Nu cred că există plăcintă care sa nu-mi placa, si daca se prepara usor si rapid cu atat mai bine. Pe blog am diverse retete de placinta de la cele traditionale care necesita timp indelungat de preparare si se fac cu aluat dospit pana la cele mai rapide cu aluat gata cumparat sau care nu necesita framantare. Placinta cu iaurt si gris este o placinta care intruneste toate atuurile sa fie incercata. Se face foarte usor, ingredientele sunt accesibile, ieftine si este foarte gustoasa! Cand taiati o bucata calduta si o savurati va rog sa-mi multumiti in gand pentru reteta :)
Reteta am salvat-o de la Pokhas, o veche prietena virtuala care publica retete absolut gustoase de origine mai mult sau mai putin turceasca ( si nu numai ). Ea spunea ca este cea mai buna placinta cu iaurt si desigur nu pot sa o contrazic, asa si este! Am incercat-o imediat ce-am vazut-o pentru ca mi-a placut cum arata si mi s-a parut ca seamana foarte mult cu placinta cu iaurt si branza de pe blogul meu, doar ca in varianta sarata. Si da, data viitoare o sa fac si o reteta video la acest preparat sa vedeti cat de usor se face.
Si un mic amanunt important, trebuie sa folositi o tava cu pereti inalti pentru ca are multa umplutura plus ca mai creste la copt.
Plăcintă dulce cu iaurt și griș
Ingrediente pentru o tavă de 35×40 cm:
- 1 pachet foi de placinta ( 400g)
- 8 oua
- 200g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 3 linguri gris
- 150g unt
- 1 kg iaurt gras
- stafide (optional)
- coaja rasa de lamaie
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru o tava de 25x35cm: ( eu am facut aceasta varianta)
- 1 pachet foi de placinta ( 400g)
- 6 oua
- 150g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 2 linguri gris
- 100g unt
- 800g iaurt gras
- stafide (optional)
- coaja rasa de lamaie
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare plăcintă dulce cu iaurt si gris:
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180grade C.
Foile le lasam sa se dezghete la temperatura camerei.
Ouale le mixam bine cu zaharul. Separat punem iaurtul, grisul, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie. Adaugam treptat amestecul de iaurt peste cel de oua si mixam bine pana se omogenizeaza.
Rezulta o compozitie mai lichida dar nu va ingrijorati asa trebuie sa fie.
Untul il topim.
Foile le impartim in doua.
Tava o tapetam cu foaie de copt si apoi punem prima foaie , o ungem cu unt, a doua foaie , ungem cu unt si tot asa pana terminam prima jumatate d efoi. Daca foile sunt mai mari le indoiti usor la fel cum am procedat si eu. Pentru tava de 25×35 au foar mai mari dar pentru varianta a doua de tava sunt la fix cred. Daca sunt mai scurte le asezati una mai sus apoi una mai jos si tot asa.
Peste prima parte de foi turnam umplutura si apoi punem stafidele. Eu nu am pus pentru ca la la cel mic nu-i plac .
Apoi punem restul foilor procedand la fel ca si la inceput, o foaie apoi o ungem cu unt , a doua foaie , o ungem cu unt. Peste ultima foaie punem restul de unt ramas.
Bagam placinta la cuptor si coacem aproximativ o ora pana se rumeneste frumos.
Pudram cu zahar si servim.
Este mega delicioasa!
Și reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]