Tort trio de ciocolată

 

Tortul trio de ciocolata este absolut divin, mai ales pentru iubitorii de ciocolata (dar cred ca toti iubim ciocolata), cremele sunt absolut delicioase!

Tortul se compune dintr-un blat umed si trei creme de ciocolata, fine, o adevarata incantare a simturilor. Pe blog am o reteta de tort cu mousse de ciocolata si am vrut sa ridic stacheta la un alt nivel, sa prepar un tort cu mai multa ciocolata in crema, daca se poate fara coacere si fara gelatina.  Cautand pe net am gasit aceasta reteta pe blogul Simonei Callas, o adevarata maestra in domeniul deserturilor pe care o urmaresc cu drag.

Tortul se face foarte usor, reteta de blat o sa o scriu candva si separat pentru ca este un blat minunat ce-l puteti perpara si umple cu tot felul de creme.

Despre creme as vrea sa scriu ca trebuie sa aveti in vedere sa folositi ciocolata de calitate, aceasta face diferenta va spun din start. Si nu trebuie sa va zgarciti si sa cumparati ciocolata ieftina pentru ca nu o sa aveti un rezultat prea bun in ceea ce priveste gustul si textura.

Ce-as mai vrea sa va scriu este ca am respectat reteta pas cu pas, dar totusi prima crema nu mi-a iesit, asa ca am schimbat modul de preparare si nu am mai avut probleme, cremele au iesit perfecte.

Nu m-am riscat sa folosesc smantana naturala pentru frisca, mi-a fost frica sa nu dau gres ( stiu ca suna ciudat dar mi-e cam frica de smantana naturala pentru frisca mai ales cand trebuie incalzita, pentru ca imi lipsesc anumite ustensile gen termometru de exemplu si risc sa dau gres)  si am folosit smantana vegetala e foarte usor de lucrat cu ea.

Ca si topping nu aveti nevoie decat de fructe sau mici decoratiuni, mie imi plac torturile nude , nu imi plac cele excesiv de decorate, dar aici e vorba de gusturi care nu-i asa? nu se discuta.

Puteti sa puneti o glazura de ciocolata sau sa-l imbracati in frisca daca va place.

Va scriu reteta cu rugamintea de a fi atenti la modalitatile de preparare a cremelor.

Tort trio de ciocolată

Ingrediente pentru o forma de 24cm:

Blat de cacao umed:

  • 115g faina de tip 000
  • 30g cacao de calitate ( atentie cu continut ridicat de grasime, minim 20% )
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 2 oua potrivite
  • 115g zahar tos
  • 45ml ulei
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 150g iaurt grecesc 10% grasime

Crema de ciocolata neagra:

  • 150g ciocolata neagra ( 86% cacao) topita
  • 75g mascarpone
  • 1/4 lingurita extract de vanilie
  • 150g smanatana pentru frisca (daca folositi smantana naturala mai aveti nevoie de 50g zahar pudra)

Crema de ciocolata cu lapte:

  • 150g ciocolata cu lapte
  • 150g mascarpone
  • 1/4 lingurita extract de vanilie
  • 150g smantana pentru frisca

Crema de ciocolată albă:

  • 150g ciocolata alba
  • 150g mascarpone
  • 150g smantana pentru frisca

 

Pentru inceput preparam blatul umed:

Preincalzim cuptorul la 175grade Celsius. Punem o foaie de copt in tava rotunda.

Mixam ouale spuma impreuna cu zaharul. Adaugam uleiul, vanilia, iaurtul si mixam la viteza redusa pana se omogenizeaza.

Intr-un bol cernem faina, cacao, bicarbonatul si sarea. Le adaugam peste compozitia de oua si amestecam usor.

Turnam compozitia in tava, nivelam usor si punem blatul la copt timp de 20 de fix 20 d eminute.

Nu coaceti blatul in exces deoarece se usca.

Cand blatul este copt, se scoate si se lasa sa se raceasca apoi dezlipim cu grija hartia si il asezam pe un platou.

 

Punem in jurul lui un inel de metal sau chiar inelul de la forma de copt.

Ca sa puteti desface tortul mai usor puneti o folie de acetofan sau o folie simpla de plastic. Sau nici una nici alta si o sa desprindeti tortul cu lama unui cutit ( asa cum am procedat si eu ).

Preparam cremele , prima pe lista este crema de ciocolata neagra.

In reteta originala scria ca se mixeaza mascarponele rece impreuna cu zaharul pudra si apoi se adauga ciocolata topita.

Cand am facut aceasta etapa, mai precis cand am adaugat ciocolata topita, aceasta s-a intarit instant de la mascarponele rece asa ca am schimbat procedura.

Am pus intr-un bol mascarponele si smantana pentru frisca ( repet am folosit smantana vegetala indulcita ) , esenta de vanilie si am mixat doar pe jumatate adica compozitia era usor curgatoare. Am adaugat ciocolata topita si am amestecat cu o spatula usor. A iesit foarte bine.

Turnati crema peste blat, nivelati usor si bagati tortul la frigider pentru ca trebuie sa se intareasca putin crema sa puteti turna stratul urmator. Daca aveti posibilitatea, bagati tortul direct la congelator ( eu asa am procedat)

(Atentie sa nu foositi mixerul pentru ca o sa se taie/branzeasca crema )

Pentru crema de ciocolata cu lapte am procedat la fel. Am mixat usor mascaponele cu smantana pentru frisca si am adaugat ciocolata topita si esenta de vanilie, am amestecat cu spatula pana s a incorporat. Repet, nu mixati pana se intareste crema, doar cat sa creasca in volum si sa fie usor curgatoare.

Turnati crema peste blat, nivelati usor si bagati tortul la frigider pentru ca trebuie sa se intareasca putin crema sa puteti turna stratul urmator.

Pentru crema de ciocolata albă am procedat la fel. Am mixat usor mascaponele cu smantana pentru frisca si am adaugat ciocolata topita si esenta de vanilie, am amestecat cu spatula pana s a incorporat. Repet, nu mixati pana se intareste crema, doar cat sa creasca in volum si sa fie usor curgatoare.

Turnati crema peste blat, nivelati usor si bagati tortul la frigider.

Trebuie sa-l lasati minim 4 ore, de preferat de pe o zi pe alta. Scoateti tortul de la frigider, scoateti si forma si dezlipiti folia sau desprindeti forma cu un cutit.

 

Scoateti tortul de la frigider, scoateti si forma si dezlipiti folia sau desprindeti forma cu un cutit.

Eu am ornat tortul cu fructe proaspete care musai sa va scriu cam-au costat o avere pentru ca l-am preparat in extrasezon. Dar a fost de ziua baiatului mai mare asa ca nu am tinut cont de pret :)

Taiati tortul cu un cutit trecut prin apa.

Aveti si un mic filmulet in care vedeti cum l-am taiat.

Este absolut minunat!

Sursa de inspiratie este blogul Simonei Callas, ocazie cu care ii multumesc.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


4 comentarii la „Tort trio de ciocolată”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.