Prajitura cu mere si nuci

Aceasta prajitura o facea mama in varianta cu mere insa eu am mai adaugat o umplutura sa fie mai interesanta :).

Ingrediente:

Pentru foi:

  • 3 oua
  • 9 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 11 linguri zahar
  • 1 lingura bicarbonat de amoniu
  • 500-600 gr faina
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie

Pentru umplutura:

  • 1 kg mere
  • 3 linguri de zahar
  • scortisoara
  • 200 gr gem de prune ( magiun)
  • 200 miez de nuca

Ouale si zaharul se amesteca cu mixerul pana se topeste.

Se adauga uleiul , laptele, amoniacul stins cu putin suc de lamaie, esentele si apoi treptat faina lingura cu lingura amestecand mereu cu mixerul.

Cand aluatul s-a ingrosat il rasturnam pe o planseta tapetata cu faina, framantam mereu adaugand faina pana obtinem o coca omogena pe care o impartim in 4. Aluatul trebuie sa fie potrivit de moale.

Intindem dintr-o bucata de aluat o foaie si o coacem pe fundul tavii timpe de 10-12 minute la foc mic. Se procedeaza la fel si cu restul de aluat obtinind in final 4 foi. Eu le-am copt pe tava de la aragaz care este destul de mare, daca vreti sa iasa mai groase intindeti-le pe o suprafata mai mica. O sugestie ar fi sa lasati una din foi sa se rumeneasca un pic mai mult, aceasta va avea o culoare mai inchisa dand un efect deosebit prajiturii.

Miezul de nuca se prajeste la cuptor cateva minute, se lasa sa se raceasca si se zdrobeste. Merele le curatam de coaja , le dam prin razatoarea mare si le calim impreuna cu zaharul. La sfarsit adaugam scortisoara pentru aroma. ( Va dau un mic sfat: cand sunt aproape calite puneti o lingurita de gris in amestec, grisul absoarbe apa lasata de mere).

Magiunul il amestecam cu nucile zdrobite.

Ungem prima foaie cu mere , apoi urmatoarea cu gem si a 3-a tot cu mere. Apoi punem ultima foaie.

Peste ultima foaie punem un fund de lemn sa apese putin prajitura si apoi bagam la rece de pe o zi pe alta. Foile se vor inmuia peste noapte. Presaram deasupra zahar pudra si taiem prajitura patrate sau romburi cu un cutit bine ascutit.

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


28 de comentarii la „Prajitura cu mere si nuci”

  1. Buna Amalia, multumesc de vizita, ma bucur ca ti-au placut grisnele…sunt tare buneeee.Dar prajitura asta a ta e absolut minunata si prezentarea pe masura. Foarte frumos, felicitari !!!!

  2. Ce bine arata! Se aseamana mult , cu o prajitura care imi placea la nebunie, cand eram tinerica…chiar copil. Matusa mea o facea de sarbatori. Trebuie sa o incerc neaparat,ce ma bucur ca am dat peste ea. Pa!

  3. nu am putut sa nu-ti las un comment! arata extraordinat blogul tau…cu toate retetele! eu l-am descoperit azi cand am cautat p net o reteta de varza a la cluj! de at sunt fascinata de el:) abia astept sa mai fac si alte retete si sa trec si la blogurile prietenelor tale! multumesc pt tot ce ai aici:)

  4. Alina iti multumesc mult , te astept in vizita cand vrei cu o singura conditie; atentie la kilograme :)). Te pup si spor la gatit!

  5. Anonim nu mai sunt chiar foarte tanara dar incerc sa ma mentin :))… cat despre bucatarie imi place sa gatesc asa ca tot invat pe parcurs :). Sper sa incerci macar o reteta de pe blog.

  6. Saptamina trecuta am facut si eu prajitura asta. Dupa lupte seculare de cautare a gemului de prune (mai greu in Canada)am reusit….A trebuit sa stea la frigider o noapte si o zi intreaga, ca sa fie moale, dar a meritat! Great! Multumesc, Amalia!

  7. Buna Amalia,iti urmaresc de putin timp blogul,dar cu mare interes mai (ales pentru prajiturele)si cu multe multumiri pentru retete.Eu sunt la inceput intr-ale bucatariei dar tot ce am facut respectand retetele tale mi-a iesit delicios.Pana acum am incercat tarta cu lamaie,cozonacul cu crema,prajiturelele turcesti cu iaurt,tortul cu crema de nuca(o minunatie) si prajiturelele cu mar si nuca si nu am de gand sa ma rezum la ele:D..asa ca pentru placerea stomacelului nostru continua sa postezi retete.O seara frumoasa iti doresc!

  8. Buna Amalia,

    in primul rand felicitari pentru articolul din revista Elle, parca -scz. pt mine nu era importanta revista ci tu:)
    Acum, tot incerc sa fac o praji buna dar si diferita de ceea ce fac deobicei. Si uite citind reteta asta mi s-a facut pofta de ea, mai ales ca iubesc tot ce e cu mere si nuca. Daca mai are si magiun…
    Ai mei sunt de loc dintr-un satuc de langa Dej si bunicii faceau mereu magiun din prune si cu el ador sa mananc placintele alea coapte in tigaie…yamiii. Ma gandesc ca si tu ai folosit acelasi tip de magiun… La mine insa nu gasesc asa ceva – cel mult un gem care e mai mult dulceata (asa de subtire si lichid este!). Ce imi sugerezi?
    O seara placuta!

  9. Crisitna multumesc pentru aprecieri esti draguta :), daca nu ai magiun poti folosi un gem mai acrisor si ar fi bine sa fie cat mai dens, eventual il poti amesteca cu miez de nuca zdrobita.Te pup si astept sa-mi scrii cum ti-a iesit praji :).

  10. sfat: Magiun deosebit se gaseste in hypermarketuri, renumitul magiul de TOPOLOVENI. E delicios, e doar din prune. L-am cumparat in iarna 2011, e la un pret cam mare(in jur de 10 lei borcan de aprox.370 grame) Iar pentru Amalia: Savurez retele scrise de domnia sa, am sa incerc imediat prajitura cu nuca si mar. mmmmmmmmmm!!!!!

  11. Salut Amalia,
    am cautat o reteta de prajituri cu mere si am gasit una „prajitura cu mere si nuci” publicata de tine la 28 Octombrie 2008 si printre Ingrendiente :1 lingura amoniac ???????????????
    Gazul de amoniac are acțiune caustică în contact cu suprafețele umede, fiind iritant al pielii, mucoaselor căilor respiratorii, digestive sau ochilor. O concentrație de amoniac de 0,5% în aerul inspirat produce în timp de 30-60 de minute moartea.
    Eu nu m-am gandit sa fac prajitura pentru soacra mea!!!

  12. Buna ziua doamna, va scriu din Mexic, la mine este inca dupa- amiaza. Am cautat sa va fac comentariul chiar la prajitura, dar NU o mai gasesc, eu zilele trecute am salvat o din siteul dvs. care imi place tare mult si va multumesc cu aceasta ocazie ptr retetele minunate pe care le ati pus, felicidades!! Va deranjez doar cu o intrebare, azi am facut prajitura FAUR, totul bine pana la punctul in care a trebuit sa scot hartia de pe blatul de bezea……FIASCO TOTAL, mi a ramas aproape tot blatul pe hartia de copt si va pot afirma ca fac gospodarie de la varsta de 9 ani. Ma gandesc daca nu cumva trebuia sa coc blaturile cu usa putin deschisa de la aragaz?? Este PRIMA oara cand mi se intimpla asa ceva si asi vrea sa va intreb daca imi puteti da vreun SFAT ptr data viitoare. Va multumesc si va doresc luna iulie cu sanatate si bucurii.

    1. Buna ziua si salutari din Cluj :). Ma bucur ca ati incercat retetele de pe site si referitor la prajitura Faur va raspund cu o intrebare :) Sunteti sigura ca blatul era copt?. Probabil trebuia sa fie mai copt si atunci nu se lipea de foaie asa de tare. Si la tortul egiptean este aceeasi chestie cu foile. M-am uitat acum si vad ca timpul de coacere care l-am scris este aprox 15 min la 160g C. Cred ca este prea putin si probabil asta a fost motivul. Toate cele bune si astept vesti :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.