Cremes frantuzesc

 

Recunosc fara nicio jena ca am mancat doua sau trei bucati cand a fost gata :).

Lasand caloriile deoparte, va scriu ca am mancat o prajitura cu acelasi nume la o cofetarie si m-am gandit sa o incerc acasa. Mi-a placut tare mult cum a iesit, la fel si familionului, sotul care nu e mare amator de dulciuri a mancat si el pe saturate.

Ingrediente pentru 24 portii ( eu le-am taiat mai mari asa ca au iesit 21):

  • 1 foaie de cremes
  • 250g piscoturi
  • 250ml lapte
  • 200g zahar
  • 600ml smantana pentru frisca ( puteti folosi 500ml, eu am avut 3 cutiute de 200ml)
  • 200g ciocolata alba
  • 4 oua
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 20g gelatina

Pentru insiropat piscoturile:

  • 250ml cafea mai slaba in care am pus o lingurita esenta de rom

Pentru glazura:

  • 120ml smantana pentru frisca
  • 200g ciocolata de menaj

 Cu blaturile nu avem de lucru asa ca ne apucam de crema;

Punem gelatina la inmuiat in 3 linguri lapte rece.

Galbenusurile le amestecam cu amidonul, zaharul si apoi adaugam treptat laptele.

Punem oala pe foc mic si amestecam mereu pana compozitia se ingroasa ca si o budinca.

Oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine pana se dizolva si apoi adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam si lasam sa se raceasca.

Intre timp batem smantana pentru frisca intr-un bol si in altul batem albusurile spuma. Adica mixam :).

Cand compozitia de oua s-a racit adaugam frisca putin cate putin si amestecam usor cu o paleta pana se incorporeaza bine si apoi adaugam si spuma de albusuri.

Punem foaia de cremes apoi jumatate de crema, apoi piscoturile insiropate in cafea si apoi cealalta jumatate de crema.

Lasam la rece 3 ore si apoi preparam glazura.

Intr-o oala mai mica punem smantana pentru frisca si ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine la foc mic pana totul devine o crema ciocolatie.

Scoatem prajitura din frigider si punem glazura pe care o intindem cu un cutit.

Lasam sa se intareasca si apoi o portionam si punem fulgi de migdale pe fiecare felie.

 Servim si apoi pozam :)

Observatii:

Eu m-am lenevit si am preferat sa folosesc piscoturi dar trebuia sa fac un blat subtire ( din 4 oua ) pentru ca prajitura de la cofetarie avea la mijloc un blat subtire.

Pentru ca foile de cremes sunt deobicei 2 la pachet va recomand daca nu faceti blatul sau folositi piscoturi, sa zdrobiti cea de-a doua foaie si sa o puneti asa la mijloc.

Cantitatea de zahar este pentru smantana de frisca fara zahar. Daca folositi smantana de frisca vegetala cu zahar reduceti din cantitate la 150g.

In loc de fulgi de migdale puteti folosi felii de capsuni.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


13 comentarii la „Cremes frantuzesc”

  1. Scuzati-mi ignoranta dar as avea si eu o intrebare. Foile de cremes sunt de fapt foi de aluat frantuzesc , foi de foietaj? Multumes

  2. Sa traiasca sanatos proprietarul manutei din ultima imagine! Gratie mamicii lui, eu am devenit o gospodina apreciata de familie. Multumesc

    1. :)De fiecare data cand pozez cate ceva vine curios sa vada :0…multumesc pentru aprecieri si astept sa-mi scrii ce retete ai incercat :)

  3. Buna Amalia, ai putea sa mi zici ce marime avea foaia de cremes? Eu fac foile de cremes acasa, nu le cumpar si as vrea sa stiu ce dimensiune sa le fac ca sa mi iasa prajitura la fel de inalta ca si a ta :) multumesc :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.