Credeam ca am incercat toate retetele de chec pana acum si ca reteta mamei mele este cea mai buna, dar stiti cum se spune, omul cat traieste invata. Am descoperit o reteta extraordina de simpla si buna, checul este foarte pufos plus ca se face foarte simplu. Ingredientele sunt cele de baza adica oua, zahar, faina , arome dar modalitatea de preparare este una mai deosebita.
Ca idee albusurile se bat spuma apoi se toarna peste ele un sirop de zahar care le face multmai pufoase, mai ferme si atunci cand compozitia este gata de pus in tava , rezulta un chec pufos, alautul nu se lasa si creste foarte frumos.
Cred ca aceasta reteta este buna si pentru prajturile cu fructe, o sa o repet cu prima ocazie. Eu am folosit o tava un pic mai lunga decat tava clasica de chec si tot a iesit un chec mare si pufos, puteti folosi si o tava de prajituri de dimensiunea 25×30 daca aveti de gand sa-l faceti in varianta dreptunghiulara sau ca si prajitura cu fructe.
Chec pufos cu cacao
Ingrediente pentru un chec:
- 4 oua mari
- 220g zahar
- 150g faina
- 5g praf de copt
- 5 linguri de apa
- 5 linguri de ulei
- 2 linguri cacao
- esente: vanilie, coaja rasa de lamaie, de portocala , depinde ce va place si ce aveti prin bucatarie
- optional samburi de nuca, fructe, merisoare, bucatele de ciocolata
Pentru inceput punem zaharul cu apa la fiert si lasam sa fiarba pe foc mic pana se face un sirop mai grosut aproximativ 5-6 minute dupa ce incepe sa dea in clocot. Atentie sa nu-l caramelizati.
Intr-un bol batem spuma albusurile cu un praf de sare.
Galbenusurile le amestecam usor cu uleiul pana se omogenizeaza.
Princalzim cuptorul la 170grade Celsius.
Cand spuma de albusuri este tare adaugati siropul fierbinte mixand mereu pana se incorporeaza. V-ar fi de ajutor daca aveti un robot de bucatarie dar nu e problema daca folositi mixerul doar sa aveti grija, cu o mana trebuie sa tineti mixerul si cu alta sa turnati siropul fierbinte.
Compozitia o sa creasca frumos de la sirop.
Adaugati si galbenusurile amestecate cu ulei si mixati usor la viteza mica pana se incorporeaza.
Apoi la sfarsit adaugati faina amestecata cu praful de copt, lingura cu lingura amestecand cu o spatula peste cap astfel incat compozitita sa-si pastreze volumul. Adaugati si esentele.
Turnati compozitita in tava si lasati o treime in care adaugati cacao. Turnati peste si faceti forme cu un petisor sau cu furculita.
In acest stadiu puteti pune deasupra samburi de nuca, fructe.
Coaceti checul aproximativ 40 de minute.
Il scoateti , il lasati sa se raceasca si il pudrati cu zahar daca doriti. Eu am renuntat la zaharul pudra.
Taiati felii cu un cutit zimtat.
Este incredibil de pufos!
Priviti ce frumos se taie!
Reteta este preluata de pe un grup culinar.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
De ce se mai pune praf de copt daca albusurile sunt batute separat?
Sincer nu stiu, asa am preluat reteta, dar puteti incerca fara praf de copt.
Deci 220 gr zahar cu 5 linguri de apa se pun la fiert?
Da da.