Azi am facut branzoaice si pentru ca am gasit o idee interesanta de-a „impaturi” aluatul , am si pus-o in practica. Inainte de-a incepe vreau sa-i multumesc lui Leea pentru idee !
Branzoaicele sau placintele poale in brau sunt niste pufoșenii umplute cu branza dulce și stafide. Aluatul este cel de cozonac,branzoicile frământate bine și dospite cat trebuie teebuie sa se desfa a fâșii – fâșii
Rețeta este destul de simplă, vă recomad să folosiți ingrediente de calitate atât pentru aluatcat si pentru umplutură.
Branzoiace
Ingrediente pentru reteta de branzoaice
Din aceste cantitati ies aproximativ 35 de bucati
Pentru aluat:
- 1 kg faina alba 000
- 4 oua
- 50 gr drojdie proaspata
- 400 ml lapte
- 150 gr unt
- zahar dupa gust ( aprox. 5 linguri)
- 2 plicuri zahar vaniliat
Pentru umplutura:
- coaja rasa de lamaie
- 1/2 kg branza dulce
- stafide
- zahar dupa gust
- 2 oua
Cum facem branzoaicele?
Se freaca drojdia cu putin zahar pana se lichefiaza si apoi se mai adauga putina faina (1 lingurita) si cam 60 ml lapte caldut. Separat se incalzeste laptele si se adauga untul sa se topeasca. Galbenusurile se freaca bine cu zahar. Punem faina intr-un bol, adaugam laptele caldut, drojdia, amestecul de galbenusuri cu zahar si zaharul vaniliat. Apoi se framanta un aluat mai moale, pana se desprinde de pe vas (daca mai este nevoie adaugati lapte caldut) si se lasa sa creasca o ora.
Se imparte in 2 si se intinde o foaie care se taie in patrate .
Branza se amesteca cu stafidele, coaja de lamaie, ouale si zaharul (eu am pus si 2 pliculete de zahar vaniliat).
Se impatura aluatul dupa metoda urmatoare:
Se pune umplutura in mijloc la fiecare patrat apoi se aduna colturile la fel ca si la un plic apasand bine pe ultimul ca sa nu se desfaca in timpul coacerii.
Se mai lasa sa creasca in tava 15 minute apoi se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin ulei si se coc timp de 15-20 de minute in cuptorul incins la 180 de grade Celsius.
Se cresteaza pe margini cu un cutit, se pune umplutura pe mijloc si apoi se impletesc una cate una marginile.
O alta metoda de impaturit este aceasta
Iata si un filmulet ca sa vedeti cat de pufoase sunt
Si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Draga Amalia,
Brinzoicile tale m-au dat gata1
Sint de o minunatie atit de apetisanta,incit acum ca tocmai imi beau cafeaua de dimineata a-s musca dintr-una(monitorul)hihi.
Arata EXCELENT ,mai ales primele cu metoda aceea de impletit.
Felicitari si am sa retin reteta si cu proxima ocazie sper sa le fac si eu.
O zi minunata cu mult soare iti doresc!
Laura S.
Laura, iti multumesc, acum cand am citit mesajul tau mi-am dat seama ca am gresit titlul, o sa modific, da le-am postat tarziu eram obosita tare… Sa stii ca iti ia destul de mult timp cu impletitul dar dupa parerea mea arata mai bine si intra mai multa branza. Mie asa-mi plac cu multa branza :)
Amalia, iti multumesc !!! Blogul tau e absolut minunat, retete super executate si pozele la mare arta….mi-ai facut o pofta de branzoaice …mmmmmmm….acum ma duc sa-ti studiez in amanunt bunatatile. Te pup si pe curand !!!
Suuuper branzoaicele! Cele lungi imi plac muult :)
Amalia felicitari.Eu sunt incepataore intre-ale bucatariei dar retetele tale ma inspira.
Merci
Am descoperit blogul tau si…bine am facut, sunt tanara, dar pasionata de bucatarie iar tu imi esti acum o sursa de inspiratie.Am facut azi branzoaicele tale atrasa de forma si mi-au iesit senzationale!o sa pun si poze sa vezi!Multumesc!
Ma bucur ca retetele mele va sunt de folos, de aceea mi-am facut blogul, m-am gandit ca ar fi bine sa impartasesc din experienta mea si altora. Dany te astept cu poze, m-ai facut curioasa !
Amalia, site-ul tau de retete mi-a dat un nou avant sa ma experimentez in ale ‘culinaritului’. Cand am primit adresa de site de la o prietena si am intrat sa vad despre ce e vorba, am mai zis si eu la cateva prietene de ce am vazut. E minunat blogul tau. M-am bucurat ft. mult si am gasit un mare ajutor in retele tale. Pozele iarasi sunt o minunatie si vorbesc atat de clar de maiestria si indemanarea pe care o ai in arta gastronomiei. Imi place sa gatesc si mai ales acum, casatorita de curand, aveam nevoie de asa ceva. Ce ai tu e un dar de la D-zeu! Iti doresc multa sanatate si sa te poti bucura manacand din toate cate pregatesti tu cu atata indelednicire.
Am descoperit de curand site-ul tau si prima reteta pe care am incercat-o au fost aceste branzoiace care mi-au iesit foarte bune. Nu mai facusem niciodata branzoiace iar forma cu impletitul mi-a iesit nemaipomenita. Intr-adevar nu de la prima, dar dupa cateva impletituri m-am prins, iar dupa aceea a mers mult mai repede. Multumesc!
Va multumesc mult…nici nu stiti cat ma bucura cuvintele voastre.Incerc sa invat cat mai mult,e adevarat imi place sa gatesc, daca nu as avea servici cred ca toata ziua as gati :)).Poate ar fi trebuit sa ma fac bucatar…oricum sunt fericita ca pot ajuta,prin poze sau cuvinte… sper sa gatim impreuna multe mancaruri bune :)).
Am facut duminica, reteta ta de branzoaice.A iesit nemaipomenit de bun.Am facut chiar cu impletitura asta frumoasa.O sa te mai vizitez!
Gina ce bine ca ti-au iesit! Cu aluatul asta poti sa faci si cornuri pe care le poti umple dupa pofta inimii :). Te pup si iti doresc o zi frumoasa !
Draga Amalia, am incercat reteta ta de branzoaice, la noi se numesc „poale-n brau” si mi-au iesit grozav de gustoase, cu o singura problema: aluatul a iesit sfaramicios. Unde am gresit? Oricum sunt departe de a fi o gospodina buna, e prima data cand am facut placinte, dar perseverez si ma bucur ca am dscoperit blogul tau plin de retete minunate cu explicatii clare. O primavara minunate si…inmiresmata.
Draga Oana si eu ma intreb cum de ti-a iesit aluatul asa … ai respectat cantitatile si ti-a iesit ca si in poze? Intradevar aluatul este fraged de la unt dar nu trebuie sa fie sfaramicios… poate a fost drojdia de vina, chiar nu-mi dau seama ca nu am mai patit sau auzit sa fie asa. Eventual sa-mi explici mai pe indelete ce si cum poate vedem unde-i buba :)). Te pup si sa ne auzim/citim cu bine !
Buna Amalia :) Tocmai vorbeam cu mama despre branzoaice si mi-a trimis pagina ta ca sursa de inspiratie. Coca ta arata atat de frumoasa (eu de obicei coc caramizi lol). In sfarsit.. vroiam sa te intreb daca pot inlocui drojdia proaspata cu drojdie uscata.. De asemenea daca mi-ai putea spune cam cat de cald trebuie sa fie laptele… Nu ma pricep deloc :( Iti multumesc mult si iti doresc o zi minunata!
Bineinteles, o sa vezi ca dospeste mai repede…Cu laptele ,il pui la foc mic impreuna cu untul, o sa vezi ca imediat ce se incalzeste laptele untul se va topi. Cand untul este pe jumatate topit stingi focul si lasi pana se topeste de tot ( trebuie sa fie cald asa ca pentru baut).. sper ca nu te incurc cu explicatiile :)…bun.. cantitatile sunt aproximative adica s-ar putea sa intre mai mult lapte… aluatul incerci sa-l framanti ca si cum l-ai impatura , imagineaza-ti ca aduci o bucata de dedesubt si o pui deasupra ( fara sa rupi, doar sa cladesti :))) si tot asa pana o sa observi ca se desprinde singur de vas. Trebuie sa dospeasca acoperit, cu cat e mai cald cu atat dospeste mai bine…cuptorul trebuie sa fie preincalzit iar focul nu foarte tare… te rog sa-mi scrii exact ce nu intelegi sa iti pot explica, tare as vrea sa-ti iasa pentru ca sunt foarte bune ! Te pup !
Bunica mea le facea in forma de trandafir.
Am sa incerc reteta imi place mult de tot.Am atatea de incercat :)). Atunci iti voi arata forma de trandafir.
Te pup !
Abia astept cred ca arata foarte bine asa !
vaaai, ma apuca dorul de casa, si de mama… abia ce am inchis pagina cu placinta cu varza si dau de branzoici.. faine retetele, exact ca ale mamei. felicitari :p
Anca pune mana si fa-le :)) sa vezi cu ce pofta le mananci :).
Sunt multe foarte bune, felicitari Amalia!!
Dar cateva retete de post? …sau nu le-am gasit eu :(
Anonim nu am un topic separat pentru post, eventual vezi la Preparate cu legume sunt cateva retete de post :).
Wow, tocmai ce ma gindeam ce sa fac ce sa fac, ca reteta mea de brinzoaice dadea doar 12 bucati :)))) si iata ca te-am gasit din nou :) sa nu crezi ca am somat pina acum, doar nu am mai comentat – doar simbata trecuta am facut puiul cu 40 de catei de usturoi, dar am pus numai vreo 20 (sa manince si copiii) si a iesit o minunatie!
Amalia poate incerci si reteta de muffins sunt excelenete !
dar reteta cu snikers unde e???????????
am incercat pentru prima data sa fac branzoici si mi-au iesit super, datorita retetei bineinteles, multumesc Amalia!
Multumesc Amalia pentru reteta! Este prima data cand fac branzoaice si mi-au iesit foarte bune:) Sunt tare bucuroasa!
cum raman moi si dupa cec sau racit¿ca eu am fsacut odata din practic si au ioesit tari.nu mi-au placut deloc
Dupa ce le scoti din cuptor le acoperi cu un prosop textil. Apoi le pastrezi intr-o punga de nylon sau o cutie ermetic inchisa.
buna amalia! am facut si eu branzoicile si branza mi-a iesit tare moale, am mai pus putin gris in ea ca sa nu curga foarte tare, si nu m-am prea priceput la intins foaia ca nu am stiut cam cat de groasa trebuie sa fie , acuma sunt in cuptor sper sa fie ok.
Gabriela branza e un pic moale dar se mai intareste la copt, eu sper sa-ti reuseasca !
mi-au iesit foarte bune si nu mi-a curs branza ;) …. am mai facut de la tine gogosile simple fffffff bune mi-au iesit, un deliciu :)
Sa le mancati cu placere Gabriela !
E a doua oara cand fac astfel de branzoaice si au iesit o minunatie! Sunt preferatele sotului meu. Multumesc pentru reteta, Amalia.
Nu am văzut nicăieri la ce temperatura se încălzească cuptorul ? Eu sint din USA si stiu ca e si differenta intre celsius si ferenheit . Daca ma poți ajuta. Arată super si le încerc oricum si știu ca a doua ora mai fi si mai bune !
La 180 grade Celsius, sper sa-ti reuseasca :).
Amalia,
Eu nu am de unde sa cumpar drojdie proaspata , te rog spune-mi cita drojie uscata sa pun, in lingurite , te rog!!!
Multumesc frumos!!
Uscata cred ca 1 plic dar nu stiu cate grame are… tin minte ca pe plic scrie pentru cata faina se foloseste..eventual cauta pe google.
Buna Amalia,
Am dat si eu de reteta ta minuanta de branzoici, maine am in plan sa o experimentez…insa am o mica intrebare…as putea folosi faina integrala in loc de faina alba? Multumesc si astept raspunsul tau.
Eu nu le-am facut cu faina integrala dar nu vad de ce nu ar merge. Te rog sa-mi scrii cum ti-au iesit.
astazi aveam pofta de ceva dulce si tradizional sim am hotarat sa fac branzoaice sper sa reusesc tinand cont ca nu sunt o maestsa a bucatariei…complimente pentru site si retete
sunt minunate branzoaicele si eu am facut si azi chiar k o sa mai fac
ma bucur pentru reusita… mi-ai facut pofta! :)
Buna!Zaharul se pune direct in aluat sau in lapte??ms :*
Pingback: Branzoaice | miremirc
Draga Amalia,iti multumesc pt.reteta.Sunt o bunatate doar ca trebuia sa mai pun un pic de zahar si de unt( cel putin asa mi- au spus copiii),in rest mi- a iesit si „impletitura” ,merita sa le incercati !!!
Reteta usoara si fff buna, felicitari Amalia.
in sfirsit mi,ai iesit brinzoicile super cind vin acasa la cluj te caut sa te puuup pt retete,,,,daca imi spyui unde stai io in grigorescu
Draga Amalia,
M-ai insipat cu reteta. Am facut si eu branzoici. Au iesit minunat.
Multumesc :)
Ma bucur ca ti-au placut :)
Mie mi-au placut foarte mult branzoaicele! Multumesc de idee!
De cate ori vreau o reteta faina si sa merg la sigur cu ea, o iau de la tine… am mare incredere in retetele tale…toate cate am incercat au iesit foarte bune…de multe ori cand caut ceva scriu pe google acel ceva si ma tot uit pe bloguri…apoi zic „ce tot frec menta aici, ma duc la amalia si gata” :)) aici stiu ca nu s retete dubioase sau ingrediente rau proportionate, ci retete f bune si incercate…azi fac pufoseniile astea… mersi pt toate retetele… e bine sa stiu ca pot sa urmez o reteta cu deplina incredere. :) ioana.
Ioana iti multumesc pentru sinceritate si loialitate ca sa zic asa…intotdeauna cand scriu o reteta ma pun in situatia celui care o citeste si nu mi-ar place sa incerc o reteta care arata de revista si sa am un esec. Asa ca incerc sa o scriu cat mai explicita si sa nu uit acel ceva care face reteta sa fie perfecta :). Uite iti spun sincer eu nu urmaresc niciun blog romanesc, tocmai pentru ca nu gaseSc retete care sa ma faca sa le incerc, ba mi se pare prea mult zahar la dulciuri ba prea mult praf de copt.Eu sunt adepta retetelor simple,bune, rapide si ietine asa ca asta caut. Gasesc pe forumuri din Serbia, Rusia si Italia. De acolo ma inspir. Si bineinteles de la mama care gateste destul de des. Te pup si sa-mi scrii ce-ai mai incercat. Sunt deschisa la schimbari si idei :)
Le am facut…acum ma infrupt dintr o branzoaica fierbinte…sunt ff pufoase si bune :) mersi.
Multumesc mult pentru reteta. Imi poti spune te rog la ce temperatura se coc? Mersi
La 170g C
multumesc ,foarte bune
Cu drag, sa-mi trimiti si mie una ca nu am mai facut de vreo luna :)
Super bune!!! Copilul meu de 1 an si jumatate le mananca cu o pofta…Toata casa e branzica :)))ms de reteta si voi urmari de acum postarile tale :)
Cu drag Teodora, ma bucur ca piciulinul le mananca cu placere si sper sa-i placa si alte retete :).
O reteta buna si bine explicata cu video sa si vezi fara sa citesti romane este doar la Jamila!
Atunci incercati-o pe aceea :)
Draga Amalia, gatesc numai dupa retetele tale, torturi, prajituri, iar reteta de branzoaice (poale-n brau) e reteta vedeta, foarte bune ies. La branza, eu mai adaug esenta de rom, si presar mac dupa ce le ung cu ou. Multumesc mult, si apreciez efortul si bunavointa de a impartasi retetele si sfaturile tale ! Cand vreau sa gatesc ceva bun, la pagina ta vin. Multumiri !
Multumesc mult pentru aprecieri!