Plăcintă creață – când se coace, dă-o ‘ncoace!

PC2

Da, așa strigau copiii duminică dimineața când de la casa lelei Jenică veneau mirosuri îmbietoare de plăcintă coaptă pe lespede. Plăcinta creață nu este una oarecare, ci una îndelung frământată, a cărei origine este de mult timp disputată de sălăjeni și maramureșeni. Căci da fiecare susține că rețeta este a lor din moși – strămoși iar secretul reușitei este doar de ei știut. Pe cine să cred nu știu, dar după o mică informare prin famile și prin împrejurimi, am ales sălăjenii, soțul e maramureșan get beget și nu a auzit niciodată de plăcinta asta, decât că își amintește atunci când era student și mergea acasă în vacnțe oprea la Mesteacăn unde mânca plăcintă creață.

Dar nu-i ce trebuie, cum spune prietena mea, nepoata lelei Jenică, plăcintă creață cum bunica ei care locuiește într-un sat la 20 de km de granița dintre Sălaj și Maramureș știe să facă, rar întâlnești.

Eu, născută în Hunedoara, copilărind într-un sat de pe malul Mureșului, trăind în Cluj, obișnuită cu lichie, palanețe și poale în brâu și mare amatoare de alte feluri de plăcinte pot să vă scriu cu mâna pe inimă că este cea mai bună plăcintă pe care am mâncat-o până acum. Nu contează cui îi aparține rețeta, mă bucur că am aflat-o cu toate secretele ei și am putut să o reproduc cât mai fidel în cadrul campaniei frumoase din care sunt mândră că fac parte, Selgroscautapasiunea.

PC3

Îți mulțumesc Cristina că m-ai învățat să o prepar și îi mulțumesc în special bunicii tale :)

Așa cum scriam la început această plăcintă o făceau gospodinele dimineața devreme în zilele de duminică, atunci când toată familia mergea la slujbă apoi se bucura în tihnă de bucatele alese de sărbătoare.

Ingredientele sunt puține și simple dar musai să fie de calitate.

Pentru aluat avem nevoie de:

  • 1 kg de făină albă 000
  • 50g drojdie proaspătă
  • aproximativ 400ml apă
  • 1 linguriță sare

Pentru umplutură avem nevoie de:

  • 700g brânză frământată de oaie
  • 300g brânză dulce de vacă
  • 1 legătură de cozi de ceapă verde
  • ½ legătură mărar

Mai avem nevoie de:

  • 2 ouă
  • 2 linguri de smântână grasă
  • 200ml lapte
  • 1 lingură de untură
  • ulei pentru prăjit

Pentru copt ne trebuie o lespede sau tigaie de fontă și o formă rotundă de lemn cu diametrul aproximativ de 30cm pentru aranjat plăcinta.

La început frecăm drojdia cu puțin zahăr, adăugam 100ml apă călduță și o linguriță de făină. Amestecăm bine și lăsăm să crească la cald.

Făina o cernem, apoi facem o gaură în mijloc, adăugăm drojdia crescută, sare și puțin câte puțin apă călduță. Frământăm bine aluatul până aproape începe să dospească. Puteți face proba în felul următor;  îl strângeți în formă rotundă și apăsați în mijloc cu un deget, dacă aluatul revine la loc înseamnă că e bine frământat. Dacă nu continuați :). Acoperim cu un șervet textil aluatul frământat și îl lăsăm să crească la cald o oră.

S3

S4

Până când dospește aluatul ne ocupăm de umplutură. Cozile de ceapă le tocăm marunt, la fel și mărarul apoi le amestecăm cu brânza de oaie și cea de vacă.

S1

S2

Separat batem bine ouăle și le amestecăm cu smântâna.

S13

Laptele împreună cu untura le punem într-o crăticioară la foc mic sa fie calde tot timpul.

Și ne apucăm de treabă ; rupem cu mâna o bucată de aluat ( cât să încapă în palmă) și pe un blat sau masă de frământat presărată cu făină întindem cu ajutorul sucitorului o foaie subțire de aluat. Ne ajutăm de făină și tot întindem în toate părțile până când dacă băgați mâna sub foaia de aluat se vede culoarea degetelor. Pentru cine face prima dată chestia asta e muncă nu glumă :)

Luăm foaia de aluat, o punem pe platoul rotund de lemn și o ungem cu smântâna amestecată cu ou lăsând o margine de câteva degete. Apoi punem compoziția de brânză din loc în loc și împăturim. Prima dată începem cu partea dinspre noi, luăm o bucată de aluat și îl aducem spre mijloc unde apăsăm puțin, apoi următoarea și tot așa până am acoperit compoziția. Sper să vă ajute fotografiile dacă nu am explicat foarte bine.

Pentru cine face prima dată pare foarte complicat, dar nu este să știți , ideea este următoarea: cu cât foaia de aluat este mai bine întinsă și mai subțire cu atât sunt mai crețe plăcintele.

S5

S6

S7

S8

S9

S10

Ungem cu ulei tigaia încinsă și așezăm plăcinta cu fața în jos. Lăsăm să se prăjească la foc potrivit și când s-a rumenit dedesubt, o întoarcem cu multă atenție să nu se rupă cu o paletă de lemn. Punem deasupra două linguri din amestecul fierbinte de lapte cu untură și lăsăm să se prăjească bine.

S11

S12

Scoatem pe un platou. Procedăm la fel cu fiecare plăcintă având grijă ca după fiecare prăjire să ștergem bine tigaia cu un servet de hârtie.

Servim plăcintele cu smântână.

PC1

Din acest aluat se pot face și rechișe, tot plăcinte crețe doar că de post. După ce se pune aluatul intins pe forma rotundă, se unge cu ulei se presară sare grunjoasă, apoi se împăturesc la fel doar că apoi se aplatizează bine bine cu sucitorul și se prăjesc. Sunt plăcinte de post care se pot servi cu fasole bătută sau pur și simplu cu o salată de ceapă roșie.

Așadar rețeta am scris-o, mulțumirile le-am transmis, rețeta lelei Jenică merge mai departe prin campania Selgroscautapasiunea pe care am început-o în noul an, vă recomand să încercați rețeta pentru că plăcintele astea sunt o nebunie :), eu cu siguranță săptămâna viitoare le refac din nou.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


10 comentarii la „Plăcintă creață – când se coace, dă-o ‘ncoace!”

  1. Bunā am sa fac și eu la fetele mele aceste plăcinte sper sa le placă
    Va mulțumim pentru ce ?va spun pentru ce pentru simplul fapt ca învățam sa facem bunătăți ca la bunica acasă chiar dacă locuim intr-o zona mediteraneană

    1. Sper sa va reusească, trebuie sa framantati foarte bine aluatul si sa-l întinderi foarte bine.Cu cat e mai subtire cu atât placintele ies mai crete. Daca aveti timp sa imi scrieti ce ati ispravit :)

  2. Placintele arata foarte bine, dar eu am o intrebare, nu este c-am putina apa? In general la 1kg de faina pentru placinte normale (nu crete) folosesc 550-600 ml de apa. La acestea crete trebuie ca aluatul sa fie mai tare?

  3. Bunica mea făcea niște plăcinte asemănătoare. Nu știu rețeta. Eu sunt născută în Deva, mutată în București de un deceniu. Merci de idee! Arată foarte bine! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.