Babka cu nutella

babka-cu-nutella-amalia-1

Despre babka poate ati auzit sau poate nu. Este un cozonac de origine evreiasca, numele sau provine de la babcia un termen slav pentru bunica.

Este un altfel de cozonac, bogat cu interior marmorat. Se poate face cu mai multe tipuri de umpluturi scortisoara, fructe uscate dar cel mai comun cred ca este ciocolata. Am citit ca Ciocolata, una dintre cele mai populare umpluturi babka din zilele noastre, nu a intrat în ecuație până când imigranții evrei nu au ajuns în New York la începutul secolului XX. Ingredientul era mult mai ușor și mai ieftin de procurat în SUA, așa că brutarii au început să adauge ciocolată tocată fin în rețetele lor tradiționale.
Eu am folosit Nutella pentru ca este mai usor de lucrat cu ea, ceea ce va recomand si voua.

babka-cu-nutella-amalia-2

Reteta de babka cu nutella o am de la o buna prietena experta in bucatarie, Cristina Ilisan, de la care am cateva retete toate cu reusita sigura. Este un cozonac mai altfel , diferit de cel traditional, consistent dar totusi pufos si usor crocant, noua ne-a placut foarte mult!

Am sa va scriu reteta cu mentiunea ca poate ar trebui sa faceti portie dubla din prima , eu am facut doua babka mai mici care s-au mancat intr-o zi.

Babka cu Nutella

Ingrediente pentru doi cozonaci mai mici sau unul obisnuit:

Formele mici au 20×6.5cm

  • 85ml lapte caldut
  • 5 g drojdie uscata sau 15g drojdie proaspata
  • 325g faina de tip 000
  • 1 ou si un galbenus la temperatura camerei
  • 55g zahar
  • 1/2 lingurita pastaie de vanilie sau extract
  • un praf de sare
  • 60g unt minim 80% grasime la temperatura camerei

Pentru sirop:

  • 60g apa
  • 70g zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie

Mai aveti nevoie de:

  • aprox 250g Nutella

Amestecati laptele cu sarea, drojdia, zaharul si vanilia. Cand drojdia fermenteaza ( cam in 10min) adaugati faina si oual si framanatati cu mana sau robotul bine, apoi adaugati untul bucatele si framantati pana obtineti un aluat elastic care nu se lipeste de maini, aprox 10 minute dureaza framantatul.

Puneti aluatul in folie alimentara si il bagati la frigider timp de 3 pana la 12 ore, preferabil de seara pana dimineata.

Se scoate aluatul si se intinde intr-o forma dreptunghiulara de aproximativ 5 mm grosime , pe care o ungeti cu nutella si optional aruncati cativa fulgi de ciocolata neagra apoi rulati cat se poate de stramt. Foaia trebuie sa fie in lungime cu aprox 5cm mai lunga decat tava.

Rulada o taiati pe lung cu un cutit bine ascutit si apoi fiecare jumatate lunga iar in doua obtinand 4 fasii. Le impletiti doua cate doua si puneti cozonacii in tava.

 

Lasati cozonacii sa creasca in cuptorul inchis ( cu focul stins desigur) timp de 2 ore.

Sub ei puneti o oala sau o tava cu apa clocotita ce va sta acolo pana dospesc.

Dupa 2 ore ii scoateti si preincalziti cuptorul la 177g Celsius cu ventilatie sus si jos.

Coaceti cozonacii timp de fix 25 de minute.

Faceti siropul punand ingredientele la fiert pana se topeste zaharul si incepe sa prinda consistenta.

Scoateti cozonacii fierbinti si ii ungeti cu o pensula cu siropul respectiv.

Lasati cozonacii sa se raceasca si sunt gata de mancat!

Cozonacii se pot pastra 2-3 zile intr-o punga inchisa ermetic.

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.