Poate vi se pare ciudata denumirea dar sa stiti ca se potriveste de minune, o sa vedeti si de ce. Aceasta prajitura este cunoscuta si sub denumirea de cremes american, dar pentru fix trei motive i-am schimbat numele: in primul rand nu am inteles (inca) ce au americanii in comun cu cremesul sau mai bine zis cremsnitul, ca sa ne exprimam corect, in al doilea rand seamana izbitor de mult ca aspect cu prajitura inghetata falsa pe care o stim din copilarie si in al treilea rand, se prepara foarte usor, toate etapele sunt simplificate asa cum sunt la majoritatea prajiturilor americane. Asa ca i-am pus denumirea prajitura inghetata falsa americana mi se pare adecvata.
Si ca sa nu scriu un tutorial despre denumire revin la prajitura si va spun ca este o prajitura usoara, nu foarte dulce, pufoasa, nici nu va dati seama cum si din ce se prepara desi seamana ca aspect, asa cum am scris la inceput, cu sora ei traditionala. Crema este cu budinca, da, si se coace impreuna cu blatul, si totusi este destul de tare pentru ca se pun in ea si albusuri. Dar o sa cititi in modul ei de preparare asta, doar am vrut sa va fac putin curiosi, bineinteles pe cei care nu o cunosc inca :)
Sfaturi nu am, prajitura am testat-o deja ( se poarta expresia asta acum din pacate) pe copii și câteva colege și a avut succes, s-a cerut rapid reteta asa ca o scriu repejor :)
Rețeta o am (culmea) de pe un site străin dar e destul de cunoscuta si la noi.
Prăjitură înghețată falsă americană
Ingrediente pentru o tavă de 25x30cm
Blat:
- 7 galbenusuri
- 150g zahar tos
- 200g faina alba 000
- 2 lingurite de cacao de buna calitate
- 1 plic de praf de copt ( recomand sa puneti mai putin, 3/4)
- 120ml apa
- 80g unt topit
Crema:
- 7 albusuri
- 6 linguri de zahar
- 2 plicuri de budinca de vanilie
- 600ml lapte
Pentru decor:
- 400ml frisca
- ciocolata rasa
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Mixam galbenusurile cu zaharul adaugand treptat apa pana se topeste zaharul si amestecul creste in volum. Adaugam untul topit si racit , faina amestecata cu praful de copt si cacaua si mixam usor pana se incorporeaza.
Coacem blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt timp de 15 minute.
Intre timp preparam crema; punem 500ml de lapte la fiert intr-o oala mai mare ( o sa vedeti de ce) , adaugam zaharul, iar in cei 100ml lapte rece dizolvam praful de budinca. Adaugam amestecul peste laptele fierbinte si amesteacm usor la foc mic pana se ingroasa. Separat batem albusurile spuma si le adaugam usor in budinca fierbinte. Amestecam pana se omogenzieaza cu un tel.
Scoatem tava din cuptor, turnam crema fierbinte peste blat , bagam tava la cuptor si mai coacem prajitura inca 15 minute.
Atentie, folositi o tava de prajituri inalta, crema va creste ca o spuma, dar apoi se va aseza frumos cand se raceste.
Scoatem prajitura, asa arata dupa ce se coace si o lasam sa se raceasca bine.
Hartia de copt o desprindeti usor de pe margini si o trageti de dedesubt, prajitura nu se poate rasturna, sper sa va descurcati :)
Cand prajitura este rece intindem frisca usor deasupra si radem ciocolata.
Taiem felii prajitura si servim.
Este delicioasa!
Pofta buna si sper sa incercati si voi reteta!
Reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna ,
Super faina prajitura !
Ce dimensiune are tava ?
25*35cm
Bună, în reteta a-ti scris ca tava are 25*30 și aici scrieți ca are 25*35!
Ce dimensiune de tava e buna?
25*30 cm