Griș cu lapte

gris-amalia-1

Despre grisul cu lapte s-ar putea scrie atat de multe! Este mancarea copilariei mele, mereu ma duce cu gandul la bunici sau la serile cand mama ma chema la masa si ma astepta cu o farfurie cu gris cald. In fapt imi amintesc foarte bine imaginea ei cum statea si amesteca grisul , eu nerabdatoare o intrebam de ce nu e gata si ea calma imi explica ca trebuie fiert la foc incet si amestecat mereu in oala sa nu se prinda. Si mare dreptate avea, pentru ca aceasta este prima regula principala, grisul cu lapte se fierbe la foc mic si se amesteca mereu pana se ingroasa, trebuie sa puneti putin gris, nu mult altfel o sa fie „beton”. Da, stiu ca sunt de moda veche si generatia cu cheia la gat, cand grisul cu lapte era des preparat si servit cu siropul de zahar ars ni se parea ca e minunea de pe lume. Stiu ca acum s-a dovedit ca defapt aduce un aport pentru organism in general pentru copii, stiu ca laptele de vaca este atat de hulit pentru ca nu contine ce trebuie, dar ce sa fac, cu ele am crescut si uite chiar daca am 47 de ani, nu pot sa nu ma rasfat cateodata cu o farfurie plina cu gris cu lapte si cu dulceata de casa. Cred ca si voi, dragi cititoare care sunteti de o varsta apropiata va incearca acelasi sentiment si inca mai consumati aceasta bunatate.

Tocmai pentru ca ne place atat de mult, m-am gandit ca nu ar strica sa scriu si reteta pentru ca poate o sa fiti surprinse dar sunt persoane care nu stiu sa-l gateasca si ma refer la cele mai tinere, probabil cea mai des intalnita greseala este ca-l lasa sa fiarba prea putin si folosesc mai mult gris decat este necesar. Nu-i stres va scriu exact cat gris trebuie sa folositi si cu siguranta o sa obtineti un preparat foarte bun.

Griș cu lapte

Ingrediente 4 portii:

  • 1l lapte
  • 100g gris
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • 50g zahar

In primul rand este foarte important ce tip de gris folositi adica atunci cand cumparati ar fi bine sa-l si vedeti, sau prin incercari sa va familiarizati cu o firma anume pentru ca e bine sa fie cat mai deschis la culoare, asta pentru aspect, grisul cu lapte este un preparat delicat ce trebuie sa fie fin si cremos .

Zaharul este optional, daca il serviti cu dulceata eu as recomanda sa nu puneti decat zaharul vaniliat, este suficient dulceata completeaza lipsa zaharului.

Bun, acestea fiind zise ne apucam de preparat grisul cu lapte.

Punem intr-o oala cu pereti grosi laptele la fiert. Adaugam si zaharul cand este cald si amestecam.

Apoi adugam grisul treptat sau cum se spune „in ploaie” si amestecam cu un tel. Mie mie se pare mai corect sa se foloseasca telul mai ales pentru cine prepara reteta prima data se evita formarea de „cocolosi” de gris. Amestecam mereu la foc mic pana se ingroasa, o sa vedeti ca la un moment dat nu se mai ingroasa deloc, nu pot sa va scriu timpul pentru ca depinde de tipul de gris folosit. Ideea este ca grisul dupa ce se raceste se ingroasa foarte mult, asa ca sa nu credeti ca cel fiert adica fierbinte trebuie sa fie foarte gros. Sper ca am explicat bine :)

Turnam grisul fierbinte in farfurii adanci si il lasam sa se raceasca.

Puteti sa-l serviti cu ce va place, de la zahar, miere, sirop pana la nutella :)

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Griș cu lapte”

  1. Mancam grisul cu lapte cu sirop de capsuni, si da, si acum e bunatatea de pe lume :)). Iar la gat aveam cheia legata cu un superb siret de la bocanci Clujana ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.