Gogosi pufoase

Gogosi pufoase

Ce ati zice daca v-ati trezi duminica dimineata si pe masa din bucatarie v-ar intampina un platou cu gogosi pufoase calde si aromate alaturi de un pahar cu lapte? Ar fi un mic dejun perfect dar pentru asta ar trebui sa avem cativa anisori si sa se trezeasca mama de dimineata sa le faca. Sau sa ne trezim noi si sa le facem, pentru jumatatea noastra… hmm, asta nu cred ca se potriveste :)), mai bine ramanem la varianta initiala care e mai plauzibila.

Reteta de gogosi am tot modificat-o in timp si am perfectionat-o astfel incat am ajuns la cea perfecta sau ma rog, aproape perfecta. De data asta am masurat cu grija ingredientele ca sa puteti sa o incercati si voi cu sanse depline de reusita.

Ingrediente pentru reteta de gogosi pufoase

  • 500 g faina 000
  • 2 galbenusuri
  • 25 g drojdie
  • 2-3 linguri de zahar
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 50 g unt sau ulei
  • aproximativ 250 ml lapte

Cum se fac gogosile pufoase?

Frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam 1 lingurita faina si 3 linguri lapte si amestecam. O lasam sa se umfle.

Intr-un vas mai mare punem faina (daca o puteti cerne ar fi super ) si adaugam drojdia umflata. Separat frecam galbenusurile cu zahar si adaugam si esenta de rom.

Punem amestecul de galbenusuri si coaja rasa se lamaie peste faina. In lapte punem untul si il incalzim putin astfel incat untul se topeste si laptele este putin cald.

Adaugam si laptele (tot) si framantam bine. Aluatul trebuie sa se desprinda de vas. Asta inseamna ca este framantat suficient.

Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca la cald o ora.

Apoi luam o planseta punem putina faina si rasturnam aluatul. Il impaturam ca si un plic si apoi il intindem cu sucitorul de grosimea de 1 cm.

Il taiem in forme rotunde cu un pahar sau cu o forma speciala si lasam sa dospeasca (15 minute) timp in care spalam vasele sau tragem cu ochiul la TV.

Dupa 15 minute…

Intr-o cratita incingem uleiul. Folosim cam 500 ml ulei. Gogosile trebuie sa se prajeasca in baie de ulei, ca sa nu consum foarte mult eu folosesc o cratita cu un diametru mai mic in care pun uleiul.

Ca sa ne dam seama daca s-a incins uleiul punem un pic de faina (cu varful degetelor). Daca sfaraie si face bulbuci e in regula. Punem gogosile la prajit cu partea de jos (cea de pe planseta) in sus.

Le intoarcem sa se rumeneasca frumos, de fapt unele se intorc singure :) si apoi le scoatem pe un platou pe care am pus un servet de hartie.

Nu le suprapuneti pe platou, deoarece sunt foarte pufoase si se vor lasa.

Gogosi pufoase

Trecem gogosile prin zahar pudra si apoi le servim. Sunt delicioase. Nu ma intrebati cate mi-au iesit pentru ca am mancat si eu si sotul si vecina si apoi mi-am amintit ca nu le-am numarat :).

Gogosi pufoase

Alte retete pe care le putem consuma cu lapte si vi le recomand cu drag sunt cele de chec cum ar fi: checul cu albusuri sau checul cu iaurt. Si nu uitati consumati lapte cu incredere nu trebuie sa lipseasca din consumul zilnic de alimente !

Aici aveți și rețeta video de gogosi pufoase

Spor la gogoșit!

Reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


83 de comentarii la „Gogosi pufoase”

  1. Sincer de mult cautam o reteta de gogosi simpla si buna care sa nu fie ”cocoase” iar cea pe care tocmai ai postat-o pare intradevar perfecta!

  2. Superrrrrrrr bune !!
    Cum am vazut reteta ,am si preparat-o ,desi nu mi-au crescut asa cum au crescut la tine ,au fost bune ,bune de tot !
    Pitica mea de doi ani si jumatate a papat cred ca vreo sapte bucati !! Si ar mai fi papat dar nu i-am mai dat noi .
    Eu am folosit un pahar mai mic la taiat asa ca au fost mai micute .

      1. Da ai dreptate ,nu am avut asa cald in bucatarie ,DAR …am comanda de inca o tura :)) ,eu am facut compozitia dubla ,suntem 5 persoane in casa ,si s-au papat toate !!!!!!!!!!!!!!!!!!

      2. Ma intai am facut aluatul,si apoi am citit comentariile .Mare pacat. Am facut o caldura in casa ptr.aluat ……mf….cand puteam sa-l var in cuptorul un pic incalzit …BUN PONT DATA VIIITOARE ASA FAC!

  3. .. niciodata nu mi-au iesit gogosile si am jurat sa nu mai incerc ever..asa ca.. am incercat iar :D
    …trecand peste faptul ca am pus doar 400g de faina (era toata pe care o aveam), lapte doar 100ml (restul apa.. nu mai aveam nici lapte), unt absent, coaja de lamaie si rom idem.. am uns foaia de aluat cu ulei sa nu se prinda (faina fiind doar sub forma de fantoma)..
    .. cu toate astea au iesit niste gogosi maaaaari.. umflate…. si buuuuune….pentru prima data..
    ..deasupra am pus dulceata de zarzare si sana (pe post de frisca)

    PS.buna reteta ;)

  4. Ms mooolt pentru reteta eu sunt incepatoare in bucatarie ( nici nu am peste 18 ani de cand m-am nascut dar bucataria m-a atras) cautam mult asa o reteta dar de fiecare data era nevoie de ceva greu de gasit e perfecta reteta o incerc si eu dar putinmai tirziu ca azi am incercat altceva

  5. Tocmai ce ma invatasem cu cealalta reteta de gogosi, cea cu apa minerala.:) Cand o sa am ocazia, o sa incerc si varianta aceasta. Iti multumesc pentru retetele pe care le postezi!

  6. Iar mi-ai dat de lucru:))Acum ma apuc si cu siguranta sunt foarte bune pentru ca tot ce am facut de pe blogul tau a reusit.Chiar imi era pofta de gogosi, numai ca am cam evitat deoarece am inceput sa dospesc si eu de la o vreme indiferent daca stau la cald sau la rece:)))Apropo mi-ai placut cu consumul de lapte.Pentru asta te iubesc.Mie imi place tare mult laptele.Nu pot trai o zi fara sa beau lapte.Cafeaua numai cu lapte o beau.Dar de la un timp tot aud voci care aproape ca urla la noi si spun sa nu mai bem lapte ba chiar nici copiilor nostri sa nu le dam deoarece numai vitelul este capabil sa bea laptele de la vaca pentru ca are patru compartimente la stomac si ca noi ne imbolnavim de cancer… si ca bem laptele viteilor.M-am simtit vinovata fata de vitei dar ma intreb atunci cand am facut cadere de calciu si am lesinat de ce mai multi medici mi-au spus ca si tine sa nu lipseasca o zi laptele din alimentatia mea????Sau de ce bunicii traiau 100 de ani si nu se culcau fara un pahar cu lapte baut inainte?Oricum eu acum imi traiesc clipa asa ca o sa mananc gogosi Amalia si o sa beau lapte…..

    1. Kamy daca ar fi sa ne luam dupa tot ce scrie nu am mai manca nimic. Eu incerc sa evit grasimile sau ma rog sa nu fac exces, dulciurile ( cumparate gen biscuiti , napolitane, prajituri ) mezelurile si painea… in rest doamne ajuta :). Asa ca framanta gogosile ca eu ma duc sa cumpar lapte si iti fac o vizita :))

  7. Au iesit super,niste „pufosenii” :X
    Iubesc blogul tau:D,toate retetele de la tine mi-au iesit:D
    Maine fac spaghete carbonara:D
    xoxoxo

  8. Draga Amalia, am incercat multe dintre retele tale si sunt foarte multumita. De mult timp incerc sa fac dulciuri dar nicidata nu mi-au iesit, asta pana am gasit retele tale.Imi place ca dai multe sfaturi care sunt fff importate pentru cele care nu au experinta. As dori sa incerc sa fac eclere si profiterol ,sigur ai o reteta usor de facut si cu rezultate DELICIOASE.
    Sarbatori Fericite!

  9. Buna Amalia

    In seara aceasta ii aratam unei italience cum arata gogosii nostri, si mi s-a facut o pofta nebuna, nu am mai mancat de vreo 2, 3 ani. Cautand retete am dat de la inceput peste a ta si, cu toate ca era 9 seara, m-am apucat sa o fac.
    La inceput, din pofta, fara sperante, caci am mai incercat o reteta acum cativa ani fara succes si in plus patiseria nu o practic de loc, asa ca am sperat mult in calitatea retetei.
    Si dupa vreo 3 ore, le-am gustat … O MINUNE !
    Gustoase, pufoase, moi ! M-au vrajit! asa ca vream sa iti multumesc pentru reteta !
    De acum, cand le voi gati, la tine ma voi gandi!
    Ana

    1. Draga Ana ma bucur mult pentru reusita! Gogosile sunt preferatele mele si nu le refuz la nicio ora :). Sper sa mai incerci si alte retete de pe blog!

  10. draga amalia nici nu iti imaginezi cat mult imi plac retetele tale ba chiar tiam urmarit pasi cu atentie si ce sa vezi miau reusit

  11. Felicitari pentru blog si pentru minunatele retete! Cand am putin timp liber imi place sa intru si sa vad ce retete ati mai postat.

  12. Buna seara,din cate am vazut sunt singura persoană careia nu i au iesit gogosile,am urmat totul pas cu pas,dar in nu au crescut deloc,au rămas ca niste turtite!!!unde am gresit oare????

  13. Buna dragaa amalia chiar daca mam mai scris niciodata de ani de zile fac de mamcare dupa retetele tale delicioase complimente. Azi am gasit reteta cu gogosi am urmat exact reteta dar mia ramas foarte subtire nu stiu unde am gresit dar am mai pus faina in plus si acum astept sa creasca speram bine. Multumesc pt retetele si sfaturile tale o seara frumoasa.

  14. Buna..!! Exact asa e si reteta mea…facuta din mai multe…doar ca eu las la crescut drojdia cu putin lapte…iar restul igredientelor le amestec si le pun in faina…apoi drojdia crescuta…chiar azi am facut..si au iesit foarte bune si goale…se intorc singure in ulei….:)

  15. De care drojdie ati folosit, proaspata sau granulata (la plic)? Unde sunt nu gasesc proaspata si as vrea sa stiu cata drojdie la plic trebuie sa folosesc.
    Multumesc frumos.

    1. Din cate stiu un plic de drojdie uscata aste pentru 500g făină. Cu siguranță scrie pe plic. Eu am folosit drojdie proaspătă

  16. Buna! Mie mi-a crescut aluatul,totul a fost perfect,le-am pus cu josul in sus in uleiul incins,s-au intors singure,s-au rumenit, dar nu s-au copt inauntru si nu s-a facut gaura in ele. Oare ce nu am facut bine?

  17. Stiu ca sunt geniale si nu le rezisti, dar as vrea sa pastrez pentru copii 2 zile, se pot pastra in cutie cu capac de plastic?

  18. Felicitări pentru aceasta rețetă minunata și zeci de mulțumiri!
    Nu mai făceam gogoși de aproximativ 15 ani, de când mi-au ieșit mici și tari și am rămas cu teama de eșec!
    Acestea au ieșit delicioase, mi-au mers la suflet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.