Cand e vorba de prajitura cu mere pot sa spun urmatoarele: nu asteptam sa se raceasca, mancam aproape toata tava din prima zi, cu cat mai multe mere cu atat mai bine!
Am avut o zi libera si am stat acasa cu copiii si mi-au cerut evident ceva dulce. Cum am avut o lada mare de mere de la tara care erau dulci acrisoare am zis sa fac o prajitura cu mere, cu multe mere. Mi am amintit ca pe blog am o prajitura cu nuca si gem cu bezea, prajitura Fantezie Blatul este din galbenusuri , apoi un strat de nuca si gem si apoi bezea. Pentru ca e o reteta destul de veche, trebuie sa o revizuiesc, daca tot am pomenit de ea. Si am zis sa fie mere, am cautat variante pe net si am tot combinat pana la urma am gasit reteta perfecta zic eu.
Prajitura cu mere si bezea este o nebunie dulce acrisoara, cu multe mere !
Am ales sa folosesc multe mere o sa scriu exact cantitatea folosita, sa stiti ca prajitura s-a comportat foarte bine, blatul s-a copt bine, nu s-a rupt, nu au cazut de pe el si in plus de asta am taiat-o calduta pentru ca copiii nu au mai avut rabdare.
O ultima precizare: prajitura a iesit destul de inalta, am folosit o tava de dimensiunea 25×35 cm, tava clasica de prajitura, poate mergea o tava putin mai mare, dar, repet, nu s-a intamplat nimic. Voi alegeti, daca folositi o tava putin mai mare.
In rest, niciun sfat deosebit, este o prajitura ce se face simplu si rapid, mai mult dureaza sa curatati merele, credeti-ma!
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu mere si bezea
(Cantitati pentru o tava de dimensiuni 25×35)
Blat:
- 5 galbenusuri
- 150 g zahar
- 220 g faina
- 1 plic praf de copt
- 10 linguri de lapte
- 10 linguri ulei
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
Umplutura:
- 1 kg mere cantarite dupa ce au fost curatate de coaja si de casuta cu seminte
- 2 linguri zahar (e suficient bezeaua e dulce la fel si blatul)
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingura ulei
Bezea:
- 5 albusuri
- 150 g zahar
- un praf de sare
Cum se face prajitura cu mere si bezea?
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pregatim umputura cu mere. Curatam coaja, scoatem casuta cu samburi si le dam pe razatoarea mare. Apoi adaugam in tigaie uleiul (puteti pune putin unt), lasam sa se incinga si punem merele si zaharul.
Amestecam din cand in cand pana scade sucul lasat de mere si la sfarsit adaugam scortisoara. Eu am folosit un tip de mere golden, e foarte important sa nu fie fainoase, sa fie cat mai tari.
Lasam amestecul de mere sa se raceasca si preparam blatul.
Mixam galbensurile cu putina sare si cu zaharul pana se topeste, eu am mixat impreuna si cu laptele, adaugam aroma de lamaie, uleiul si mixam usor pana se incorporeaza. Apoi adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt , la viteza mica pana se incorporeaza.
Turnam aluatul in tava si coacem fix 15 minute.
Pana se coace blatul preparam bezeaua.
Asa cum stiti vasul in care batem spuma trebuie sa fie complet uscat.
Punem albusurile , un praf de sare si le mixam pana se fac spuma tare. Apoi adaugam zaharul treptat, mixand mereu pana ce se topeste. Gata si bezeaua!
Scoatem tava cu blatul si micsoram focul la 175 de grade Celsius. Intindem amestecul de mere deasupra, apoi intindem usor bezeaua si bagam tava la cuptor timp de 20 de minute.
Bezeaua se va rumeni frumos.
Scoatem prajitura, o lasam sa se racesca si o taiem cu un cutit udat cu apa, ca sa nu se lipeasca bezeaua.
Eu, asa cum am scris, am taiat-o calduta.
Prajitura cu mere si bezea este delicioasa, sper sa o incercati si voi! :)
Reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
La ce temperatura se coace blatul la inceput? (primele 15 minute) .Multumesc
180 grade Celsius
la 180 grade Celsius