Ce pot sa va scriu decat ca este delicios! Dulce-acrisor poti manca cate felii vrei … sa zicem 2-3 :).
Reteta este foarte simpla doar ca dureaza putin mai mult pana este gata pentru ca sunt trei creme, doua de ciocolata si una de zmeura.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 3 oua
- 3 linguri de zahar
- 2 linguri de faina
- 1 lingura de cacao
Pentru mousse de ciocolata neagra:
- 2 oua
- 1 lingura amidon
- 4 linguri zahar
- 10g gelatina alimentara
- 250ml lapte
- 200ml smantana pentru frisca
- 100g ciocolata amaruie
Pentru mousse de zmeura:
- 300g zmeura congelata
- 300ml smantana pentru frisca
- 4 linguri zahar
- 10g gelatina alimentara
Pentru mousse de ciocolata alba:
- 2 oua
- 1 lingura amidon
- 3 linguri zahar
- 10g gelatina alimentara
- 250ml lapte
- 200ml smantana pentru frisca
- 100g ciocolata alba
Pentru sirop:
- 100ml apa
- 1 lingura zahar
- 2-3 picaturi esenta de rom
Incepem cu siropul; amestecam apa cu zaharul si le punem sa fiarba la foc mic 1 minut. Adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca.
Continuam cu blatul; albusurile le batem spuma apoi adaugam zaharul treptat si mixam pana acesta se topeste. Adaugam galbenusurile unul cate unul mixand bine dupa fiecare.
Apoi adaugam treptat faina amestecata cu cacao si amestecam cu o spatula usor peste cap astfel incat compozitia sa-si mentina volumul.
Coacem blatul 10-15 minute la 170gC intr-o forma rotunda cu diametrul de 26cm.
Scoatem blatul si il lasam sa se raceasca.
Pregatim mousse-ul de ciocolata amaruie;
Batem smantana pentru frisca. Eu am facut toata cantitatea de frisca inainte apoi am impartit-o in 3 pentru fiecare crema.
Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de lapte rece
Amestecam zaharul cu amidonul si adaugam ouale batute bine.
Adaugam si laptele si punem compozitia la foc mic amestecand mereu pana se ingroasa.
Apoi oprim focul si adaugam gelatina. Adaugam si ciocolata rupta bucatele si amestecam bine cu un tel.
Lasam sa se raceasca si apoi adaugam frisca amestecand usor.
Blatul il incadram cu inelul de la tort si apoi il insiropam. Turnam mousse-ul de ciocolata si bagam tortul la frigider.
Preparam mousse-ul de zmeura;
Punem gelatina la hidratat cu 3 linguri de apa rece.
Zmeura o punem intr-o craticioara ( eu am folosit zmeura congelata) la foc mic. O lasam sa dea in 2-3 clocote apoi o strecuram de samburi.
Adaugam zaharul, mai lasam sa dea un clocot, oprim focul si adaugam gelatina in piure-ul fierbinte si amestecam bine.
Lasam sa se raceasca si apoi adaugam frisca amestecand usor.
Scoatem tortul de la frigider si turnam mousse-ul de zmeura peste cel de ciocolata.
Bagam din nou tortul la frigider si preparam mousse-ul de ciocolata alba.
Acesta se prepara la fel ca cel din ciocolata amaruie doar ca punem cu o lingura de zahar mai putin pentru ca ciocolata alba este mai dulce.
Turnam mousse-ul de ciocolata alba peste cel de zmeura si lasam tortul la frigider cel putin 3 ore.
Apoi scoatem inelul usor ajutandu-ne de un cutit si il ornam dupa cum ne place :)
Eu nu am ornat tortul dar cred ca merge foarte bine o glazura de ciocolata.
Observatii:
Am folosit smantana pentru frisca naturala fara zahar. Daca folositi smantana vegetala cu zahar atunci reduceti din cantitatea de zahar cu o lingura.
Si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Ingenioasa adaptarea :)
http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/2012/12/tort-cu-3-feluri-de-ciocolata.html si tortul absolut delicios
Foarte bine arata tortul tau, eu am modificat reteta de aici:
http://www.haisagatim.ro/2008/04/tort-cu-mousse-de-ciocolata_13.html
Cred ca este delicios si cu ingrediente la indemana.Il voi incerca negresit.
Arata super bine!!
Am facut prajitura Furnica si a iesit super. multumesc Amalia
Eu l-as face numai din ciocolata alba si neagra, arata divin!
Arata superb. Musai sa-l incerc si eu!
Te pup
Buna Amalia foarte tare tortul,o sa il fac si eu curand,am vazut si reteta de pe blogul care la pus georgiana mai sus dar mai simplu e al tau decat celalalt imi plac enorm torurile tale si mai ales sotului
Ma bucur mult, astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :)
Scuze Georgia la pus am gresit numele
Se poate pune frisca lichida in loc la smantana?nu am facut niciodata frisca din smantana si nu stiu exact cum se face.se pune intaritor?dar zahar?mersi…
Pai frisca lichida este practic smantana dulce pentru frisca. Daca nu ai facut niciodata iti sugerez sa incerci pentru prima data cu smantana vegetala pentru frisca deoarece aceasta nu se taie… la cea naturala trebuie sa fii foarte atenta atunci cand mixezi sa nu o bati prea mult deoarece se transforma in unt.
Asadar cumperi smantana pentru frisca Hullala sau Meggle sau ce gasesti in hypermarketuri, daca scrie ca e dulce nu mai adaugi zahar doar mixezi pana se intareste. Daca nu contine zahar ( citesti cu atentie cutia ) atunci pui la inceput la 200g smantana pentru frisca 1 lingura de zahar si mixezi de zor :)
Mersi mult…maine am sa fac tortul.sper sa imi iasa.:*
Frisca se bate sau se pune lichidaa?
Se bate smantana pentru frisca pana se obtine frisca.
Buna Amalia,cat trebuie sa tin tortul in frigider dupa ce am pus crema de ciocolata amaruie?dar dupa ce o pun pe a doua?ast rsp urgent ca acum fac tortul.mersi anticipat.
Doar pana se intareste un pic, cat timp faci a doua crema e suficient si apoi o pui peste prima apoi la frigider pana faci a treia crema.
Buna Amalia. arata superb tortul tau si as vrea si eu sa-l incerc dar ma intereseaza cam ce gramaj ar avea tortul tau? Eu as vrea sa fac un tort un picut mai mare (2kg jumatate) si ma gandeam ca as mai putea pune un blat…ce zici?
Multumesc
Poti s afaci blatul de la tortul Maresal si sa-l tai in doua apoi sa imbraci tortul in frisca. Sigur o sa aiba in jur de 2,5kg. Astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :)
am incercat tortul cu capsuni in loc de zmeura si a iesit super bun.am primit numai laude.multumesc Amalia
Ma bucur ca ti-a placut! Sper sa incerci si alte retete si nu numai de dulce :)
Amalia am facut tortu a iesit super de 2 ori la-m facut mersi frumos pentru retete
amsi eu ? acest tort nu se coace deloc?se fac cremele si se bag direct in frigider ca la inghetata?
Nu se coace decat blatul.
buna…o lingura jumatate de amidon nu e prea mult? :)
Acum ca citesc reteta cred ca da … o lingura e suficient :)
l-am facut saptamana trecuta si mi-a iesit perfect… multumesc frumos :*
Buna Amalia,
Te felicit, in primul rand, pentru retetele delicioase de pe site! Arata minunat si le-am incercat nu o data…
Am pregatit zilele trecute acest tort pentru aniversarea sotului meu si a iesit tare bun si aspectuos! Voiam sa-ti cer permisiunea de a prelua reteta si pe blogul nostru (cu specificarea sursei, evident) – e vorba de un blog personal, dedicat familiei noastre, deci nu fac in niciun fel concurenta. ;) Mamicile cicitoare ale mele se vor bucura cu siguranta de o noua reteta de tort…
Sigur ca da, cu placere :)
Iti multumesc!
Si eu am facut tortul cu capsuni si a iesit minunat. Tot ce am facut de la tine mi-a placut si mi-au iesit. Acum il refac pt ziua fetitei mele si mai fac inca unul cu iaurt si piersici.
Eu toate torturile le fac cu smantana pt frisca naturala.Eu tin frisca la congelator 2 ore,o scot o bat si cand e batuta adaug 1 plic cu zahar vanilat si zahar pudra….(nu mai stiu cat dar va scriu luni ce cantitate si la cata frisca) dupa care mai mixez 2 min si gata.
Felicitari pt blog.
Ma bucur ca v-a reusit, torturile cu frisca si fructe sunt preferatele mele :)
Buna Amalia, voiam sa te intreb daca acest tort ar sustine si o „haina” de fondant
Multumesc!
Andreea cred ca da, doar ca trebuie invelit intr-un strat subtire de unt inainte de a pune fondantul.
Buna, imi poti spune daca in smantana de frisca mai pun zahar atunci camnd o bat? Mulumesc mult pentru reteta, maine ma apuc sa o fac.
Daca este naturala trebuie zahar, daca este vegetala uita-te pe cutie daca are zahar :).
Este delicios si iese perfect. Multumim pentru reteta!
l-am preparat si eu azi,pt noaptea de rev!sper sa fie ok.singura pb a fost ca mi s-a taiat moussul de zmeura de 2 ori!!a 3 oara l-am facut dupa alta reteta!!cu frisca lichida fara batere!!sa vedem ce-o iesi!!
ao spis ca folosesti smantana de frisca, dar nu ai precizat daca o amesteci in compozitie batuta sau nu
Am scris doar frisca, scuze. Smantana pentru frisca se bate pana obtinem frisca apoi o adaugam in crema.
Buna, spune-mi si mie te rog, ce smanatana pentru frisca ai folosit, si daca merge sa folosesc frisca lichida hulala. mersi frumos
Eu am folosit smantana pentru frisca Meggle dar poti folosi si Hulala. Ar fi bine daca ai folosi smantana naturala pentru frisca e mult mai sanatoasa. Dorna de exemplu.
Ai idee cam cate portii ies? Duminica ii serbez ziua fetitei si am in jur de 15 invitati, crezi ca ar ajunge? Multumesc
E cam la limita sa stii, ma gandesc la gramaj, tortul are cred cam 1,6kg si o felie ar fi cam 100-150g. Eu l-am facut de ziua mea insa nu am avut asa multi musafiri :) dar s-a cerut supliment pentru ca este destul de usor, adica ma refer fiind dulce acrisor si crema cu frisca poti manca una doua felii fara probleme…
Ai ma gandeam si eu ,de obicei la noi in gasca noastra se cere supliment,mai ales la torturile tale :) cred ca ma indrept spre tortul Laura,pare si bun si e si marisor!multumesc pentru raspuns! O zi frumoasa!
Buna Amalia, in primul rand, multumesc de reteta, de 1 an incoa, il fac la fiecare aniversare sau sarbatoare, si am mare succes cu el . Vroiam sa il mai diversific pt. aniversarea de 3 ani al fetitei, si sa fac mijlocul de visine, am cumparat congelate, ai idee cam ce cantitate sa folosesc, si daca mai trebuie sa adaug ceva la mouse de visine , fata de cel de zmeura? Mersi frumos, O seara buna !
Cred ca deja ai facut tortul dar ptr mousse e ok 250g …nu mai trebuie sa adaugi nimic. Scuze de intarziere dar mesajul a intrat la spam :).
Buna. As vrea sa fac acest tort de ziua indragostitilor si as vrea sa il fac in forma de iNima.pot folosii aceleasi cantitati la ingrediente sau mai putin.
Scuze de întârziere. ..depinde cat de mare e forma
Buna! Ce fel de gelatina este? Granule sau foite? Multumesc
Granule am folosit eu dar puteti folosi si foite.
Buna seara. Va rog sa mi spuneti daca mousse-ul se poate asambla intr-o tava detasabila din metal, sau trebuie neaparat tava din silicon. Multumesc
Se poate asambla in tava detasabila, turnati un strat puneti la frigider sa se intareasca putin apoi procedati la fel si cu celelalte straturi.
Multumesc. Citisem undeva ca trebuie ca tava sa fie neaparat din silicon si nu din metal si asta nu stiam.
Cat trb lasata fiecare crema la frigder?
Pai faceti prima crema, o turnati peste blat apoi bagati tortul la frigider. Pana sta la frigider preparati a doua crema si tot asa.
Putem folosi smantana de 25-30%?(batuta cu zahar)?
Trebuie smantana dulce pentru frisca nu fermentata…cea pentru frisca are peste 30% grasime
A iesit superb.
Doar ca eu am inlocuit ultima crema cu jeleu de zmeura🤗
Ma bucur tare mult! Data viitoare poate imi trimiteti si o poza daca mai incercati retete de pe blog :)
Buna ziua, imi place foarte tare acest tort, multumesc pentru reteta, fetita mea urmeaza sa împlinească 1 anisor si cu aceasta ocazie as vrea sa fac acest tort. Am citit toate comentariile sperand sa gasesc raspuns la o intrebare, banala, dar m-ar interesa tare mult: desi reteta este postata din 2013, poate va mai amintiti de unde ati cumparat acel creion pentru decor roz sidefat, mi-as dori sa imi cumpar unul pentru ziua fetitei. Sper sa imi reuseasca tortul. Multumesc tare mult 🤗😍
Cred ca deja e tarziu cand va raspund, acum am vazut mesajul, creionul este de la Dr. oetker, l-am cumparat din Kaufland.