Nu-i saptamana fara sa fac supa de salata, doar acum e sezonul, imediat trecem la fasole verde. Eu o fac in mai multe variante, cu lapte, cu iaurt, cu costita, fara… sau in cazul de fata acrita cu jintuiala (jintuiala = zer stors din cas lasat sa se acreasca folosit pentru prepararea unor bucate). Desigur se poate acri cu ce va place, suc de lamaie, bors, otet.
Ingrediente necesare pentru supa de salata:
- 5-6 capatani salata
- 200g slaninuta afumata
- 2 oua
- 1 – 2 fire ceapa verde
- 1 – 2 fire usturoi verde
- leustean proaspat
- marar
- sare
- pentru acrit aprox 400ml jintuiala ( puteti inlocui cu zer, bors, otet sau suc de lamaie)
- ulei
Cum preparam supa de salata?
Spalam salata si o rupem bucati. Slaninuta o taiem bucatele si o prajim in putin ulei. Adaugam salata si amestecam pana scade. Adaugam apa, cred ca aprox 4 litri, ceapa si usturoiul taiate felii, leusteanul, sare.
Lasam sa fiarba la foc mic acoperita cu un capac. Cand salata este fiarta, adaugam jintuiala, mai lasam sa dea cateva clocote si oprim focul. Galbenusurile le amestecam intr-un bol si punem putin cate putin din supa fierbinte, apoi rasturnam amestecul in oala.
Daca vreti puteti sa le amestecati cu 200 ml de smantana (de minim 18% grăsime) si apoi sa puneti supa fierbinte. Albusurile le „aruncam” in oala amestecand mereu. Gustam si daca e cazul mai punem putina sare. Adaugam mararul tocat si servim.
Puteti sa mancati supa atat rece, cat si calda cu mămăliguță.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Supa de salata e preferata mea, as putea manca nonstop. In mare parte asa o prepar si eu doar ca fara ceapa si jintuiala(ca nu-i de unde:P), la fierbere adaug si apa si lapte, iar la final mie imi place sa fac ouale omleta, le tai in bucatele si dupa aia le adaug in supa si smantana din belsug ;)
Ce este „jintuiala”?
Ca arata atre bine, nu am mai facut pana acum o asemenea supa si as incerca si eu, mai ales ca am gradina plina se salata :)))))
Dana am scris undeva la inceputul retetei, jintuiala este zerul rezultat dupa separarea casului din laptele de oaie. Este gras, gros, cu multe ramasite de cas prin el. Se gaseste la piata in magazinele producatorilor particulari. Eu de acolo am cumparat cu 4 lei litrul.
Una din supele mele preferate!
e ciorba care se mananca in cele mai mari cantitati la mine acasa,o fac cu iaurt natural.multa smanatana..usturoi. muuult marar….si carnat de casa..il prajesc la inceput…..
Se pare ca toata lumea apreciaza mararul :).
buna amalia poate imi dai si mie o reteta de ciorba de pasare sotului nu ii plac ciorbele facute de mine multumesc
Alina, vezi la retete de ciorbe, poti incerca ciorba de pui a la grec… respecta reteta si o sa vezi ca sigur o sa-ti iasa o ciorbita minunata :).
multumes amalia
Miam miam (ca să o imit pe fiică’mea când vede ceva ce-ar vrea sa pape). E ciorba mea preferată, alături de supa de pui cu taieţei (nu mă pot decide între ele). Aş mânca non-stop din astea.
Când eram în facultate şi aduceam pachet de acasă (din Ardeal în Moldova, unde nu s-a văzut aşa ceva), tăbărau colegele de cameră pe bidonul cu „zamă deşălată” (eu ii ziceam „zamă de şălate”, ca pe la ţară).
Şi acum îmi face mama ori de câte ori merg acasă pentru că a ei e muuuuuuuuult mai bună decât a mea.
:)) Mariana sper sa incerci si alte retete de pe site :).
ciorba de salata e preferata mea. dar o fac …….altfel. am invatat de la soacra mea, care locuieste in brasov. eu calesc putina ceapa, cu morcov si o „felie” de radacina de telina, apoi pun apa sa fiarba putin legumele (care nu depasesc 150 g impreuna). adaug salata o acresc so o dau deoparte.
separat fac o omleta cu costita .
intr-o alta oala pun un paharel mic de iaurt si aceeasi cantitate de smantana si un galbenus de ou. le amestec, pun niste usturoi pisat si incep sa pun ciorba peste. cand am terminat de pus toata ciorba, pun omleta bucati, pun marar si patrunjel si o gust de sare si piper.
nu stiu daca am explicat bine. nu sunt buna la asta. e mai mult de zis decat de facut, dar e foarte buna.
Foarte bine ai explicat, o sa incerc si eu varianta asta :).
am uitata sa spun ca las si salata sa fiarba. abia apoi o iau de pe foc. :))) dar se intelege, nu?
O minunatie de ciorbita :) eu o prepar ca si anca sorina doar ca pun numai lapte batut si nu mai adaug smantana .
Felicitari pentru blogu draga amalia. :)
am incercat si eu aceasta reteta, si mi-a iesit super buna…
Ma bucur sper sa mai incerci si alte retete :)
Eu nam mai facut de multi ani si as vrea sa fac pe maine dar nu am ceapa verde,uturoi verde si nici lusteau sau marar fara nu se poate face :)
Poti pune ceapa alba, catei de usturoi
Super buna,dragele mele!