Chiar ma intreb, oare cand am inceput sa folosesc blenderul in bucatarie ? Și de ce ? Uite ca-mi amintesc, eram innebunita dupa frappe-uri și cautam ceva care sa zdrobeasca gheata … da și apoi am dat de shake-uri și uite așa pe mobila de bucatarie și-a caștigat un loc de cinste blenderul. Și sa știti ca nu mi-a fost prea ușor, la fel ca si voua cred, sa aleg ce sa ramana pe mobila ; cafetiera, prajitorul de paine si cel mai mic si mai rapid, blenderul. Asta inseamna ca pe ele le folosesc cel mai des.
Blenderul este un electrocasnic indispensabil in orice bucatarie, sau cel putin asa ar trebui sa fie.
Daca in occident utileaza de multi ani cu succes bucatariile, la noi in Romania a inceput sa capete o notorietate mai mare doar de cativa ani incoace.
Relativ ieftin si usor de utilizat de catre oricine, blenderul este unul din cele mai utile aparate dintr-o bucatarie oferind nenumarate avantaje. Blenderul ofera posibilitatea de a prepara rapid diverse lucruri. Atunci cand nu avem dispozitie sau chef de gatit, putem folosi blenderul pentru macinare umeda, uscata, tocare si maruntire si sa nu uitam de cea mai la moda acum, cea de preparare de smoothie-uri, caci stiti voi bine, toata lumea de la mic la mare bea smoothie-uri.
Dacă am vorbit despre utilitatea lui haide să vedem cum alegem un blender de calitate și cu un preț rezonabil .
Un prim criteriu ar fi puterea motorului ; pentru prepararea de shake-uri, sosuri este suficient un blender cu o putere de 300-400W, daca il folositi zilnic si preparati cantitati mari sau aveti nevoie si de alte functii cum ar fi sfaramarea de gheata atunci aveti nevoie de un blender cu motor mai mare de 400-700W.
Alt criteriu ar fi capacitatea vasului; un blender mare va avea un vas de 1- 1.5l ( acum depinde de cati membri aveti in familie ) insa sunt si blendere cu vas mai mic de 0,75-1l.
Ar mai fi si materialul din care este fabricat vasul ; sticla sau plastic mai dur. Ambele au avantaje si dezavantaje, sticla se comporta bine la zgarieturi dar prost la socuri iar plasticul invers insa sticla nu deterioreaza gustul si calitatea preparatelor.
Lamele blenderului sunt poate cea mai importanta parte a acestuia. Cand se doreste prepararea bauturilor cu gheata spre exemplu, sunt necesare lame rezistente.
Cel mai bun material de constructie al lamelor unui blender este otelul inoxidabil.
Sa nu uitam de functiile blenderului: acordati atentie functiilor si setarilor pe care blenderul le ofera. Este bine sa existe mai multe trepte de viteza si functie turbo.
Functia turbo presupune o putere mai mare pentru o blenduire rapid cu rezultate cat mai bune.
Despre design nu va mai scriu pentru ca aici fiecare isi va alege culoare si forma care ii place.
Si da, atunci cand vrem sa facem o achizitie in bucatarie ( si nu numai ) cel mai important este raportul pret calitate, daca e sa va ganditi la un brand anume, alegeti unul cunoscut pentru produsele de calitate asa cum este Philips de exemplu, si aici gasiti o multitudine de modele pe care le puteti vizualiza, compara si analiza.
Pentru ca am tot vorbit despre retetele care se pot prepara la blender si pentru ca am un blog culinar va propun o reteta de shake perfect pentru perioada de dupa sarbatori si dupa mancarea grea din ultimele 2 saptamani.
Shake energizant
- 1 portocala
- 1 varf de cutit de ghimbir
- 1 lingurita de miere
- ½ lamaie
- 100ml apa
Portocala si lamaia le curatam de coaja si le punem in blender alaturi de restul ingredientelor. Mixam cateva secunde apoi turnam amestecul intr-un pahar inalt. Servim cu o frunzulita de menta.
Pofta buna si spor la cumparaturi :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]