Falafel

falafel-6-amalia

Despre falafel sunt sigura ca ati auzit si unii dintre voi poate le si cunoasteti. Sunt celebrele chiftele din naut, consumate cu preponderenta in Orientul Mijlociu. Poate nu stiati, dar falafelul a devenit atat de popular incat Mc Donalds a servit pentru o vreme  un „McFalafel” in meniul de mic dejun din tot Egiptul.

Chiftelele de falafel sunt vegetariene si se pot servii cu lipii, hummus, salata proaspata sau de ce nu un sos de iaurt. Asadar puteti sa le faceti si in post sunt chiar indicate.

Nu scriu despre originea lui pentru ca este inca controversata, va scriu doar ca aceste chiftele de naut sunt foarte gustoase, eu le-am mancat mai des la fast food, dar niciodata pregatite in casa mi s-a parut destul de complicat sa las nautul la hidratat de pe o zi pe alta, de obicei eu gatesc cu ce am la indemana, iar cu cel din conserva am incercat o data si a fost un esec total.

Falafelul este bogat in proteine si are un continut ridicat de fibre solubile care s-a dovedit  a fi eficient in scaderea colesterolului din sange.

Dar haideti sa lasam introducerile lungi despre originea falafelului si sa va scriu cateva randuri despre cum sa obtineti un falafel perfect. Contrar crezului meu ca e ceva complicat (probabil datorita nereusitei cu cel preparat cu nautul din conserva) se face extraordinar de usor. Si asa cum am spus este foarte foarte bun!

falafel-2-amalia

Am citit diverse retete, dar pana la urma am facut asa cum am crezut eu ca vor iesi cum trebuie, am citit unele retete in care se punea faina, nu, nu am folosit faina si am pus multa verdeata in compozitite, iar condimente am folosit chimion (atentie, nu e acelasi lucru cu chimen)  si coriandru. Puteti adauga turmeric sau ienibahar, oregano, depinde de ce condimente folositi in bucatarie.

Ingrediente pentru rețeta de falafel

  • 250g naut
  • 2 cepe albe sau 1 legatura de ceapa verde
  • 1 legatura mare de patrunjel
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1/4 lingurita chimion macinat
  • 1/4 lingurita coriandru macinat
  • sare, piper
  • 1 lingurita bicarbonat

Cum preparam reteta de falafel?

Nautul se pune la inmuiat in apa rece minim 4 ore sau cel mai bine de pe o zi pe alta asa cum am facut eu. Pentru o reusita sigura se foloseste naut crud asa cum am scris, hidratat in apa rece. Nu folositi naut din conserva, chiftelele o sa se imprastie cand le prajiti .

falafel-3-amalia

Apoi se scurge de apa si se pune in robot (nu se fierbe, atentie!) alaturi de restul ingredientelor si se macina pana capata o consistenta fina. E foarte important sa fie bine macinat. Compozitita va fi usor umeda, pastoasa.

falafel-4-amalia

Am uitat sa va scriu, partea buna este ca desi sunt prajite in ulei, aceste chiftelute fac o crusta in exterior iar in interior nu patrunde uleiul.

Incingem uleiul si formam cu mana mici bile de compozitie care le prajim. Le formati pe randd de fiecare data cand le puneti la prajit, nu va fie teama nu se destrama la prajit. Atentie se prajesc destul de repede deci trebuie sa stati cu ochii pe ele.

falafel-5-amalia

Pentru varianta la cuptor incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius, ungeti chiftelele cu ulei si le asezati in tava tapetata cu hartie de copt. Le coaceti pana se rumenesc usor, avand grija sa nu le lasati prea mult sa se usuce.

Scoateti chiftelele pe un servet de hartie si le serviti asa cum ams cris cu salata, lipii, hummus sau cu sos de iaurt. Mie imi plac cu salata de exemplu pentru ca sunt mare fan al salatelor si evit painea deci implicit lipiile. Dar nu trebuie sa tineti cont neaparat de parerea mea , v-am dat idei de unde sa alegeti :)

falafel-1-amalia

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


6 comentarii la „Falafel”

  1. Arata minunat si sunt convinsa gustul este pe masura.Daca puteti sa-mi spuneti cam cate bucati de falafel au iesit din cantitatile date de dvs?Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.