Curry este un condiment dar și un fel de mancare cu condimente specifice sudului Asiei si cand spunem asta ne gandim la India. Si cand spunem condimente ne referim ori la mix-ul de condimente intitulat pudra de curry ce contine obligatoriu turmeric, coriandru, sofran, nucsoara, cardamom si multe altele. Mie imi place foarte mult dar recunosc ca am preparat doar de cateva ori curry, copiilor nu le place si mereu gatesc mai mult pentru ei. Acum pentru ca am o perioada in care nu mananc carne asa de des, am incercat tot felul de preparate vegetariene si de unele am ramas profund impresionata in principiu sunt cele care contin linte sau naut.
Curry cu cartof dulce si linte este un preparat absolut gustos daca sunteti adeptii mancarurilor condimentate in stil asiatic. Se face foarte rapid si din ingredientele indicate ies aproximativ 4-5 portii.
Se serveste obligatoriu cu orez, recomand sa folositi orez basmati atat pentru gust cat si pentru textura.
Fac o mic aparanteza si ma gandesc la recomandarile care le fac, parca as fi cine stie ce bucatar, dar pur si simplu asa imi vine sa scriu fara sa ma cred superioara. Am printre voi dragi cititori persoane care cu siguranta gatesc mult mai bine ca mine, de la aceia primesc si eu sfaturi, va asigur ca tin cont de toate parerile.
Revenind la reteta, am citit mai multe pe net insa pana la urma am facut o combinatie care mi-a iesit ultra mega delicioasa, sotul a fost super incantat. Singura diferenta care face diferenta :) etse faptul ca am folosit smantana pentru gatit cu 10% grasime in loc de lapte de cocos, daca nu gasiti lapte de cocos va recomand sa o folositi si voi, o sa vedeti ca preparatul va fi ce trebuie, cum s-ar spune.
Curry cu cartof dulce și linte
Ingrediente 4 portii:
- 2 cartofi dulci medii
- 1 conserva de linte verde
- 1 ceapa potrivita
- 1 ardei kapia
- 1 morcov potrivit
- 3 catei de usturoi
- 50g pasta de rosii
- 1 lingura curry de calitate
- 1/4 lingurita ghimbir ras
- 350 ml lapte de cocos ( puteti folosi smantana pentru gatit cu 10% grasime)
- sare
- piper
- fulgi de chilli
- 50g unt
- 300g orez
Intr-o tigaie incapatoare ( a mea a fost la marele fix) topiti untul. Adaugati ceapa tocata marunt, morcovul tocat si ardeiul taiat cubulete mici. Amestecati usor si pana se prajesc curatati cartofii de coaja si ii taiati cubulete nu foarte mari.
Lintea o scurgeti de apa din conserva si o clatiti bine apoi o scurgeti.
Adaugati usturoiul tocat amestecati apoi adaugati pudra de curry si mai lasati un minut. Adaugati ghimbirul, pasta de rosii, cartofii si lintea. Amestecati si adaugati 150ml apa si smantana pentru gatit ( in cazul meu), sare, piper, fulgi de chilli.
Lasati sa se faca la foc mic aproximativ 15 minute, pana fierb cartofii timp in care mai amestecati din cand in cand.
Orezul il fierbeti in apa cu sare conform indicatiilor de pe ambalaj, apoi il strecurati.
Serviti curry cu orez si coriandru verde deasupra ( in cazul meu patrunjel).
Este foarte bun!
Observatii: Culoarea mancarii este in functie de pudra de curry folosita. Poate fi mai galbena sau mai rosiatica.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Foarte buna reteta! Eu uneori fac curry indian cu Garam masala, cuisoare, coriandru praf in loc de pudrade curry.
Delicios oricum! Suntem fani curry!
Si noi :)