Poate v-ati gandit de multe ori „as manca un felie de tort bun, nu stiu de care…nu neaparat deosebit dar sa fie bun”. Uite ca am gasit tortul :)pe cat de simplu pe atat de bun. Chiar foarte bun. Si asta o spun nu numai eu ci si sotul meu care nu e amator de dulciuri :).
Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua
- 150g zahar
- 60g faina
- 2 linguri apa calda
- 1 plic zahar vaniliat
Pentru crema:
- 1 budinca de vanilie
- 400ml lapte
- 200g unt 80-82% grasime
- 150g zahar pudra
Pentru sirop:
- 150ml apa
- 1 lingura zahar
- 2-3 picaturi esenta de vanilie
Mai avem nevoie de:
- 2 banane
- 3-4 kiwi
- 500ml frisca
1. Preincalzim cuptorul la 180g C
2. Pregatim blatul; galbenusurile le mixam bine ( pana se topeste zaharul si amestecul creste in volum) cu jumatate din cantitatea de zahar, si 2 linguri de apa calda.
Separat batem albusurile spuma tare si apoi adaugam restul de zahar, zaharul vaniliat si mixam pana acesta se topeste.
In amestecul de galbenusuri adaugam treptat faina amestecand usor cu o lingura peste cap si apoi albusurile amestecand tot asa pana obtinem o compozitie pufoasa.
Coacem blatul in tava mare de la aragaz ( tapetata cu hartie de copt )timp de 15-20 minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea.
Scoatem blatul si il lasam sa se raceasca.
3. Pana se coace blatul pregatim siropul; punem apa la fiert cu zaharul, lasam sa dea 2-3 clocote si apoi adaugam esenta de vanilie.
Lasam sa se raceasca
4. Preparam crema; pregatim budinca conform indicatiilor de pe plic si o lasam sa se raceasca acoperita cu o folie de plastic sa nu faca crusta.
Untul il mixam bine cu zaharul pudra.
Adaugam treptat budinca racita si mixam. La sfarsit puteti adauga si un pic de esenta de vanilie.
5. Blatul il taiem in 3 de-a lungul; eu am avut tava de 40×30 cm asadar am obtinut 3 bucati de 13x30cm.
6. Asamblam tortul;
O foaie de blat (insiropam), crema, felii de banane stropite cu putin suc de lamaie sa nu se oxideze, frisca ( in strat subtire doar cat sa acopere fructele).
Apoi blat ( insiropam), crema, felii de kiwi, frisca ( in strat subtire doar cat sa acopere fructele).
Apoi blat ( insiropam), crema.
Ornam cu frisca si fructe sau ciocolata.
Lasam la rece 1 ora si apoi taiem felii de 1,5 cm ( e suficient pentru ca este consistent) cu un cutit bine ascutit inmuiat in apa calda.
Delicios!
Reteta este preluata de pe www.coolinarika.com cu multumiri.
Observatii:
Reteta de blat este foarte buna, poate ati observat ca este putin deosebit de pandispanul clasic
Puteti sa coaceti blatul intr-o tava rotunda cu d=24cm, dar va recomand varianta de mai sus.
Si da, am folosit oua de casa :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
draga amalia, cand e vorba de torturi sau prajituri gen tort la tava de cuptor sunt prima la apel.
asa ca aceasta postare, e binevenita pentru mine, si in viitor sa ti pastrezi acest obicei frumos :))) superidee super tort.
multumesc frumos
un tort cu serbet cumva vreodata?
Cumva vreodata sa stii ca da :)
buna amalia,vreau sa te intreb plicul cu zahasr vanilat cate grame are ca eu am doar plic mare cu zahar vanilat de 100 gr,iar tu ai folosit doar un plic de budinca ,ptr ca aici sunt pachete cu 2 plicuri de budinca .te rog frumos daca poti sa-mi raspunzi urgent ca vreaqu zilele astea sa l fac.multumesc si scuza deranjul
Plicul de zahar vaniliat are 8-10g iar cel de budinca 50g. Sper sa iti reuseasca si astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :)
buna,Amalia,multumesc ca mi-ai raspuns ,cu siguranta iti voi scrie ,iti doresc sanatate si o duminica frumoasa
Mi se pare delicios,asa ca il voi pregati negresit.Multumim pentru retetele delicioase pe care ni le oferiti.
Sper sa va placa!
Arata bine, presupun ca si la gust e la fel de bun.
Delicioasa crema! Ma apuc si eu de aceasta retete! Intrebarea mea e: ai ornat cu frisca, nu cu crema,nu? Intreb pt.ca nu vad frisca la ingrediente. Felicitari, esti minunata!
Scuza-ma, cand m-am apucat de lucru, am vazut si frisca!
Mi-ar fi rusine sa postez retete cu preparate la PLIC
Buna ziua!
Tortul arata foarte, foarte bine si mi-a atras atentia ;)
Totusi… 60 g de faina nu este prea putin pentru 6 oua?
Nu, sa stiti, practic e aproape ca si blatul clasic de pandispan…o lingura de faina are aproximativ 15g.