Oare exista cineva care nu a baut macar o data must ? Nu cred … dar cati dintre noi am participat la procesul de productie ? Eu recunosc anul asta prima data am vazut cum se face. M-am gandit sa postez cateva fotografii , poate o sa vi se para interesant.
Oricum e foarte simplu. In primul rand culegem strugurii, apoi ii punem in zdrobitor , un fel de cuva in interiorul careia sunt 2 roti zimtate. Invartim la manivela in timp ce strugurii trec printre cele doua roti.
Buun, cand am terminat de zdrobit ii punem in teasc , un fel de storcator :)). Prima data merge usor , de la greutatea lor lasa destul must, dar apoi se aseaza greutati peste si strangem ( aici neaparat mana de barbat)… si mustul curge, curge.
.. nu am putut sa beau prea mult, era foarte dulce si aromat plus ca l-am pus in damigene cu putin zahar sa fermenteze … doar se apropie Craciunul si ce bem de sarbatori.
Cam asta e cu mustul, bineinteles va puteti face si acasa dar asa mai modern cu blender si strecuratoare :) insa farmecul se pierde.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Bine ca nu ai facut ca mine,sa bei must pana nu mai nimeresti wc-ul..:))))
dap,procesul de preparare a mustului are si un ritual…insa s-a pierdut…De obicei la facutul mustului se mananca pastrama,ca sa mearga bine mustul pe gat in jos….
Se pare ca te-ai distrat bine la mustarie!:))))
eu nu am baut toamna asta :((
Eh.eh.eh,Amalia draga cit must am facut cindva!Stii,taica-meu e din jud Satu Mare si acolo este multa vie.Cind mergeam la "suretyit"stateam 2-3 zile si tot culegeam si faceam must. Ce vremuri….Ai trezit in mine amintiri tare frumoase. Multumesc!!!! Te pup!
Ana-Maria stiu despre ce vorbesti :))eu nu am prins inca niciun ritual sau eram prea mica atunci … oricum este o munca placuta :))
Allessia la anul esti invitata mea :).
Judy si la noi tot asa se spune "suretit" … tatal meu imi povestea ca atunci cand era tanar, sarbatoarea ca sa zic asa, dura 2-3 zile munca , mancare, bautura , jocuri populare …pacat ca eu nu am prins perioada :(.
Vai Amalia ce pofta mi-ai facut de must….uf ce as mai vrea sa beau…
pozele graiesc si ai fost foarte inspirata cind te-ai gindit sa impartasesti cu noi experienta ta.Multumesc!
draga amalia esti o scumpica.ne-ai facut o surpriza placuta cu mustul.si bine ca ai fost inspirata sa nu bei foarte mult…ca apoi apareau probleme.pupicei
Ayyy que rico mosto!!! Lo mejor de la vendimia.
un abrazo
a venit sezonul mustului