Stau cu degetele pe tastatura si ma gandesc oare ce introducere as putea sa-i fac unei prajituri absolut delicioase, fara sa ma repet… dupa cum stiti, am multe de acest gen pe blog. In general daca are ciocolata o prajitura este din start foarte buna.
Prajitura Felie de ciocolata este o prajitura cremaosa, gustoasa, foile sunt cu ciocolata, iar crema de vanilie le completeaza perfect. Se face destul de repede, puteti incepe cu crema pentru inceput apoi sa continuati cu foile.
Din reteta de mai jos rezulta 12 felii de prajitura mai marisoare, puteti sa le taiati mai mici, dar eu zic ca sunt perfecte asa, prajitura desi este cu ciocolata nu e foarte dulce.
Daca doriti sa faceti o portie mare adica 24 de felii dublati cantitatile.
Ingrediente pentru reteta de prăjitură Felie de ciocolată
Foi:
- 6 albușuri
- 90 g zahăr
- 90 g de făină
- jumătate de plic de praf de copt
- 120 g de ciocolată amăruie
- un vârf de cuțit de sare
Cremă:
- 6 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 400 ml de lapte
- 50 g amidon
- 1 plic zahăr vanilat
- 100 g unt minim 80% grasime
Glazură:
- 60 g de ciocolată
- 30 ml de lapte
- 30 g unt
Cum preparăm rețeta de prăjitură Felie de ciocolată?
Pentru început preparăm crema
Punem toate ingredientele pentru crema mai putin laptele intr-o oala mai mica cu fund gros si le amestecam adaugand treptat tot laptele. Punem oala la foc mic si amestecam mereu in crema pana se ingroasa ca o budinca.
O lasam la racit si cand este calduta aproape rece adaugam untul taiat bucatele. Amestecam bine pana se incroporeaza si pastram crema la rece.
Pana se raceste crema preparam foile:
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Mixati albușurile cu un praf de sare pana se intaresc apoi adaugati zaharul si mixati pana ce acesta se topeste. Adăugați făina amestecată cu praful de copt și ciocolata rasă fin, amestecați ușor, astfel încât spuma sa-si pastreze volumul.
Punem hârtie de copt pe o foaie de copt de 30x40cm, turnam compozitia în ea și o netezim usor.
Coacem foaia într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 10-15 minute.
Scaoatem tava, lasam sa se raceasca foaia, apoi o rasturnam, dezlipim foaia de copt.
Taiem foaia in 3 (daca tava a fost de 30x40cm, foile vor avea aproximativ 30×17 cm).
Asamblam prajitura
Crema o impartim in 3 parti. O parte o injumatatim si adaugam putina cacao (va fi folosita pentru decor).
Punem foaie, crema, foaie, crema, foaie si ultimul strat de crema.
Pastram prajitura la rece in frigider cel puțin o oră.
Preparam glazura prăjiturii Felie de ciocolată
Punem toate ingeredientele intr-un bol si le bagam la microunde pe programul de dezghetare timp de 3 minute sau le topim intr-o craticioara la foc mic.
Turnam glazura peste prajitura intinzand-o usor cu un cutit. Lasam sa se intareasca ala frigider apoi cu un cutit marcam feliile de prajituri. Nu le taiati doar marcati cu cutitul.
La crema ramasa, adaugam cacao, amestecam si o turnam cu ajutorul unui pos pe fiecare felie de prajitura.
Radem ciocolata alba cu ajutorul curatatorului de legume ( stiti voi cutitul acela special de decojit legume) si decoram feliile de prajitura.
Taiem prajitura cu un cutit trecut prin apa calda.
Este foarte fina, delicioasa!
Rețeta o am de pe blogul unei doamne de origine maghiara.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Am fost cucerita de reteta,am copiat-o pentru a o pregati cu proxima ocazie.Multumesc mult.
Cu drag!
Nu e clar la asamblare foi cu crema. Cred că se taie și pe orizontală toate cele trei bucăți altfel nu ai de unde sa scoți 12 bucăți. Ați omis acest aspect. Cred că așa este.