Pentru toti iubitorii de caramel aceasta prajitura este absolut minunata. In general prajiturile cu crema caramel par a fi dulci dar sa stiti ca nu sunt daca stiti cu ce sa combinati crema. Pana acum din categoria prajiturilor cu caramel am preparat snikers si tortul cu crema caramel care au avut succes de fiecare data.
Reteta o am de la doamna Mirela, este a treia reteta pe care o incerc de la ea si pot sa spun ca si de data asta am facut o prajitura foarte buna, ce m-a incantat pe deplin. Ea se compune dintr-un blat de cacao, insiropat cu cafea, o crema de caramel si una de mascarpone. Nu am folosit glazura tocmai in ideea sa nu fie asa de dulce, am pus cremad e mascarpone deasupra cu pos-ul apoi am pudrat cu cacao. Desigur puteti face glazura de ciocolata daca doriti sau sa radeti pur si simplu ciocolata, depinde ce va place. Sau daca stau bine sa ma gandesc si un strat de nuci caramelizate ar fi ideal .
Prajiturile sunt preferatele mele si mereu cat cate o reteta noua asa ca atunci cand am vazut aceasta reteta mi-am dorit sa o incerc de indata, caramelul imi place foarte mult la fel si cremele cu mascarpone. Desi are doua crema sa stiti ca este foarte usoara , poti manca chiar si doua felii, nu este exagerat de dulce.
In reteta initiala scria ca se insiropeaza cu un sirop clasic cu apa si zahar eu am preferat sa o insiropez cu cafea tocmai in ideea de a reduce din zahar.
Iar la crema de caramel am avut ceva emotii va scriu sincer, insa a iesit foarte buna! Si da am folosit smantana pentru frisca cu grasime 32%
In rest nu trebuie sa aveti emotii la prepararea ei, totul merge destul de repede.
Prajitura cu crema caramel si mascarpone
Ingrediente pentru o tava de 20×20:
Blat:
- 5 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri ulei
- un praf de sare
Crema caramel:
- 220g zahar tos ( 1 cana de 250ml )
- 250ml apa
- 3 linguri faina
- 1 ou
- 150g unt minim 80% grasime
- sare de Himalaya daca doriti aroma de caramel sarat
- 300ml smantana pentru frisca
- 3 linguri zahar pudra
Crema mascarpone:
- 250g mascarpone
- 250ml smantana pentru frisca
- 3 linguri zahar pudra
- putina esenta de vanilie
Pentru insiropat eu am folosit cafea neindulcita.
Mod de preparare prajitura cu crma caramel si mascarpone
Pentru inceput preparam blatul de cacao.
Preincalzim cuptorul la 180grade C.
Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste si apoi adaugam treptat galbenusurile si mixam bine dupa fiecare pana se incorporeaza. Faina , cacao, praful de copt le amestecam intr-un bol si le adaugam la amestecul de oua, amestecand usor cu o spatula peste cap astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa se coaca aproximativ 20 de minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea .
Scoatem tava , lasam blatul sa se raceasca si apoi il taiem in doua.
Preparare crema de caramel:
Topim zaharul cu atentie intr-o craticioara pana se caramelizeaza, atentie sa nu-l ardeti. Luam cratita deoparte si turnam incet 150ml apa ( atentie sa nu va ardeti ).
Punem cratita inapoi la fic mic si lasam pana se topeste zaharul.
Separat mixam oul cu zaharul si adaugam treptat faina apoi adaugam 100ml de apa.
Turnam amestecul peste siropul din oala si amestecam usor pana se ingroasa. Oprim focul si adaugam untul in amestecul fierbinte, amestecam pana se incorporeaza si lasam sa se raceasca.
Separat batem smantana pentru frisca cu zaharul pudra. Frisca o incorporam in amestecul de caramel bine racit, rezulta o crema delicioasa!
Pentru crema de mascarpone punem mascarponele, smantana pentru frisca si zaharul intr-un bol si mixam pana se intareste. Daca lucrati cu smantana naturala pentru frisca aveti atentie sa nu mixati prea mult , altfel se taie.
Asamblam prajitura:
punem prima parte de blat , o insiropam cu cafea, jumatate din crema de caramel, jumatate din crema mascarpone, apoi din nou blat, crema de caramel, crema de mascarpone.
Asa cum scriam in introducere puteti rade ciocolata deasupa sau sa puneti un strat de alune prajite.
Bagam prajitura la rece de pe o zi pe alta si a doua zi o taiem cu un cutit bine ascutit trecut prin apa.
Ia uitati cat e de pufoasa
Este minunata!
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]