Da da, ati citit bine, prajitura care este fix varianta inversa a celei traditionale, adica blatul este cu cacao iar glazura alba. Cred ca se potriveste la fix cu sarbatorile de iarna, abia astept sa o incercati!
Personal ador prajitura Tavalita, este una din prajiturile copilariei de care nu ma pot desparti. O prepar destul de des, copiilor le place tare mult tocmai pentru ca e pufoasa si aromata, si da poate pentru ca iubesc absolut toate prajiturile cu cocos. Pe blog am multe variante a celei traditionale, toate bune si pufoase :)
Prajitura Tăvălită inversată se face foarte usor și rapid, nu ai cum sa dai gres cu ea, ingredientele sunt cele clasice: oua, zahar, lapte, ulei, faina. Pentru glazura am folosit ciocolata alba dar daca vreti sa fiti ciocolatosi la maxim puteti folosi ciocolata cu 50-70% cacao.
Mai multe nu va mai scriu decat reteta pentru ca nu-i asa, asta va intereseaza :)
Prăjitură Tăvălită inversată
Ingrediente pentru o tavă de 20x30cm:
Blat
- 3 oua
- 140g zahar
- 220g faina
- 40g cacao de buna calitate
- 80ml ulei
- 150ml lapte
- 1 plic praf de copt ( 10g )
- un praf de sare
Glazura
- 200g ciocolata alba
- 200g unt/margarina
- 100g zahar
- 10 linguri lapte
- 150g fulgi de cocos
Pentru inceput preparam blatul:
Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Punem intr-un bol ouale cu un praf de sare si zaharul si mixam pana se topeste zaharul si amestecul isi dubleaza volumul.
Adaugam uleiul, apoi laptele, mixand mereu si la sfarsit faina amestecata cu cacao si praful de copt. Daca aveti robot de bucatarie sunteti fericiti, merge foarte usor toata treaba.
Turnati amestecul in tava tapetată cu hartie de copt si coaceti blatul 35 de minute.
Scoateti tava si-l lasati sa se raceasca .
Pentru glazura puneti laptele cu zaharul la foc mic si cand se topeste zaharul adaugati untul si ciocolata. Lasati sa se raceasca cat sa fie calduta.
Taiati blatul cuburi de 2 cm si apoi le treceti rapid prin glazura si dupa aceea prin nuca de cocos. Nu le lasati sa stea in glazura pentru ca se imbiba prea mult. Sa aveti idee la temperatura glazurii trebuie sa fie aproape rece, daca este foarte rece se ingroasa prea tare si riscati sa nu va ajunga. Mie mi-a ajuns la fix.
Puneti cuburile pe un platou si bagati tava la rece cat sa se intareasca bine glazura.
Pofta buna!
Alte retete de prajitura tavalita pe blog aici:
Prajitura tavalita cu blat de pandispan
Prajitura tavalita – reteta traditionala
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]