Aromat, usor umed, pufos, checul cu portocale, caci despre el scriu, ne-a placut tuturor! Reteta este foarte simpla si practica.
Personal imi plac toate checurile cu conditia sa fie fragede si nu inecacioase, am incercat multe retete de a lungul timpului mai ales de cand au aparut copiii, si unele care mi-au placut si le fac foarte des le-am publicat cum ar fi checul cu cacao, altele nu le-am mai repetat.
Este foarte usor sa preparati acest chesc cu portocale, mi-a placut mult ca se foloseste suc proaspat de protocale, plus coaja rasa ceea ce ii da un gust si o aroma delicioasa.
Eu l-am copt intr-o forma rotunda de 24 cm dar puteti sa-l coaceti si in tava de chec obisnuita.
Reteta este preluata cu mici modificari de la Laura Adamache, o blogerita pe care o cunosc de multi multi ani, o ador si a carei retete nu au dat niciodata gres.
Recunosc ca din cauza oboselii am facut o greseala, in principiu checul se compune dintr-un aluat alb adica galben si dupa ce punem 3/4 din aluat in tava , in restul de aluat punem o lingura de cacao, amestecam si turnam peste cel din tava. Ei , eu cand am cantarit faina am adaugat cacao deasupra in bol, apoi mi-am dat seama ca nu trebuia, am scos din ea cat am putut dar tot a ramas putin cat sa coloreze usor aluatul. Dar asta nu e o problema, decat de aspect va garantez ca gustul este foarte bun!
Si da am renuntat la glazura dar voi sa o preparati e super buna, o folosesc si eu deobicei la checul cu iaurt.
Chec cu portocale
Ingrediente pentru o tava rotunda cu diametrul de 24cm :
- 250 g faina alba de grau de tip 000
- 50 g amidon de porumb ( puteti inlocui tot cu faina)
- 3 oua
- 1 lingura plina cacao
- 180 g zahar
- 130 ml ulei
- 180 ml suc de portocale proaspat
- coaja rasa de la o portocala mare
- 5 g praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 200 g zahar pudra + 1 lamaie medie (doar sucul) – pentru glazura
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Mixam ouale intregi cu un praf de sare si zaharul pana ce acesta se topeste si compozitia creste semnificativ in volum.
Adaugam si sucul de potocala , mixand cu viteza mica pana se incorporeaza , apoi uleiul , coaja rasa de portocala, la fel mixam usor.
Dupa cum se vede am avut ajutor la stors portocalele :)
Faina o cernem intr-un bol, adaugam praful de copt. Adaugam faina la aluat si amestecam cu un tel pana se incorporeaza. Eu am amestecat tot cu mixerul dar la viteza minima.
Ungem tava de chec cu grasime si tapetam cu faina sau cel mai simplu punem o hartie de copt, daca folositi o tava dreptunghiulara.
Turnam 3/4 din aluat in tava si un sfert il amestecam cu cacao si-l turnam deasupra apoi trecem o scobitoare prin el ( uite ca asta am uitat sa fac).
Coacem la 180 grade Celsius timp de 35 de minute.
Scoatem checul, il lasam sa se raceasca si apoi il rasturnam usor pe un platou.
Preparam glazura:
Punem zaharul pudra intr-un bol si adaugam suc de lamaie, amestecam usor pana obtinem o pasta usor curgatoare.
Intindem glazura peste chec si o lasam sa se intareasca. Eu am presarat doar zahar pudra.
Taiem checul felii si -l servim
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]