Cornurile pufoase sunt o adevarata bucurie culinara,moi, se desfac fasii – fasii, de nerefuzat! Se pot consuma atat la micul dejun cu lapte sau ceai sau pot fi o gustare la servici sau la scoala.
Sunt foarte pufoase si raman asa cateva zile, desi nu stiu daca rezista mult, pentru ca sunt atat de bune incat sunt sigura ca nu vor ramane decat daca faceti o portie dubla.
Asa cum ati citit in titlu, aluatul contine cartofi, in fapt cartofi fierti. Poate stiati sau nu, oricum va scriu, aluaturile cu cartofi sunt foarte pufoase și foarte versatile. Se pot folosi atat la placinte sau in cazul de fata cornuri mici sau mari, coapte sau prajite.
Cornurile pufoase le puteti umple cu branza sau nutella, cu gem sau cu nuca macinata amestecata cu spuma de ou, cu mac sau de ce nu pentru ca acum e sezonul cu piure de dovleac. Eu le-am preparat asa simple, am vrut sa vad cum se comporta la copt, rezultatul a fost peste asteptari, se desfac fasii si parca pe masura ce stau sunt mai pufoase. Fac o paranteza si va scriu ca am ascuns trei bucati ( nu e prima data ) sa vad cum se comporta a doua zi, altfel nu aveam sanse sa va scriu cat sunt de moi si bune.
O ultima precizare, puteti folosi atat cartofi fierti cat si piure de cartofi ramas din alta zi. Daca folositi piure reduceti din cantitatea de unt si aluatul va fi perfect.
Urmeaza si reteta desigur.
Cornuri pufoase – aluat cu cartofi
Ingrediente pentru 32 de buc:
- 400g faina alba de grau
- 20g drojdie proaspata
- 1 galbenus de ou
- 150g unt topit ( daca folositi piure de cartofi puneti doar 120g unt)
- 200g cartofi fierti curatati de coaja ( puteti folosi si piure de cartofi )
- 50ml apa
- 2 lingurite de sare
- 1 lingurita zahar
Pentru uns deasupra:
- 1 galbenus de ou amestecat cu 1 lingura de lapte
Pentru inceput punem drojdia cu o lingurita de zahar una de faina si 50ml apa intr-o cana.
Lasam sa creasca la loc cald pana se umfla ( arata ca si o spuma)
Intr-un bol cernem faina, adaugam sarea, cartofii zdrobiti, untul si galbenusul de ou, apa calduta si drojdia crescuta.
Framantam aluatul, daca este mai lipicios adaugati 1 sau 2 linguri faina.
Aluatul se poate framanta cu robotul sau cu masina de paine.
Acoperiti aluatul cu o folie de plastic si-l lasati sa creasca 1 ora pana isi dubleaza volumul.
Apoi rasturnati aluatul pe o plansa cu faina, formati o bila pe care o impartiti in doua bile egale.
Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
Luam o bila si o intindem intr-un cerc cu diametrul de 34cm , apoi impartiti aluatul in 16 si fiecare fasie o rulati usor ( vedeti foto ).
Asezati cornurile intr-o tava in care ati pus o hartie de copt si le ungeti cu amestecul de ou si lapte, apoi le coaceti timp de 15 minute. Timpul de coacere difera in functie de cuptor.
Scoateti tava si asezati cornurile pe un platou ( musai sa mancati unul fierbinte).
Procedati la fel si cu cealalta jumatate de aluat. Eu am presarat deasupra niste sare grunjoasa.
Pofta buna!
Iata si un mic filmulet cu modul de preparare care sper sa va fie de folos :)
Alte retete de cornuri pe blog
Cornuri cu branza dulce de vaci
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]