Super cunoscuta si foarte incercata pentru ca e o prajitura fina.
Ingrediente:
Foi:
- 2 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 6 linguri lapte
- 6 linguri ulei
- 1 lingurita amoniac stins in otet
- 6 linguri zahar
- aprox 400g faina
Crema:
- 250g unt cu minim82% grasime
- 300ml lapte
- 50g amidon alimentar
- 200g zahar
- 2 plicuri zahar vaniliat
- sucul si coaja la o jumatate de lamaie
Se amesteca ingredientele pana obtinem o coca omogena. Impartim coca in 4, fiecare parte o intindem pe masa presarata cu putina faina, apoi o punem pe fundul unei tăvi de dimensiunea 28×38 si o coacem 4- 5 minute.
Atentie foile se coc repede, aveti grija sa nu le ardeti :).
Pentru crema:
Amestecam amidonul cu lapte, zahar si zahar vaniliat si apoi punem craticioara pe foc mic amestecand pana se ingroasa.
Lasam sa se raceasca. Separat frecam putin untul sa se desfaca si adaugam apoi putin cate putin din crema racita. Adaugam sucul de lamaie, coaja si mixam bine. Obtinem o crema fina, pufoasa. Pe cea din imagine am făcut – o cu margarina Rama.
Umplem foile si deasupra presaram zahar pudra.
Taiem prajitura a 2-a zi cu un cutit inmuiat in apa calda.
Observații:
Cantitatea de faina este aproximativă, aluatul trebuie sa fie mai moale.
Încercați sa intindeti foile direct pe foaia de copt si sa nu folositi făină la întinsul lor. Vor fi mult mai fragede.
Puteti pastra un pic de crema pe care sa o puneti deasupra apoi presarati nuca de cocos sau ciocolată alba
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
de cand cu sarcina imi vine din ce in ce mai greu sa vad ce ai mai facut bun.sotul meu zice mereu:Nu poate si Amalia sa se mute un pic mai aproape de noi?????????imaginati-va si voi cum e sa fi insarcinata aproape in 6 luni si sa te uiti la asemenea poze cu asemenea mancarica………………
Arata tare yummi!
Alina draga nu ramane decat sa-l pui pe sot sa se apuce de bucatarit :)).
Multumeesc :).
amalia, la foaie nu mai trebuie si alte ingrediente umede, ajung ouale? as vrea sa o incerc si eu si am dubii…multumesc
Ajung doar ouale :).
wow che delizia!complimenti!!! ciao!
Foarte buna prajitura si eu am facut-o demult, trebuie sa o refac cat de curand ;-)
Grazie Frederica :)
Liana asa e, pe cat de simpla atat de buna !
Prajitura copilariei. Ii duc dorul. O sa incerc reteta ta. O singura data am facut-o de cand am plecat din tara, si mi-a iesit si nu prea. Incerc in weekend reteta ta.
Laura sa-mi scrii cum ti-a iesit :).
draga mea mai uitate o data in reteta
nu are cum sa fie doar 2 calbenuse si 1 ou la 400 gr de faina
incearca sa dai cat de cat ingredientele clar pt. ca e vorba de o prajitura nu de alceva
inca o dat nare cum sa fie destul ;2galbenuse si 1 ou fara ;umed ‘\altceva
Mia ma uit cred ca am omis ceva :( cand am scris reteta.
Mia mai uita-te si tu peste gramatica, ce zici?
Ce sa zic, ai dreptate … abia acum de cand am site am inceput sa recitesc retetele si sa le rescriu :), oricum daca gasesti greseli te rog scrie-mi si o sa le corectez . Si lasand gramatica la o parte :) , sper ca iti plac retetele si poate o sa le si incerci.
vai lasati doamna prof. andra
nu am stiut ca sant la teza. scuze
acum fac un blat de tort cum ai pus tu reteta………sper sa-mi iasa
Sper si eu :)
eu am terminat chiar acum 10 minute de facut prajitura a iesit minunata iti multumesc mult pt reteta esti o bucatareasa excelenta
Cu placere !
buna amalia multumesc ptr reteta prajiturii ALBA CA ZAPADA e o prajitura excelent de buna si usor de facut, nu credeam, poti te rog sa pui si alte retete de prajituri cu foi tot asa de usoare de facut si bune,cum ar fi dobos prajitura ma-r interesa,ce te mai rog poti specifica in retete si dimensiunea tavii.MULTUMESC MULT DE TOT ASTEPT RASPUNS,O
ZI BUNA PA.
Dana trebuie sa masor tava este cea mica pentru prajituri cred ca 25×35.
Buna AMALIA mai postezi ceva prajituri usoare si bune? ms mult,o zi placuta sa ai.
Da sper ca de Pasti :).
buna AMALIA,multumesc ptr raspuns,cand ai timp poti sa mai postezi cateva reteta de prajituri la fel de bune si usoare,ca se apropie pastele si sa ma decid ce prajituri sa fac.
SA-TI TREAIASCA MINUNATIA AIA MICA DE BAIAT FRUMOS CE E,E UNS CUMP I-TI VINE SA-L MANANCI,SA-I DE D-ZEU MULTA SANATATE SA CREASCA MARE SI SANATOS,SI TIE I-TI DORESC MULTA SANATATE .acum inteleg de ce nu mai postai rete.
ce receta delicoasa
multumesc
Buna Amalia am făcut multe reţete de la tine Si au ieşit super Acum vreau să o încerc pe această dar Nu am amoniac pot folosi praf de copt?astept raspuns multumesc esti o adevărată sursă de inspiraţie pt mine Si familia mea,datorită reţetelor tale reuşesc întotdeauna Sa Imi impresionez familia.multumesc Inca o dată
Nu stiu sincer, eu nu am incercat cu praf de copt niciodata …
amalia nu ma descurc cu crema . cred ca o dau ån bara am copt foile dar cu crema nu prea ånteleg. :-(
mmmmmmmmmmaaaaaaaaaaammmmmmmmmmaaaaaaaa
Pfff una a uitat sa vorbească românește si alta critica cu gramatica ei
Draga Amalia după ce ca vrei sa ne ajuti mai trebuie sa ne si suporti. Vai vai dacă sint atitea destepte ce mai vor sa învețe si scuze dacă am greșeli de gramatica
buna, as vrea si eu sa fac reteta sambata, imi poti spune, te rog, dimensiunile tavii? multumesc :)
cred ca 27*37
Amalia,unde lociuesc nu gasesc amoniac,ce im recomanzi praf de copt sau bicarbonat .Multumesc
Bicarbonat
Amalia, iti multumesc pt minunatele retete, esti o sursa de inspiratie. Am facut multe dintre retetele tale, printre care ieri am facut si prajitura asta, dar spune-mi te rog trebuiau insiropate foile? Pt ca am taiat azi si nu s-au inmuiat, in rest e foarte buna la gust. Multumesc
Nu trebuie insiropate si trebuia sa se inmoaie :)