Frappe-ul este o bautura de vara racoritoare, care personal imi aminteste de vremurile din studentie mai precis de verile cand ramaneam in camin pentru ca lucram in timpul facultatii. Daca ma gandesc bine, imi amintesc ca a fost o vara , prin 1998 cand intr-unul din weekenduri am mers la plaja langa o padure la iesirea din oras ( pentru cei din Cluj, la Faget) si pe langa noi au trecut niste fete care faceau promotie la o marca foarte cunoscuta de cafea solubila. Asa ne-am procopsit cu cateva plicuri de cafea solubila si un mixer de mana mic, special pentru a prepara un frape. Cateva zile bune am baut vreo doua frape-uri pe zi, plus cafeaua de dimineata, pana ne-am energizat in exces :)) si le-am mai rarit…frumoase vremuri. Bine daca ma duc si mai in urma imi amintesc de zilele cand copil fiind mama avea musafiri si ma punea sa fac o cafea ness si frecam la cafea cu zahar si apa pana obtineam o spuma, cum ar veni originile frape -ului :). Acum desi ador cafeaua clada si aromata, vara imi prepar destul de des cate un frappe, imi place, recunosc ca e rece, e energizant si ma duce cu gandul la mare si la soare .
Revenind la reteta, este foarte simpla daca aveti un mixer de mana cu care sa spumati cafeaua.
Ce tip de cafea folositi?
Pai instant asa cum am scris in titlu, eu prefer sa cumpar cafea solubila la plicuri mici, un plic pentru o portie de frappe. De preferat doar cafea nu varianta 3 in 1 sau altceva.
Ce mai putem adauga la frappe pentru un plus de gust
Puteti adauga diferite siropuri cum ar fi caramel, ciocolata sau de ce nu putin whiskey, inghetata, frisca.
Va scriu rapid reteta cu mentiunea ca eu am folosit mixerul vertical, aproape toate mixerele verticale au un tel mic cu care puteti mixa foarte bine.
Frappe cu cafea instant
Ingrediente 1 porție:
- 4 g cafea instant ( 2 plicuri mici sau 2 lingurite)
- 2 lingurite zahar
- 1 lingura apa rece
- 5 cuburi de gheata
- 200ml lapte
- 50ml apa rece
Punem cafeaua, zaharul si 1 lingura de apa rece in vasul de la mixer si mixam pana obtinem o spuma.
Punem intr-un pahar inalt cuburile de gheata, turnam spuma obtinuta, apa si laptele. Optional asa cum am scris adaugam frisca sau inghetata , diferite siropuri.
Servim imediat!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]