Găluștele cu caise sunt ceva nou pe lista noastră de deserturi, desi sunt foarte cunoscute eu am facut la fel si mama si bunica doar varianta cu prune, insa de ceva vreme le-am ochi si pe acestea si am zis hai sa le incerc, arata prea bine sa nu fie bune.
Va spun ca sunt fenomenale! Aluatul este pufos , dulce, nu are gust de faina, moale exact cum trebuie sa fie. Recunosc ca nu am avut rabdare sa le las sa se raceasca complet si le-am inceput asa caldute, dar asa de bine aratau si miroseau ca nu m-a putut abtine. Ce sa va spun sunt cea mai mare pofticioasa din lume :)
Reteta este foarte simpla, mie imi convine perfect sa o fac deoarece este varianta cu gris , ce cu cartofi e buna dar iti ia mai mult timp , eu mereu sunt pe graba asa ca am ales-o pe aceasta. O am de la Patricia, o veche cititoare a blogului, o gospodina desavarsita , de la care am mai luat retete toate de succes. Cu aceasta ocazie ii multumesc si transmit calde salutari ( ea s-a stabilit in Spania de ani buni ).
Revenind la reteta, nu are niciun secret, doar sa aveti putin grija la fructe , daca sunt foarte coapte o sa se inmoaie putin mai mult, alegeti caise carnoase si de preferinta mai mici sa le puteti pune jumatati. Eu am avut si mici si mari dar m-am descurcat.
Unitatea de masura este lingura de supa, promit ca data viitoare o sa masor cantitatile :)
Găluște cu caise
Ingrediente pentru aproximativ 15 buc:
- 500ml apa
- 5 linguri ulei
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 7 linguri cu varf de gris
- 5 linguri de faina
- 2 oua
Pentru umplut:
- aproximativ 300g caise carnoase mai mici
Pentru tavalit galustele:
- 50g unt
- 150 -200g pesmet
- 3 linguri zahar ( daca doriti mai dulce puneti mai mult)
Pentru inceput punem intr-o oala mai mica apa, uleiul si putina sare la fiert.
Cand incepe sa clocoteasca, trageti oala deoparte si adaugati dintr-o data toata faina si grisul. Amestecati rapid cu un tel cu atentie sa nu se faca cocoloase. Adaugati si esenta de vanilie . Puneti oala pe foc si amestecati un minut apoi o luati deoparte. Lasati sa stea putin ( cam 5 minute ) si adugati ouale unul dupa altul, amestecand bine dupa fiecare ( metoda de preparare este foarte asemanatoare cu cea de la eclere).
Intr-o cratita mai mare puneti apa la fiert cu un varf de cutit de sare.
Caisele le taiati in jumatate sau sferturi depinde cat sunt de mari.
Cu mainile infainate formati galuste punand in mjloc o bucatica de caisa.
Cand apa clocoteste puneti galustele usor sa fiarba. Le lasati sa fiarba la foc potrivit 10 minute ( o sa vedeti ca imediat se ridica deasupra).
Pana fierb galustele pregatiti pesmetul.
Intr-o tigaie incapatoare topiti untul si adaugati pesmetul. Amestecati usor pana ce incepe sa se rumeneasca. Opriti focul si adaugati zaharul.
Scoateti cu o paleta de spumat galustele si apoi le treceti prin pesmetul prajit. Eu le-am scos direct in tigaia cu pesmet.
Le asezati pe o farfurie , le lasati sa se raceasca si le serviti.
Eu le-am mancat caldute ca sincer mi-a fost foarte pofta. Ia uitati cat sunt de moi si pufoase!
Sper sa le incercati si voi!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arată superb!
Am o întrebare : aluatul cu gris este tot așa de lipicios că și cel cu cartofi ? Pentru că am făcut cu cartofi și tare greu am învelit prunele in el. Era lipicios și moale mă trezeam întruna cu vreo gaura pe care trebuia să o cârpesc cu aluat.
Este și acesta cu gris la fel ,sau se pot îmbrăca fructele ușor cu el ?
Mersi mult de răspuns și felicitări pt tot ce faci .Ador blogul tau
E usor lipicios, trebuie sa va infainati mainile.