Prajitura Snickers: această prăjitură este una absolut delicioasă, o cunosc de ceva vreme, dar sincer îmi era teamă să o încerc pentru că mi se părea destul de complicat să o prepar. Auzisem tot felul de pareri si despre prajitura , ba ca este prea dulce, ba că trebuie să fii atent la crema de caramel, asa ca am tot amanat sa o fac.
Dar pana la urma… cum era proverbul cu pisica si curiozitatea? Ei m-am ambitionat sa o fac sa vad de ce este atat de renumita si, da, mi-a iesit zic eu foarte bine, asa ca am pozat si am filmat acolo unde am crezut de cuviinta, astfel incat sa vedeti si voi cat mai in amanunt cum se prepara si sa o incercati.
Daca e sa-mi dau cu parerea despre gustul ei atunci va scriu ca mi se pare putin cam dulce, bineinteles ca doar eu am avut aceasta parere, tot familionul, musafirii s-au declarat foarte multumiti, ca drept urmare sunt nevoita sa o fac din nou de sarbatori.
Prajitura Snickers seamana izbitor de bine cu batonul cu acelasi nume, de acolo si denumirea, daca va place combinatia caramel-alune cu sigurnata o sa o indragiti. Este usor de preparat, se compune dintr-un blat cu nuca, apoi un strat subtire de ciocolata alba, crema de caramel (mega delicioasa) si glazura (mie mi-a iesit putin cam tare, dar va scriu exact cantitatile pentru ca voua sa va iasa exact cum trebuie).
Este genul de prajitura „consistenta”, daca pot sa spun asa, spre deosebire de Craiasa zapezii din care poti manca jumatate o data, aici merg doar cateva bucatele, cu siguranta o portie va ajunge pentru sarbatori, mai ales ca se pastreaza excelent la rece. Va recomand sa o incercati, chiar sunt curioasa ce parere aveti despre ea :)
Reteta este exact asa cum am preparat-o eu, cu mici modificari la glazura.
Ingrediente pentru prajitura Snickers
(Am folosit o tava de 25x35cm):
Blat:
- 7 albusuri
- 140g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 200g nuca macinata
- 60g faina
- 1 lingurita rasa praf de copt
- 1 varf de cutit de sare
Glazura de ciocolata alba:
- 200g ciocolata alba
- 2 linguri ulei
Crema de caramel :
- 7 galbenusuri
- 200g zahar tos
- 200g unt minim 80% grasime
- 200g alune sau nuca zdrobite
Glazura de ciocolata neagra:
- 200g ciocolata cu 55% cacao sau daca nu ciocolata cu lapte dar de calitate
- 4 linguri ulei
Cum preparam reteta de prajitura Snickers?
Preincalzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Incepem cu prepararea blatului; mixam albusurile spuma impreuna cu un varf de cutit de sare. Adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste. Faina o amestecam cu nuca macinata si cu praful de copt si le adaugam la albusurile batute amestecand usor peste cap.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem blatul timp de 20 de minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea, infigeti o scobitoare in mijlocul blatului si daca este copt bine scobitoarea trebuie sa fie curata.
Scoateti blatul il lasati sa se raceasca si il puneti pe un platou.
Cicolata alba o topiti impreuna cu uleiul la microunde sau pe baie de abur si o turnati peste blatul rece.
Lasati sa se intareasca si va apucati de crema.
Crema de caramel a pus pe fuga pe multi care si-au dorit sa incerce prajitura aceasta va scriu si de ce; pentru ca daca nu o fierbeti suficient de mult, nu o lasati sa se ingroase cat trebuie in momentul cand se raceste va curge de pe blat.
Apoi, musai sa folositi unt cu minim 80% grasime, regula valabila la toate cremele cu caramel sau la sosuri, si in general la toate cremele.
Bun, astea fiind scrise trecem la treaba; mixam galbenusurile cu 50 g zahar pana se topeste si amestecul creste in volum.
150 g zahar se topesc la foc mic (atentie, sa nu se arda) si dupa ce s-a caramelizat se adauga treptat untul.
Amestecati cu grija pana se omogenizeaza, atentie sa nu va ardeti. Luam crema deoparte si adaugam galbenusurile mixate cu zaharul, apoi alunele sau nuca zdrobita.
Amestecam bine la foc mic pana crema se ingroasa. Nu va stresati, nu se taie, aveti rabdare si amestecati la foc mic mereu, trebuie doar sa fie foarte groasa, atunci cand treceti cu lingura prin ea sa se vada fundul cratitei. Am facut si un filmulet dupa ce-am luat-o de pe foc sa vedeti ce consistenta trebuie sa aiba.
Asa ar trebui sa fie dupa ce s-a ingrosat:
Cand va fi rece se va intari si mai tare, va fi perfecta pentru prajitura.
Lasam crema sa se raceasca, va rog sa va abtineti sa nu mancati din ea, eu tot am gustat pentru ca e buna,buna :), si cand este rece bine o turnam peste prajitura.
Preparam glazura; topim ciocolata cu uleiul la microunde sau pe baie de abur, eu am pus la reteta 2 linguri de ulei si a iesit prea tare asa ca voi puneti cu incredere 4.
Turnam glazura peste prajitura si o punem la rece minim 3 -4 ore.
Taiem prajitura felii cu un cutit bine ascutit si servim.
Pofta buna!
Daca o incercati astept imaginile voastre pe pagina de Facebook a blogului.
Succes!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Am nevoie de cantitatea dublă sau triplă pentru că vreau să fac mai multă prăjitură pe o tavă mai mare.
inmultiti cu 2 sau 3 cantitatile