Prăjitură fragedă cu nucă și brânză

Prajitura-frageda-cu-branza-si-nuca-11

Ador prăjiturile cu aluat fraged! Se fac rapid și nu trebuie sa ai experienta in ale gatitului sa stii sa le prepari. Plus ca se pot umple cu tot felul de bunatati; fructe, brânza, gem, nuca si sunt atat de aromate! Ma refer la prajiturile cu doua foi fragede, mama le facea cu untura pentru ca asa a invatat de la bunica, stim cu totii ca untura fragezeste foarte bine. Eu le prepar acum cu unt, de cele mai multe ori il aleg pe cel cu 80% grasime, dar pentru prajitura aceasta am folosit unt cu 65% grasime si a iesit foarte buna.

Pentru astazi v-am pregatit reteta de prajitura frageda cu nuca si branza. Ce imi place cel mai mult la ea este combinatia de nuca cu branza dulce, e nemaipomenita, copiii mei au mancat-o cand era aproape calduta ca nu au mai avut rabdare, mirosea atat de bine in bucatarie. :) Branza pe care am folosit-o a fost cu 25% grasime, va recomand si voi sa folositi branza d evaci mai grasa dar daca nu gasiti folositi si din cea mai slaba sunt convinsa ca iese buna si asa pentru ca branza se amesteca cu o bezea si gris asa ca nu se simte la gust.

Prajitura frageda cu nuca si branza

Am redus si cantitatea de zahar pentru ca in reteta originala pe care am gasit-o pe coolinarika.com (de fapt, sunt mai multe retete la aceeasi prajitura, se pare ca este foarte indragita) mi se parea ca este cam mult zahar. Asa ca mergeti pe mana mea si preparati aceasta prajitura absolut delicioasa!

O mica precizare vreau sa mai fac, fotografiile nu sunt atat de extraordinare pentru ca sincer nu am apucat sa o fotografiez asa cum trebuie :)

Prajitura cu nuca si branza de vaci

Ingrediente pentru o tava de prajitura

(Tava cu dimensiunea de 25×35 cm)

Pentru foi:

  • 350g faina alba
  • 200g unt cu grasime minim65%
  • 4 galbenusuri de ou
  • 60g zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 2 linguri smantana fermentata

Pentru umplutura de nuca:

  • 200g nuca macinata
  • 50g zahar
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingurita esenta de rom

Pentru umplutura de branza dulce:

  • 500g branza dulce de vaca
  • 4 albusuri
  • 100g zahar
  • 2 linguri gris

Cum preparam prajitura frageda cu nuca si branza?

Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Punem toate ingredientele pentru foi intr-un bol (untul taiat bucatele) si framantam rapid un aluat usor lipicios.

Il impartim in doua si intindem doua foi de dimensiunea tavii.

Va puteti ajuta de doua foi de copt pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de sucitor, puteti sa-l intindeti si la dimensiunea dorita.

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-3

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-4

Nuca o amestecam cu zaharul si adaugam laptele si esenta de rom. Amestecam bine pana obtinem o pasta usor sfaramicioasa.

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-5

Albusurile le batem spuma, adaugam zaharul si mixam pana acesta se topeste apoi adaugam grisul si branza si amestecam pana se omogenizeaza.

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-6

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-7

Tapetam o tava cu foaie de copt , punem prima foaie de aluat, apoi nuca, apasam usor si o intindem pe toata suprafata, apoi turnam amestecul de branza si albusuri (e destul de grosut, dar nu e nicio problema, o sa scada la copt) si punem ultima foaie.

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-9

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-10

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-11

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-8

Intepam aluatul cu furculita si bagam prajitura la cuptor timp de 30 de minute.

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-12

Intepam aluatul cu furculita si bagam prajitura la cuptor timp de 30 de minute.

Scoatem, lasam sa se raceasca si o taiem felii. Trebuie sa fie rece, altfel nu o puteti taia perfect pentru ca foile sunt foarte fragede.

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-15

 

Servim prajitura! Este minunat de buna :)

Prajitura-frageda-cu-nuca-si branza-amalia-1

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


3 comentarii la „Prăjitură fragedă cu nucă și brânză”

  1. Astazi am testat reteta ,am inlocuit zaharul cu mierea iar branza am pus de capră că de vaci nu am .Oricum multumesc din suflet pentru rețetă ,a ieșit demential de bună.E pe placul întregi mele familii.Mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.