Cand este vorba de tiramisu spun prezent intotdeauna. Tiramisu, acest magnific desert italian este unul din preferatele mele in orice anotimp si la orice ora. Si copii il indragesc si sincer abia am asteptat sa mai creasca sa pot insiropa piscoturile cu cafea :)
Rulada tiramisu este un preparat usor, pufos, cremos, ce seamana foarte bine cu clasicul tiramisu doar ca este preparat in varianta mai rapida si anume fara oua. Prajitura se compune dintr-un blat insiropat din abundenta cu cafea, crema de mascarpone si frisca. Totul pudrat din abundenta cu cafea, bine eu a trebuit sa tai rulada in doua si una sa nu o pudrez pentru ca avem una bucata specimen in familie caruia nu-i place sa o serveasca cu cacao.
Reteta ii apartine doamnei Mirela careia ii multumesc inca o data pentru o reteta reusita de prajitura.
Sper sa o incercati si voi , este un dulce foarte usor de preparat singurul imepediment este ca trebuie sa o tineti la rece 3 ore. Blatul se va insiropa foarte bine si crema va lua putin din aroma cafelei.
Astea fiind zise sa va scriu si reteta. Sa nu uit, din ingredientele de mai jos ies multe felii dar fiind atat de pufos, o sa vedeti ca se topesc „repede”.
Ingrediente pentru rețeta de ruladă tiramisu
Blat pentru tava 25x40cm :
- 5 oua
- 6 linguri de zahar
- 3 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 5g praf de copt
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- sare
Crema:
- 250ml smantana pentru frisca
- 250g mascarpone
- 2 linguri de zahar pudra
- putina esenta de vanilie
Cum se face rulada tiramisu?
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare si adaugam zaharul treptat mixand mereu pana ce acesta se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul dupa altul, la fel mixand mereu dar pe viteza mai mica, uleiul, esenta de vanilie.
Oprim mixerul si adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt, amestecand cu o spatula peste cap pana se incorporeaza.
Turnam blatul in tava si-l coacem timp de 15 minute.
Apoi scoatem tava si rasturnam blatul pe o alta foaie de copt si-l rulam usor cu tot cu foaie de copt, si lasam sa se raceasca.
Pana se raceste baltul preparam crema: punem in bol smantana pentru frisca, mascarpone, esenta de vanilie si zaharul pudra. Mixam pana capata consistenta dorita.
Pentru asamblare mai avem nevoie de 200ml cafea rece.
Intindem blatul si il insiropam cu cafea peste tot, apoi punem crema si o intindem ( mai lasam putina crema pentru uns deasupra) si rulam usor.
Eu am rulat cu ajutorul foii de copt si apoi am pus rulada la rece 3 ore.
Dupa 3 ore scoatem rulada de la rece si o taiem in doua pentru ca este destul de lunga, 40cm.
Ungem deasupra cu crema ramasa si pudram cu cacao. Eu am pudrat doar cu cacao, am folosit toata crema pentru umplut.
Taiem rulada cu un cutit trecut prin apa.
Sfat: atunci cand rulati cu crema puteti pune in mijloc un piscot trecut prin cafea pentru un efect mai deosebit.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]