Budinca de gris este un preparat pufos si delicat indragit atat de cei mici cat si de cei mari. Alaturi de uns sos de fructe de padure se transforma intr-un desert absolut delicios. Merge si cu smantana sau doar cu putina scortisoara, depinde de preferinte.
Nu este complicat de preparat, practic este un gis mai subtire care se aromatizeaza cu coaja de lamaie sau portocala si la care se adauga oua. Mama o prepara destul de des, la fel si budinca de orez, atunci cand vroiam ceva dulce , in special iarna cand parca nevoia de dulciuri este mai mare ca oricand.
Niciodata nu am masurat cantitatile la ingrediente dar incerc sa aproximez pentru ca voua sa va iasa o budinca perfecta, pufoasa si aromata! In varianta in care doriti sa o serviti cu sos va scriu si reteta de sos de fructe.
Ingrediente 4 portii mici sau 2 mai mari:
- 600ml lapte
- 2 oua
- 2 linguri de zahar
- 4-5 linguri de gris ( aprox 100g)
- 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie sau portocala
- 1 plic zahar vaniliat
- 50g unt
- 1-2 linguri pesmet
Pentru toppingul de fructe:
- 150g fructe de padure ( proaspete sau congelate)
- 1 lingura de zahar
- 1/2 lingurita amidon alimentar
Pentru inceput punem laptele la fiert impreuna cu zaharul si coaja de lamaie rasa. Cand da in clocot, micsoram focul si adaugam grisul in ploaie amestecand mereu pana se umfla si obtinem un gris mai subtire. Lasam sa se raceasca si intre timp pregatim tava in care o sa facem budinca. Este de preferat sa folositi un vas termorezistent, budinca se va coace mai bine si omogen.
Preincalzim cuptorul la 170grade Celsius.
Ungem tava termorezistenta cu unt si apoi o tapetam cu pesmet.
Ouale le separam si mixam albusurile spuma cu un varf de cutit de sare. Amestecam grisul caldut cu galbenusurile apoi adaugam albusurile batute spuma si amestecam usor peste cap, incercand sa pastram volumul. Turnam compozitia in tava, daca doriti puteti pune desupra bucatele de fructe sau ciocolata. Cel mai bine merge cu fructe dar acum voi stiti ce preferinte aveti. Eu am pus cateva bucati de zmeura ( puteti pune si fructe din compot sau congelate).
Bagam tava la cuptor si coacem aproximativ 25 de minute, budinca o sa creasca si o sa se rumeneasca frumos.
Lasam sa se raceasca putin si calduta o rasturnam pe un platou.
Pentru sos mixam fructele de padure apoi le amestecam cu zaharul si le punem la foc mic sa dea in clocot. Intre timp amestecam amidonul cu 2 linguri de apa rece si il punem peste fructe. Amestecam pana se ingroasa si apoi lasam sa se raceasca.
Servim budinca cu sosul de fructe sau asa cum am scris cu gem sau scortisoara.
Pofta buna!
Reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]