Budincile se numara printre deserturile preferate, eu le prepar destul de des pentru ca sunt usoare si sanatoase. In general prefer budincile cu lapte si oua pentru ca sunt pufoase si se fac destul de repede, plus ca intotdeauna in frigider avem lapte si oua asa ca le putem prepara ori de cate ori ne este pofta. Budinca de orez cu mere caramelizate este un desert delicios care poate fi servit cu inghetata sau frisca.
Reteta pe care am fcut-o eu este foarte simpla si nu necesita adaugiri, daca respectati cantitatile de ingrediente si pasii, o sa aveti o budinca aspectuasa, gustoasa care o sa faca deliciul tuturor.
Budinca de orez cu mere caramelizate
Ingrediente:
- 150g orez cu bobul rotund
- 800ml lapte
- 150g zahar pentru caramelizat + 50g zahar pentru compozitia cu lapte
- 3 oua mici sau 2 mari
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 3 mere potrivite
1. Punem laptele la fiert la foc mic cu orezul si zaharul si din momentul in care incepe sa fiarba lasam fix 15 minute. Adaugam esenta de vanilie si lasam deoparte sa se raceasca putin.
2. In timp ce se face orezul caramelizam intr-o craticioara zaharul, atentie sa nu se arda, o sa aiba un gust amarui, nu va grabiti este timp destul :).
3. Incingem cuptorul la 180grade C, curatam merele de coaja si le taiem felii mai grosute. Turnam caramelul fierbinte intr-o tava mai mica, eu am folosit un vas termorezistent. Miscam tava astfel incat fundul ei sa fie acoperit de caramel ( frumoasa exprimare, nu? ). Asezam feliile de mere peste caramel si bagam tava la cuptor timp de 10 minute.
4. Intr-un bol mixam bine ouale si apoi adaugam peste ele compozitia de ore cu lapte amestecand usor. Turnam totul in tava ( atentie sa nu va ardeti) si lasam la cuptor la 170 grade C timp de aproximativ 30 minute. Budinca trebuie sa fie rumenita usor pe margini.
Scoatem tava si o lasam sa se raceasca. Calduta o rasturnam pe un platou.
Dupa cum vedeti se desprinde usor.
Puteti sa o serviti asa calduta cu un glob de inghetata sau rece cu frisca, ambele variante va asigur ca sunt la fel de delicioase :)
Sfat: Puteti sa faceti budinca si cu banane, ananas, pere sau felii de piersici, nectarine.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Draga Amalia,
In cultura Spaniola, unde traiesc acuma, se face foarte mult „flan”, un fel de budinca de vanilie si oua, peste care se toarna un sirop de zahar ars. Eu nu prea fac flan, cred ca am facut-o numai odata, si dupa cite tin minte, pentru sirop se porneste cu o solutie de zahar in apa, care se fierbe, pina cind incepe sa se rumeneasca. Tin minte ca nu s-a ars de loc, si iesit un sirop auriu inchis frumos. Mi-ai amintit, si a sa mai incerc sa fac. Multumesc mult pentru retetele tale bine testate, si it doresc mult succes la intreprinderea ta noua de catering. Am inteles bine, nu?
Margaret iti multumesc pentru precizari si pentru cuvintele frumoase! Cat despre afacere nu e nimic serios deoamdata, inca stau acasa cu cel mic trebuie sa ma hotarasc ce o sa fac; daca renunt la servici si incep un business sau ma intorc la servici…pentru ca nu prea am sprijin probabil o sa optez pentru a doua varianta :)