V-am scris ieri ca am gatit 3 feluri dar nu l-am postat pe al 3-lea. Este un tort de sezon , cu muulte mere :).
Ingrediente:
Ptr blat:
4 oua
120 g zahar
120 g faina
2 linguri apa fierbinte
Pentru umplutura:
1,200 kg mere curatate de coaja si cotor
10 g gelatina alimentara
100 g zahar
5 linguri suc de lamaie
2 plicuri zahar vaniliat
Pentru decor:
470 ml lapte
1 plic praf de budinca de vanilie
60 g+40 g zahar
1 plic gelatina transparenta pentru torturi
1 lingurita scortisoara
1 lingura suc de lamaie
250 ml vin alb
Prima data pregatim umplutura. Radem merele ( 1kg) pe razatoarea cu gauri mari si le calim impreuna cu zaharul, sucul de lamaie si zaharul vaniliat. Gustati si daca este necesar mai adaugati zahar. Cand merele sunt calite ,oprim focul, dizolvam gelatina in 2-3 linguri de apa rece si o adaugam la amestecul de mere. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Trecem la blat; preincalzim cuptorul la foc mic , frecam galbenusurile cu apa fierbinte si zaharul pana acesta se topeste. Adaugam treptat albusurile spuma si faina , amestecand peste cap .
Coacem intr-o forma de 24 cm unsa si tapetata cu faina ( sau imbracata cu hartie de copt) 20 minute . Facem proba cu scobitoarea pentru mai multa siguranta.
Lasam blatul sa se raceasca apoi il taiem in doua. Imi pare rau ca nu am facut poze la blat dar mi s-au descarcat bateriile chiar cand m-am apucat sa-l fac :( .
Facem budinca conform indicatiilor de pe plic si lasam sa se raceasca acoperita cu o folie sa nu faca crusta.
Taiem restul merelor bucatele mici si le fierbem 3-4 minute cu vinul , 40 g zahar, scortisoara si sucul de lamaie .Le scoatem cu o spumiera.
Ne apucam rapid sa asamblam tortul.
Primul blat, apoi amestecul de mere ( trebuie sa fie aproape tare cand il intindem , nu va speriati se intareste de la gelatina), apoi celalat blat, budinca si bucatelele de mere. Bagam la frigider sa fie rece, rece.
Intre timp amestecam vinul ramas dupa ce-am scos bucatelele de mere cu praful de gelatina si lasam sa dea cateva clocote. Stingem focul si turnam cu o lingurita gelatina , mai intai in centru si apoi spre margini. Bagam la frigider 2 ore si apoi servim .
Eu am pus langa si un glob de inghetata de vanilie.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Salut Amalia, iti urmaresc blogul de vreo cateva luni si am incercat foarte multe din retetele tale absolut delicioase. Te felicit sincer pentru toate bunatatile pe care le pregatesti, esti o adevarata sursa de inspiratie! Tortul asta de mere arata splendid,cred ca o sa-l fac si eu dar mai intai l-am programat pe celalalt cu mere si crema de branza si mac.
Alina
Mmm, tre sa fie tare bun. Felicitari, Amalia!
Foarte faina reteta ! Imi place tare mult ca are stratul gros de mere :) Si crema de deasupra este tare interesanta. Am notat-o ;)
Alina iti multumesc pentru aprecieri, ma straduiesc sa gatesc retete usoare si cu ingrediente accesibile :)…amandoua torturile sunt bune la cel cu branza si mac este mai mult de lucru dar se merita. Te pup si astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :).
Sabina multumesc, e dulce – acrisor.
Ala merita sa-l incerci, este un pic diferit fata de celelalte torturi cu mere. Am luat mai multe retete si le-am modificat, a rezultat ce-ai vazut mai sus :).
Amalia am primit cateva kg de mere faine si chiar ma gandeam ce prajitura mai noua as putea sa fac… Multumesc, imediat o incerc pe a ta! Te sarut, super faine si celelale retete din weekend!
Amalia, ton gâteau est magnifique.
Les grands esprits se rejoignent. J'ai, moi aussi, publié un gâteau aux pommes.
A bientôt.
In blatul tortului nu ai pus praf de copt sau bicarbonat?
Anonim nu se pune dar daca vrei sa nu ai emotii :) poti pune un varf de cutit de praf de copt in faina si apoi sa o adaugi la compozitie.
Ce pofta mi-ai facut, am venit sa caut- fasole cu ciolan- si am dat peste ceva bun, nici nu ma las pana nu-l incerc si eu. Ai un blog foarte bun, pentru incepatoare e super, chiar si pentru mine, sunt destule retete negatite de mine, ai explicatii cu imagini, e imposibil sa dai gres.Sper sa te gasesc aici pana la batranetele mele grele. Te pup
Mihaela
Draga Mihaela , multumesc mult pentru aprecieri,astept sa-mi scrii cum ti-a iesit tortul :).
Arata minunat! Tocmai mi-am notat reteta si ma duc sa-l incerc! Sper sa iasa!O sa iti scriu cum a iesit!
Isb iti tin pumnii … sa ai rabdare cu crema o sa se intareasca :).
M-am speriat putin cu crema !:) Dar s-a intarit pe azi dimineata! Suuperr bun tortul! O sa mai incerc si alte retete! Merci!Si eu incerc sa fac un blog pentru ca ma pasioneaza gatitul, dar sunt doar la inceput !
http://cookingrecepies-isb.blogspot.com
Isb ma bucur ca ti-a iesit :)… am vizitat blogul , sper sa-l umpli rapid cu retete :).
E faina retzeta. A iesit bine tortul…cu o mica observatzie : blatul ar trebui insiropat.
Multumesc Dan pentru precizare :).
l-am facut si eu tortul; inca nu l-am gustat deoarece tocmai l-am pus la frigider; imi place cum arata si cred ca este foarte bun :) eu nu l-am insiropat … doar am urmat reteta .
Este absolut delicios ! adika este pe gustul meu :P ; voi mai repeta reteta :) mersi Amalia ! sa stii ca am incercat multe dintre retetele tale si multe asteapta sa le incerc. Ai retete foarte bune si explicate pe intelesul tuturor. Tot ce am incercat de pe blogul tau mi-a iesit super .
Multumesc Mire :).
Buna, Amalia!
Desi credeam ca nu am prea multe in comun cu bucataria, am constatat ca ma relaxeaza cititul si privitul retetelor, asa frumos expuse de tine si cu pozici, si cu de toate :D
Am totusi o dilema si tare mi-as dori sa aflu un raspuns de la tine, in speranta ca voi minimiza rata esecurilor pe viitor. Imi poti spune, te rog, cam cat ar insemna in grade Celsius un foc scazut, mediu (potrivit) si tare? Eu am un cuptor electric si am cam dat kicks cu unele blaturi, ultima data cu prajitura cu visine. Am pus-o pe la 160 de grade, am lasat-o timpul potrivit, am si facut testul scobitorii, care a iesit curata curatica si cand sa scot minunea, frumos rumenita, constat ca din mijloc se revarsa compozitie lichida.
No te pup si mult succes in continuare!
Sigur ca da, mai ales ca acum mi-am cumparat cuptor nou :).
Pingback: Miremirc - Tort cu mere si vin alb