Tort "Laura"



Ieri am facut un tort pentru Laura, o dulcica de fata, asa ca l-am botezat cu numele ei… inca nu l-a vazut, sper sa-i placa :)). M-am gandit ca de acum inainte cand fac un tort putin diferit de cele pe care le-am postat sa pun si reteta.
Tortul acesta are aproximativ 2,2 kg
Ingrendiente:
Pentru blat:
6 oua
12 linguri de zahar
11 linguri de faina
1/2 lingurita praf de copt
1 lingura cacao
3 linguri apa
Pentru crema:
250 ml lapte
3 linguri zahar
4 oua
1 lingura amidon de porumb
500 ml frisca
20 g gelatina
200 g ciocolata alba
50 g ciocolata cu lapte
Pentru insiropat:
1 lingura zahar
2 lingurite esenta de rom
150 ml apa
Pentru ornat ( ideea este de la Lissa careia ii multumesc):
500 ml frisca
1 lingura cacao
2 linguri apa calduta
Prima data facem blatul; batem albusurile spuma tare, adaugam rand pe rand zaharul si mixam bine pana acesta se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Scoatem mixerul din functiune , folosim lingura de lemn si adaugam treptat faina amestecata cu cacao si praf de copt. Coacem blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 15 minute la foc potrivit. Pentru mai multa siguranta facem testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un fund de lemn, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua.
Facem un sirop din apa , zahar si esenta de rom , il fierbem cateva minute , apoi il lasam sa se raceasca.
Pentru crema, prima data radem ciocolata pe razatoarea mica. Amestecam galbenusurile cu amidonul, zaharul pana se omogenizeaza apoi adaugam laptele. Punem craticioara pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa ca o budinca. Cand a ajuns in acest punct oprim focul si adaugam gelatina dizolvata in 50 ml apa rece. Amestecam bine si apoi punem ciocolata rasa. lasam sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca batuta tare. (Trebuie sa folositi un castron mare deoarece iasa multa crema). Adaugam si albusurile batute spuma si ciocolata cu lapte rasa.


Insiropam blatul si il umplem cu crema astfel obtinuta. Bagam la frigider 1 ora si apoi il ornam.

Pentru ornat am amestecat o lingura de cacao cu 2 linguri de apa calduta si apoi cu frisca amestecata cu un plic de intaritor.

 

Reviin…am o poza cu sectiunea, tortul a fost un succes :)

 


Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


36 de comentarii la „Tort "Laura"”

  1. Hallo Amalia si bine te-am gasit in noul an!
    Am trecut sa-ti spun ca Tortuletul arata „SUPER”!!!!
    Felicitari si tie si Laurei!
    Cu prietenie
    Laura S.

  2. Amalia, tortul arata superb!!! O sa il fac si eu sambata! Ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul? Multumesc!

    Maria.

  3. Maria iti multumesc, dimensiunile sunt aprox 29 x 39 putin mai mici decat tava mare de la aragaz. Daca te mai pot ajuta sa-mi scrii, iti tin pumnii :).

  4. Multumesc mult pentru raspuns :)
    Asa cum am promis, am facut tortul si am fost foooooooarte incantata de el! Desi e ceva de munca la crema, merita cu desavarsire tot timpul acordat! Superb!
    Cu siguranata o sa il refac, o sa incerc cu jumatate din cantitati intr-o tava rotunda!
    Multumesc inca o data si felicitari pentru blog si pentru toate retetele minunate cu care ne imbii!

    Maria.

  5. Intr-adevar este un blog cu retete "realizabile" …explici frumos si la obiect…o intrebare …ce fel de gelatina ai folosit aici? As vrea sa-l fac pt sambata la ziua celor mici…multumesc

  6. Andreea am folosti gelatina de la Dr. Oetker, granule 1 plic de 10 g ajunge la 500 ml lichid .Daca nu esti din Romania probabil o sa gasesti si gelatina foi dar la asta nu stiu corespondentul :( eventual poate scrie pe cutie. Sa-mi scrii te rog de care ai gasit si daca ai ceva nelamuriri, vreau sa faci un tort bun si frumos pentru cei mici :).

  7. Acum cateva ore l-am terminat, pentru ziua de maine, ce mi s-a parut cam putin sirop. Te-am laudat la toate prietenele mele, dupa cum ti-am mai spus ai blog super, felicitari, imi pare bine ca te-am gasit, mai fac si eu ceva nou. Dupa ce degust tortul o sa iti scriu cum a fost, dar dupa crema, este bun de tot. Te pup, Mihaela.

  8. draga amalia am facut si eu tortul tau de mihail &gavril a fost foarte apreciat iti multumesc mult pentru reteta si iti doresc multa sanatate Valerica

  9. Buna Amalia! Urmaresc cu placere blogul tau si din cand in cand mai fac si eu cate o reteta…asa cand am timp. Duminica e ziua sotului meu si as vrea sa incerc acest tort. Vroiam sa stiu ce fel de frisca ai folosit, ca vad ca trebuie aprox. 1 kg de frisca. Astept raspuns! Mult noroc in continuare si astept noi retete! Te pup!

  10. Buna Odette, am folosit frisca vegetala Meggle ( este o cutie albastra cu o felie de tort pe ea ) se gaseste in magazinele Cora. Dintre toate sortimentele de frisca vegetala asta mi se pare cea mai buna. Iti tin pumnii si sa-mi scrii cum ti-a iesit tortul :).

  11. Buna Amalia!
    Super tortul. Saptamana trecuta l-am prestat de doua ori, de fiecare data fiind cadou pentru cineva drag.Am fost foarte laudata. Impart meritele cu tine!
    Iulia din Sibiu

  12. buna. arata grozav…sigur o sa imi iasa daca urmez pasii..insa ma tem la ornat…explica-mi te rog metoda de ornare. multumesc!!!

    1. Larissa nu stiu cum sa-ti explic, de ornat l-am ornat cu frisca simpla doar ca trebuie sa folosesti diferite dui-uri ( varfuri ) de ornat .

  13. Buna Amalia!ma numesc Laura,vreau sa iti spun ca ai niste retete super si foarte bune..in caietul meu de prajituri am scrise de la tine o gramada si sunt foarte bune si gustoase..vreau sa iti multumesc pt aceste retete bune si sa faci cat mai multe…Te pup,Laura!:*

  14. Apropo acest tort Laura arata foarte bine inca nu l’am facut dar o sa il fac cat de curand pt ca stiu sigur ca este delicios dupa cum arata si mai ales dupa cum uh le faci…Bafta in continuare la tot!

  15. l-am facut de sf Andrei dar nu m-a impresionat, ca si tehnica de realizare este usor de realizat dar mi se pare prea multa crema..am folosit frisca meggle dar nu mi-a placut…singurul plus este ca este un tort foarte mare si in cazul in care sunt multi musafiri…este bine..in rest pare un tort din comert

  16. Amalia am si eu o intrebare:crezi ca daca as mai baga in mijloc un blat as strica tortul? Sa mai fac un blat din jumate de cantitatile de mai sus. Tu ce parere ai? Ar acoperi gustul cremei?

    1. Poti sa faci linistită doar sa-o insiropezi bine :)…saaau poti face o chestie de gen glazura de ciocolată pe care sa o pui pe fie are blat insiropat si apoi crema. De ex 100g cioco plus 50ml frișcă lichidă la foc mic pana se topeste cioco apoi lasi sa se răcească si torni pe blat. Apoi crema. Deci blat cioco crema blat cioco crema blat decor. Sau poti face un jeleu de visine.

      1. L-am facut deja si nu am mai apucat sa iti vad raspunsul. Am plus blat la mijloc insiropat bine. Dar faza cu ciocolata suna foarte bine,data viitoare :) crema e delicioasa :). Vedem maine si cum o iesit cu blat la mijloc! Multumesc pentru idee ! O seara buna !

        1. revin cu parerile despre tort. foarte ,foarte bun! s-a cerut si a doua portie iar crema a fost clasata printre top trei cu siguranta! multumesc. o zi faina si toate cele bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.