De cand nu am mai gatit o ciorba „adevarata” , cum zice sotul … si pentru ca Dodo prezentatorul emisiunii Buna dimineata Transilvania a amintit de ciolan, am pus osul la treaba si uite ca astazi va propun o reteta de ciorba de varza cu ciolan afumat, numai buna dupa o zi obositoare de servici. Ferice de cei care sunt in concediu :).
Ingrediente:
- 1 varza alba ( aprox 1 kg)
- 1 ciolan de porc afumat si dezosat
- 1 legatura de zarzavat ( 3 morcovi + 2 radacini de patrunjel)
- 1 ceapa
- 250ml lapte
- 250ml bulion
- 1 lingura de boia dulce
- 2 crengute de cimbru
- 1 legatura marar verde
- sare, ulei
Taiem ciolanul bucatele si il punem la fiert in 6 litri de apa. Cand apa clocoteste, adaugam legumele taiate felii si ceapa tocata marunt. Dupa 30 de minute adaugam si varza taiata marunt si cimbrul. Lasam sa fiarba si cand carnea este fiarta facem rantasul.
Incingem 2-3 linguri de ulei si adaugam 1 lingura de faina. Amestecam sa se dizolve si apoi adaugam 1 lingura de boia dulce. Amestecam pana isi schimba putin culoarea apoi adaugam treptat laptele amestecand mereu. Lucram la foc mic. Rasturnam amestecul in ciorba si mai adaugam bulionul.
Lasam sa dea cateva clocote, oprim focul si adaugam mararul tocat.
Servim cu ardei iute si smantana. Pofta buna !
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
hmmm ce bine arata…cu siguranta am sa fac si eu..:*:*:*:*
Anda sa-mi scrii daca ti-a placut :).
Foarte buna , printre preferate, dar totusi prefer cu carne proaspata, asta nu inseamna ca nu-mi place cu cea afumata :) ! Puup si o seara placuta!
Multumesc la fel Adela :)
nu am vazut cu ce acresti ciorba ca e ciorba nu supa
Cu nimic e suficient bulionul, dar daca preferi mai acra poti pune sare de lamaie, bors sau moare de varza.
Acum am oprit plita…. a iesit geniala…foarte usoara si rapida reteta!
Multumesc mult pentru idee!
D.
Acum o pregatesc:D
Sper sa-ti placa, astept impresii :)
Mama, ce bine arata!
Tocmai am terminat-o de facut, si mi-a iesit delicioasa!
Am ramas fara marar, dar am adaugat putin mai mult cimbru si piper.
:D
Pofta buna atunci! :)
Deci jur ca-mi bag picioarele. Nu pot sa inteleg cum mama masii faci rantasul (da, nervi!). Tot timpul mi se fac cocoloase… ce naiba nu fac bine?
Daniela in primul rand nu te enerva :). Focul trebuie sa fie mic, mai bine trage cratita deoparte adaugi bulionul si amesteci rapid. Daca focul este prea tare atunci se ingroasa repede si se fac cocoloase. Sper ca ti-am fost de ajutor. PS cirobele cu rantas sunt gustoase dar nu intotdeauna sanatoase :)