Asa bunatate mai rar cand e vorba de sfecla rosie! Am incercat sa gatesc in cat mai multe feluri sfecla rosie pentru ca probabil stiti si voi cat este de sanatoasa, insa cu reteta asta am impuscat doi iepuri dintr-o lovitura cum s-ar spune. In primul rand sfecla coapta preparata ca si in reteta este minunat de buna o poti manca goala, fara alta garnitura. Iar mamaliga… eei , eu care sunt mare fan pot sa spun ca varianta asta de reteta m-a uns pe suflet, pardon pe stomac, e super buna!
O sa vedeti imediat ce si cum, tot ce pot sa va recomand este sa nu va dati in laturi in a incerca aceasta reteta. Este usor și rapid de preparat, poate fi un pranz sau o cina gustoasa, sfecla coapta usor dulceaga si mamaliga cremoasa fac o combinatie pe cinste.
Mamaliga are un plus de branza si ceapa si usturoi asta o face mai altfel decat clasica mamaliga. Ideal ar fi sa folositi faina de porumb asa acum era mai demult cea bruta si nu varianta grisata, dar ce sa faci, asta gasim in comert, asta folosim.
Eu am preparat o portie pentru ca am vrut sa vad cum este si sincer mi-a parut rau ca nu am facut reteta pentru doua portii. Insa v-o scriu si sper sa o incercati voi.
Mămăligă aromată cu sfeclă coaptă
Ingrediente pentru 2 portii:
- 1 sfecla mai mare
- 50ml ulei de masline
- 3 linguri otet balsamic
- 1 lingura miere (eu am pus 1 lingurita zahar brun)
- 1/2 lingurita sare
- putin piper
- 1/4 lingurita cimbru uscat
Pentru mamaliga:
- 600ml apa
- 180g faina de porumb
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
- 100g branza (burduf, cas, mozarella, topita) – daca tineti post omiteti branza
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- putin piper
- 1/4 lingurita busuioc și oregano
Cum se face reteta de mămăligă aromată cu sfeclă coaptă?
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Sfecla o curatam de coaja si o taiem cubulete apoi o condimentam cu ingredientele de mai sus.Amestecam usor si o punem pe o tava tapetata cu hartie de copt. O coacem 20 de minute.
Intr-o oala incingem uleiul de masline si adaugam ceapa tocata fin , la fel si usturoiul.
Le lasam sa se prajeasca 1 minut, apoi adaugam busuiocul si oregano, sare, piper, apa.
Lasam sa fiarba 3 minute si adaugam faina de porumb.
Reducem temperatura si amestecam cu un tel pana se ingroasa si faina este fiarta.
Nu pot sa scriu un timp de fierbere, depinde ce faina de porumb folositi de exemplu este un tip de faina care fierbe in 3 minute, daca aveti norocul sa folositi faina clasica de porumb, aceasta fierbe in aproximativ 15 minute.
Cand mamaliga este fiarta, stingeti focul si adaugati branza, eu am pus branza de burduf si s-a potrivit foarte bine, are un gust specific foarte bun.
Puneti mamaliga in farfurii si deasupra sfecla coapta.
Picurati putin ulei de masline si puneti cateva verdeturi proaspete.
Serviti!
Reteta este preluata de pe un site croat cu cateva modificari.
Si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna, nu scrie clar, unde și cum faci exact mămăligă.Prajit ceapa și fierbi mămăligă.Te rog, uită-te pe rețetă și verifică.Multumrsc
Intr-o oala incingem uleiul de masline si adaugam ceapa tocata fin , la fel si usturoiul.
Le lasam sa se prajeasca 1 minut, apoi adaugam busuiocul si oregano, sare, piper, apa.Lasam sa fiarba 3 minute si adaugam faina de porumb.
Reducem temperatura si amestecam cu un tel pana se ingroasa si faina este fiarta.
Nu inteeleg ce anume intrebati, textul de mai sus este din reteta.
Îmi cer scuze daca nu am înțeles și cer lămuriri.Malaiul in ce fierbe, fara apa, amestec cu telul? Poate-mi scapă mie ceva.Am făcut multe rețete de la dvs și au fost ok.Oricum, scuze și nu mă certări!
Buna ziua, am scris ca dupa ce se calesc toate adaugam apa. Lasam sa fiarba 3 minute si apoi adaugam faina de porumb.