Stiu cat de mult iubiti chiftelele, si noua ne plac foarte mult! Le prepar destul de des, varianta prajita desigur e cea mai buna dar nu cea mai sanatoasa, asa ca am experimentat tot felul de variante la cuptor insa mereu parca ies oarecum uscate, mai ales cele cu carne de porc. La fel cele cu carne de pui sau curcan parca sunt prea seci si tari ( cel putin mie asa mi-au iesit) Dar cautarea de retete de chiftele moi si gustoase s-a oprit pentru ca dragii mei am descoperit o varianta de chiftele atat de bune ca nu o sa va vina sa credeti. Nu datorita carnii din continut ci unui ingredient simplu care le face sa fie asa zemoase si fragede si anume dovlecelul.
Chiftelele de curcan sau pui la cuptor sunt un preparat absolut delicios, sunt moi, sunt fragede sunt gustoase! Un alt plus este faptul ca se pot coace toate o data si nu mai aveti probleme cu timpul de preparare, pur si simplu amestecati ingredientele, formati chiftelele si apoi le puneti in tava. De aici cuptorul isi face treaba timp in care voi puteti prepara garnitura.
Se pot prepara asa cum vedeti si in titlul atat cu carne de pui , atat cu carne de curcan , gustul este unul excelent. Cred ca se pot face si cu carne de porc, o sa experimentez cat de curand si bineinteles o sa va scriu.
In reteta initiala se adauga si 200g ficat de pui in compozitie, asta pentru cei care iubesc ficatul de pui, eu am omis sa-l pun pentru ca nu am cumparat, data viitoare nu uit de el cu siguranta pentru ca ne place ficatul de pui. Reteta este de pe blogul lui Jekin Kaprik, pe care l-am descoperit curand si de unde cu siguranta o sa mai incerc retete pentru ca este foarte bun si pe gustul meu.
Chiftele de curcan sau pui la cuptor
Ingrediente:
- 600g carne tocata de curcan sau pui
- 1 ou mare
- 300g dovlecel
- 1 ceapa mica
- 3-4 catei de usturoi
- 2 linguri faina integrala
- 2 linguri pesmet
- 1 lingura ulei de masline
- sare, piper,
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1 lingurita patrunjel verde tocat
- 1 varf de cutit nucsoara
- 20g parmezan
Preincalzim cuptorul la 180grade Celsius. Poate ati observat ca destul de des scriu ca prima etapa preincalzirea cuptorului, asta pentru ca pana ajunge la temperatura dorita preparam compozitia.
Va recomand sa folositi carne tocata din pulpe pentru ca are alta textura, dar daca nu gasiti puteti folosi si pieptul tocat, se comporta bine.
Asadar dovlecelul il spalati bine si il radeti daca este fraged cu tot cu coaja pe razatoarea cu gauri mari. Il stoarceti de apa, nu insistati decat putin stors apoi il puneti intr-un bol impreuna cu carnea tocata, ceapa si usturoiul tocate marunt, faian, pesmetul, oul si restul ingredientelor. Puteti adauga si putina boia iute sau fulgi de chilli daca va place sa mancati mai picant.
Amestecati bine si cu mana uda formati bile rotunde pe care le puneti in tava tapetata cu hartie de copt. Apasati cu mana pe fiecare ca sa le aplatizati putin. Puteti sa le dati forma de mici daca doriti.
Coaceti chiftelele 35 de minute, dupa primele 15 minute le intoarceti pe partea cealalata. Aceasta etapa nu este obligatorie, eu am respectat reteta dar le puteti lasa pur si simplu 35 de minute sa se coaca.
Scoateti tava, le scoateti intr-un bol si le serviti cu ce doriti; salata, legume, piure, orez , sos tzatziki.
Sunt foarte gustoase!
Si in varianta de burgeri, chiftelele sunt facute mai mari
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]