Panna cotta este un desert italian foarte apreciat, o budinca pufoasa din smantana, gelatina, zahar si putin lapte. Se prepara destul de usor dar trebuie sa aveti grija la cantitatea de gelatina folosita, daca folositi prea multa veti avea parte de un desert cauciucat, panna cotta trebuie sa fie fix ca gelatina ce o vedeti in desenele animate, tremura dar nu cade din farfurie :)
Mi-am propus de ceva vreme sa o incerc insa mereu am zis ca nu am pahare in ce sa o servesc , uite nu mi-au placut niciodata formele de silicon si cred ca ar trebui sa le incerc. Insa zilele trecute am gasit la Pepco niste pahare foarte faine de 250ml la pret bun si am zis „acum e momentul sa fac panna cotta”.
Am vazut mai multe retete in care proportiile de smantana dulce si lapte variau, dar cred ca la fel ca si denumirea smântână (panna) gătită (cotta) , se foloseste doar smantana dulce.
In rest cea mai dificila operatiune a fost sa pun budinca astfel incat sa fie inclinata, am avut eu asa un fix , dar voi nu va ocositi ca si mine o turnati pur si simplu in pahare si o lasati sa se intareasca.
Panna cotta se serveste simplu fara niciun adaos dar eu zic ca un jeleu de fructe sau chiar si cateva fructe fac din el altceva. Oricum va scriu reteta si la jeleu iar voi alegeti daca il preparati sau nu.
Revenind la reteta se face extrem de simplu doar ca dureaza pana se raceste si intareste insa va spun ca merita sa asteptati, panna cotta este desertul perfect!
Panna cotta
Ingrediente 6 portii:
- 1l smantana dulce pentru frisca ( cu cat mai multa grasime cu atat mai bine)
- 200g zahar pudra
- 1 pastaie de vanilie ( daca nu aveti folositi esenta de calitate)
- 16g gelatina granule
- 50ml lapte rece
Pentru jeleul de fructe:
- 250g afine
- 70g zahar
- 150ml apa
- 1 lingura cu varf amidon alimentar
Pentru inceput punem gelatina la hidratat in laptele rece timp de 10 minute.
Daca folositi gelatina foi o hidratati in apa rece 10-15minute.
Turnam smantana intr-o oala si o lasam la foc mic sa se incalzeasca. Pastaia de vanilie o taiem in doua si cu lama cutitului radem semintele si le punem in smantana, la fel si pastaia, adaugam si zaharul. Amestecam usor din cand in cand.
Cand smantana incepe sa clocoteasca, oprim focul si scoatem pastaia de vanilie.
Adaugam gelatina hidratata si amestecam pana se dizolva complet.
Daca folositi gelatina foi, le scurgeti bine de apa si le adaugati in smantana fierbinte, la fel amestecati pana se dizolva complet.
Turnam smantana calda in pahare. Daca vreti sa faceti o chestie smechera le sprijiniti pe ceva mai tare si turnati amestecul in paharul inclinat. Amestecul ar trebui sa fie cald nu fierbinte, recunosc eu m-am grabit , dar voi lasati putin sa se raceasca si apoi turnati in pahare.
Punem paharele la rece timp de 5 ore. Putem prepara jeleul pana atunci ( bine se prepara in 10minute nu in 5 ore stati linstiti ).
Punem fructele in blender si le mixam , apoi le punem impreuna cu zaharul si apa la fiert. Pentru o culoare mai intensa puteti adauga si o lingurita de suc de lamaie. Lasati sa fiarba 5 minute.
Intr-un bol mai mic amestecati amidonul cu putina apa rece si turnati amestecul peste sosul fierbinte. Amestecati pana se ingroasa si jeleul este gata.
Il lasati sa se raceasca si il turnati in pahare peste budinca racită si intarita.
Serviti.
Este foarte buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]