierbe impreuna cu carnea , aceasta se taie bucati si se pune inapoi in oala , se adauga rantasul si se lasa la cuptor.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


29 de comentarii la „Iahnie de fasole – reteta traditionala”

  1. Doamna draga

    am gasit intamplator blogul dumneavoastra si vreau sa spun ca arata…..delicios! Imi place sa gatesc si desi sunt departe de Romania, uneori incerc sa gatesc romaneste. O sa revin cu drag pe blog sa ma inspir din retetele dumneavoastra.

    Cu multumiri pentru ca impartasiti si altora din secretele dumneavoastra in ale` bucatariei,

    Ramona, Israel

  2. Draga Ramona, iti multumesc pentru aprecieri, daca ai nevoie de ajutor la unele retete te ajut cu mare drag :). Iti urez numai bine !

  3. Numele meu este Doru si post sa spun ca aceasta este cea mai buna reteta de iahnie care am gasit-o.
    Multumesc foarte mult si daca aveti si alte retete tot asa de bune, postatile!

    Am trecut pagina dumneavoastra la Favorites, pt. ca
    intentionez sa mai vizitez…

    Toate cele bune si MULTUMESC!

  4. Buna ziua, putini se aventureaza sa incerce aceasta reteta poate pentru ca-i deruteaza combinatia cu faina de malai dar tocmai asta ii da o dulceata mancarii… sper ca ma intelegeti :), daca aveti idei la alte retete sunt binevenite. Ma bucur ca va place blogul meu si spor la bucatarit ! :)

  5. salut!
    amalia am facut si eu reteta asta ieri pt ca sotul meu ma rugat sa i fac iahnie de fasole(ieri am facut pt prima data iahine)asea ca ieri dupa ce am venit acasa de la munca am dat o mica fuga pe blogul tau si am gasit reteta!
    Mi sa parut interesenta ideea cu faina de malai!
    Mi`a iesit ff buna sotul meu a cerut 2 portii doar ca a zis ca data viitoare cand o fac sa nu mai pun faina de malai:)))
    Multumesc mult de reteta!

  6. Loredana daca ai facut pentru prima data iahnie si ti-a iesit e bine :). Faina de porumb ii da un gust mai dulceag, daca sotului ta nu i-a placut renunta la ea , nicio problema . Sper sa mai incerci si alte retete si sa-ti reuseasca !Weekend placut !

  7. buna!
    felicitari pentru retetele minunate postate aici.
    doresc sa stiu din ce sat, din salaj e rete4ta asta.E sunt din salaj dar nu stiu sa se faca iahnia de fasole cu faina de malai.

  8. Buna Anca si scuze pentru intarziere :). Am intrebat-o pe colega mea si este din Chendremal…imi spune ca denumirea exacta este "ciolent" … bine poate putin modificata dar in mare cam asta e reteta .

  9. Buna ,

    fasolea pare delicioasa. Intentionez sa o prepar azi, sunt foarte curioasa. Poate imi scapa mie, dar nu vad ..ai cumva o reteta de salata de sfecla cu hrean pentru iarna?

    Intentionez sa va adaug si in lista de bloguri urmarite cat mai curand.

    Numai bine!

  10. Lore sa stii ca e delicioasa daca iti plac retetele traditionale… cat despre sfecla din pacate nu pun conserve pe iarna , mama mea se ocupa cu asta dar o sa o intreb si-ti scriu reteta , din cate stiu e foarte simpla :).

  11. Buna Amalia ,
    am dat intamplator de blogul tau , cautam maioneza dietetica [Kilogramele in plus:)) ] . Vreau sa te felicit. Ai niste reteta delicioase!! si foarte bine explicate.
    Succes in continuare :)
    Mariana

  12. Am incercat si reteta asta in aceasta seara, sotul meu e foate entuziasmat ca a gasit o astfel de papa de post.
    Multumim si Reteta pe care tocmai ai postat-o va fi incercata, ma refer la pizza!
    Pupici

  13. faina prajita ? dezgustator, la iahnia de fasole poti cali ceapa cu piure de rosii si se scade la cuptor. gatiti dezgustator pe acolo, nesanatos.

    1. Esti necioplit/a,poti sa iti exprimi parerea mult mai frumos.Fiecare gateste cum vrea , cum ii place,fie ca e sanatos sau nu.Tie insa daca nu iti place,abtine-te de la comentarii fara sens si jignitoare,da un sfat si limiteaza-te la atat.

  14. Anonim nu e dezgustator, e nesanatos. In Ardeal se fac mancaruri cu faina prajita in ulei. pe locul 1 in top rantasul :). Multumesc pentru sfat.

  15. Acum am la cuptor aceasta iahnie. Arata foarte bine si miroase si mai bine!!! Sper doar ca nu am lasat prea multa apa in fasole… Oricum, chiar si mai zemoasa, tot delicioasa ar fi!!! Multumesc din suflet pentru toate retetele!

  16. "Am intrebat-o pe colega mea si este din Chendremal…imi spune ca denumirea exacta este "ciolent" … bine poate putin modificata dar in mare cam asta e reteta"

    "Cholent"= preparate traditionale evereiesti.
    Preparatele cholent se prepara "peste noapte"(aprox 12 ore la foc mic) in vinerea de inaintea Sabatului, fiind interzis gatitul de Sabat.Exista o diversitate de ingrediente folosite in aceste retete, printre care se foloseste si fasolea.

  17. Vreau sa va spun ca am incercat aceasta reteta si a iesit delicioasa….Sotul meu a fost tare incantat de mancare, tocmai ma pregatesc sa o gatesc din nou.Te pup Amalia si ma bucur ca ne incanti gusturile cu retele tale minunate, care sunt absolut delicioase…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.