Cu reteta asta e poveste lunga dar eu o scriu pe scurt. Ardeleanca fiind, borsul de peste nu-mi place de nicio culoare, dar sa stiti ca mama il gateste destul de des. Toata familia e innebunita dupa el ( inafara de mine ) si cum nu am scapat de sotul meu iubit , l-am facut ieri . Reteta e de la mama, sa nu-mi aduceti multe critici :).
Ingrediente ( aproximative):
- 1 1/2 kg peste ( eu am pus 1 stiuca , (o tineam sa o fac umpluta) si tacamuri de peste)
- 3 morcovi
- 1/4 telina
- 1 pastarnac
- 1 ceapa
- 1 ardei gras
- 3-4 cartofi mai mici
- 150 ml bulion
- 1/2 litru bors
- 3-4 linguri leustean tocat
- ulei, sare
Spalam pestele bine , il taiem bucati si-l punem sa fiarba cu putina sare in 4 litri de apa.
Morcovii, telina , pastarnacul le curatam si le dam pe razatoarea cea mare. Ardeiul il taiem fasii sau cubulete si ceapa o tocam marunt. Calim zarzavatul in 4-5 linguri de ulei si apoi adaugam apa doar cat sa-l acopere. Adaugam sare ( eu am pus si putina vegeta) si lasam sa fiarba.
Cand pestele a fiert il scoatem cu o spumiera si il lasam sa se raceasca.
Supa ramasa o strecuram cu o strecuratoare fina si o adaugam la zarzavat. Din cate stiu carnea de peste se fierbe impreuna cu zarzavatul dar mama o fierbe separat si strecoara supa, apoi o adauga la legume. De ce? Ea zice ca sa nu ramana oase marunte . In fine, mergem mai departe. Adaugam la ciorba si cartofii curatati si taiati cubulete, bulionul si leusteanul.
Carnea racita o curatam frumos de pe oase si o adaugam in ciorba . Separat dam borsul intr-un clocot si-l adaugam la ciorba. Gustam si daca e cazul potrivim de sare. Servim cu ardei iute si daca va place cu smantana. Sotul mi-a dat nota 10 :) , acum ramane sa-l incercati si voi si sa-mi scrieti ce parere aveti :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Asa fac si eu. Fierb pestele separat, iar in apa in care a fiert pestele, fierb legumele. Si ca sa iasa cu un gust deosebit, trebuie pus ceva mai mult leustean.
Felicitari!
Si eu tot ardeleanca, dar eu sint in capatul opus, ador borsul de peste asta pesemne pt ca-n Harghita mai rar aveam ocazia sa-l mancam. Chiar zilele trecute pofteam la el. Categoric fa csi eu zilele astea, dar pana atunci ma primesti si pe mine lang-o farfurie cu bors? Aduc eu linguri :))
Inseamna ca nu sunt singura cu fiertul separat :). Ai dreptate cu leusteanul, ii da tot gustul .
Andreea cu drag te primesc dar sa te grabesti :)).
une soupe délicieuse et savoureuse qui donne envie d'y plonger la cuillère de suite
bonne journée
foarte bun borsul….imi place pestele la nebunie….in orice fel…felicitari
Ma bucur ca te-am descoperit (cam de o luna:)))) si de atunci ma inspiri in ce sa gatesc. Nu e ocupatia mea favorita, probabil din lipsa timpului, dar n-am ce face, e obligatorie. Si sotul meu e fan ciorba fasole& ciorba de burta, dar cea de burta nu o stiu face.
Ma bucur ca am gasit reteta aceasta de ciorbita de peste. Si eu sunt ardeleanca, chiar in Cj, dar n-o prea fac. Si niciodata n-am strecurat-o. Probabil de aceea nu ne prea pace din frica de oase. Dar soacra mea care e din sud, o facea frecvent, si acra :P. Acum in mod sigur o voi incerca ;D. E suuuper blogul tau..mai scrie-ne. Ah si imi place si bucataria ta;))), a mea inca nu e gata ca abia ne-am mutat, dar abia astept… sa gatesc…
Draga mea, multumesc pentru aprecieri… ciorba de burta gatesc destul de des, am si pozat-o doar ca nu am postat-o pe blog…cat despre bucatarie sa stii ca am cumparat rand pe rand fiecare obiect :)… in mobila am investit destul de putin, daca esti din Cluj te pot ajuta sa nu cheltuiesti atatia bani cu mobila :) scrie-mi pe mail.
te felicit ai niste retete super.te rog posteaza ciorba de burta
Ceau, am facut ieri borsul mi-a iesit ffff bun, chiar acum am mancat la lucru. Multumim pt retele delicoase care le faci, te pup!!!
Cu drag, weekend placut!
Hi Amalia, urmaresc des retetele tale, defapt cu retetele tale compar orice reteta de la altcineva ca sa ma asigur ca o sa iasa gustos :)
E prima data cand vreau sa fac ciorba de peste. Am ramas socata din copilarie cand la bunici in Suceava fiind, venita de la joaca obosita si flamanda rau de tot, mi s-a pus in fata o ciorba, dar cand am bagat lingura in castron m-am speriat de ochii unui cap de peste care plutea in fata mea. Am tipat si inceput sa plang crezand ca cineva a vrut sa faca o gluma proasta. De atunci am avut o groaza fata de ciorba de peste :)
Au trecut multi ani de atunci si acum dupa ce sotul mea a venit cu somon acasa, i-am zis ca ii fac un bors de peste – ase ca la Maramu’ (desi eu sunt din Bucuresti). Dar am stiut la cine sa apelez si dupa ce am cautat mai multe retete online ca sa le compar, am stiut ca daca vin la Amalia, o sa gasesc reteta perfecta :)
imi place ideea cu strecuratul apei unde a fiert pestele. Cand se va manca toti vor fi in siguranta, chiar si copiii. Uitandu-ma la celelalte retete m-am mirat ca nimeni nu strecoara supa. Ai o mama inteleapta! :) Si calitul vegetalelor e o idee buna pentru ca pestele nu e o carne grasa, iar asta va da un gust apetisant :)
Te admir ca gatesti atatea si ai si copii mici acum si iti faci timp si pentru noi sa ne impartasesti din bunatatile si delicatesele cu care iti bucuri familia si prietenii :)
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase, pentru mine gatitul este o relaxare asa ca imbin utilul cu placutul :)