Ar fi trebuit să scriu parjoale moldovenesti pentru ca este un preparat doar al lor a moldovenilor, sper sa nu se supere ca nu am scris si asta in titlu dar am zis ca e mai simplu pentru toata lumea sa apara drept parjoale.
Despre ele pot sa spun din start ca sunt extrem de gustoase, in fapt parjoalele sunt niste chiftele mai mari, lunguiete nu rotunde, foarte fragede si zemoase deloc uscate, o specialitate din Moldova care imi place tare mult. Nu se prajesc simple, inainte se dau prin faina si pesmet ca sa aiba o crusta crocanta. Si ca sa stiti cat sunt de bune, va spun ca am mancat o singura data la o prietena si mi-au ramas in minte. Cum de nu le-am facut pana acum? pur si simplu cred ca nu am avut o reteta, prietena mea nu gateste asa ca le-am lasat deoparte. Dar cu gandul sa fac niste chiftele acum ceva vreme de pofta, mi-am amintit de ele si m-am gandit ca ar fi cazul sa le incerc. Au ieste excelente, asta pentru ca am avut reteta de la o bloggerita talentata, al carei retete mereu ies asa cum trebuie si anume Laura Adamache. Sunt convinsa ca si voi o cunoasteti pentru ca este la fel de veche ca si mine, atat doar ca ea s-a dedicat blogului 100% si asta se vede, pe cand eu am ales serviciul ia blogul a trecut pe locul doi.
Asta e mai putin important, ideea e ca o data incercate aceste parjoale te fac sa le faci din nou pentru ca efectiv sunt foarte bune. Eu am respectat intru totul reteta ceea ce va recomand si voua, singura abatere de la regula ar fi carnea tocata, in reteta scrie amestec porc-vita, puteti folosi doar carne de porc la fel ca si mine. Si ce sa fac, trebuie sa va marturisesc, daca observati e o mica problema vizuala, eu am folosit un pesmet foarte uscat si au iesit doar ca aspect putin altfel.
Insa nu ne deranjeaza asta parjoalele sunt un preparat ce merita incercat, copiii au fost foarte incantati, la fel si sotul, va fi cu siguranta repetir
Daca ma intrebati cu ce se mananca ca si garnitura va raspund din prima, goale, calde, apoi scriu varianta oficiala si anume ca merg de minune cu piure de cartofi si muraturi.
Parjoale
Ingrediente 12-14 buc:
- 500g carne tocata amestec porc-vita sau asa cum am scris doar porc
- 1 ceapa medie
- 2 catei de usturoi
- 50g cartof crud
- 2 felii de paine alba mai veche
- 2 oua medii
- sare
- piper
- marar
- patrunjel
- lapte
- 150 g pesmet
- 3 linguri faina
- ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Taiem coaja la feliile de paine si le inmuiem in lapte aproximativ 10 minute.
Ceapa, usturoiul si cartoful le dam prin razatoarea cu gauri mici si le adaugam la carnea tocata. Adaugam si mararul, patrunjelul tocate marunt, painea stoarsa bine de lapte, sare , piper si amestecam bine.
Acoperim vasul cu o folie si il bagam la rece o ora …puteti sa-l tineti si mai mult dar minim o ora.
Amestecam pesmetul cu faina.
Bun, formam cu mana uda chiftele mai lunguiete, de aproximativ 1,5cm grosime. Nu stiu sa va scriu cat de mari, Laura a scris 50-60de grame , eu le-am facut la ochi cam cat sa incapa in palma.
Intr-o tigaie de preferat antiaderenta si mai groasa, incingem ulei cam de un deget. Nu trebuie sa prajim parjoalele in baie de ulei ca si chiftelele clasice.
Punem parjoalele la prajit in ulei, inainte de asta le mai alungim putin pentru ca se strang la prajit.
Le prajim la foc potrivit cam 5-6 minute pe fiecare parte, pana se rumenesc usor, apoi le scoatem pe un servet absorbant sa se scurga surplusul de ulei.
Le servim cel mai bine cu paine si mustar :)
Sunt excelente, foarte fragede, multumesc din nou Laura pentru reteta!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]