Cand toti prietenii sunt la mare si nu prea ai bani in buzunare , dai o geana prin tipare si gatesti ceva …. nu gasesc rima :(( sa zicem de alinare :). Iata un tort usor, de sezon … mai mult pentru copii, dar cum si noi poate ne consideram inca niste copii si il mancam cu tot atata bucurie , e potrivit pentru toate varstele.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri de faina
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura de apa
Pentru crema:
- 1 compot de ananas ( cred ca 475 de ml)
- coaja si sucul de la o lamaie
- 350 ml lapte
- 125 g orez
- 15 g gelatina
- 250 ml frisca
- 75g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
Pentru glazura:
- 1 plic gelatina transparenta
- 250 ml suc de portocale
Blatul il facem dupa reteta clasica. Batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste, apoi adaugam galbenusurile si apa mixand bine dupa fiecare galbenus, apoi faina treptat amestecand cu o lingura de lemn peste cap sa nu se lase compozitia. Coacem la foc potrivit intr-o forma de 24 de cm timp de 10 minute. Facem proba cu scobitoarea , intepam blatul si daca scobitoarea iasa curata inseamna ca e copt. Il rasturnam pe un fund de lemn si lasam sa se raceasca.
Pentru crema punem laptele la fiert cu zaharul si zaharul vaniliat si cand incepe sa fiarba adaugam orezul si coaja de lamaie. Lasam sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand timp de 30 de minute. Apoi oprim focul si adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Amestecam si lasam sa se raceasca.
Cand este aproape rece adaugam ananasul din compot taiat bucatele mai mici, sucul de ananas si sucul de lamaie ( lasam deoparte cateva linguri de suc sa insiropam blatul). Lasam sa se raceasca si cand incepe sa se intareasca adaugam frisca. Eu am folosit frisca fara zahar si de aceea am pus 75g de zahar in crema. Daca frisca este indulcita reduceti cantitatea de zahar la 50g.
Insiropam blatul si apoi punem un inel in jurul lui , turnam crema si bagam la rece cateva ore.
Dizolvam gelatina in sucul de portocale si o fierbem 1 minut, lasam sa se raceasca si calduta o turnam peste crema. Eu m-am grabit putin ( incepea un film :))si am turnat-o fierbinte , voi sa nu procedati asa , lasati sa se raceasca putin pentru ca se amesteca cu crema .
Bagam din nou la frigider 1/2 de ora si apoi scoatem inelul de la forma de tort
si ornam cu nuca de cocos si bucatele de ananas . Eu am pus si cateva boabe de strugurei.
Este foarte racoros si nu foarte dulce. Daca doriti, pentru baza, puteti folosi orice blat de tort sau piscoturi.
Reteta am preluat-o din revista Secretele bucatariei cu mici modificari.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Tarte magnifique.
Au riz : c'est pas courant et ça doit être délicieux.
Je note ta recette.
A bientôt Amalia.
Amalia arata demential, cred ca e foarte bun, am sa il fur, asa ca in momentul cand il fac ai sa il regasesti, bineinteles adac am voie :),multumim pentru retetele tale!
E o idee buna cu orezul. Imi place. Pupik.
Que fresquita para estas calores, se ve genial. Saludos
Super arata!!!
Que pinta mas deliciosa tiene este pastel, y al ser de piña es mas fresca y digestiva. Me llevo un pedacito para probarla.
UN beso!
cred ca e foarte racoros,o sa incerc
Ce idee faina,pe caniula asta !
Combinatia orez,ananas,lamaie e
perfecta.
Am salvat reteta si am sa o fac cat
de curand.
Arata foarte bine si cred ca e tare gustos :)
Arata grozav , in momentul asta il fac , insa te rog spune-mi tie ti-a fiert orezul in alea 30 minute? Eu am lasat mai mult de 30 minute si am adaugat mai mult lapte si pot spune ca nu mi-a fiert orezul foarte bine , intradevar s-a umflat dar nu a fiert.Iar blatul (il am acum la cuptor :) ) si are mai mult de 15 minute de cand este in cuptor si nu este gata.
Astept feedback :)
Merci
Alina da a fiert… dar nu e problema timpul nu e batut in cuie :)… sper sa-ti reuseasca blatul .
Buna Amalia. Sunt f. incantata ca am incercat acest tort ieri, de ziua fiicei mele de 7 ani. Senzational ! Trebuie sa-ti multumesc, de cand te-am descoperit pe net (1an si jumatate), am realizat delicioase mancaruri, deserturi si salate. Te pup,esti tare!
Georgiana ma bucur ca ai ales aceasta reteta deoarece este usoara si cred ca numai buna pentru copilasi :). Multumesc mult pentru aprecieri si lamulti ani pentru fetita ! Sa creasca mare si sanatoasa :). Te pup.
O sa-l facsi pe acesta dar am sa cumpar ori piscoturi pt blat ori blat de tarta sau tort.CRED K E DELICIOS.ESTI CEA MAI BUNA.
Alexia eu zic sa le iei la rand :)), te pup !
Asta mi-a iesit.te pup
Buna Amalia !Este prima data cand iti scriu, desi am incercat mai multe retete care mi-au reusit de fiecare data.Am facut ieri acest tort de ziua socrului meu; a fost super bun si racoritor. Toata lumea l-a papat cu mare pofta…multumesc mult pentru reteta; cu siguranta o sa-l mai repet; toate cele bune!
Flory multumesc pentru aprecieri, sper ca retetele de torturi sunt pe gustul tau , eu sunt adepta torturilor nu foarte dulci :).
buna amalia eu sunt adepta torturilor dulci ,insa am facut acest tort si mia placut foarte mult multumesc frumos pentru reteta
apropo toti din familea mea lau adorat , la mine nu este zi de la dumnezeu sa nu fac ceva dulce in casa si am sa incerc si alte retete de ale tale
Ma bucur mult ca ti-a reusit si sper sa-ti placa si restul retetelor de pe blog :).